Průšvih. Europoslanci vyzradili tajný plán pomoci euru

Karel Toman | rubrika: Aktuálně.cz | 9. 9. 2012 | 1 komentář
Několik poslanců Evropského parlamentu má průšvih. Dali totiž v sázku křehkou důvěru EU s Evropskou centrální bankou, když vyzradili tajné detaily z pondělního bruselského jednání s jejím prezidentem Mario Draghim.
Průšvih. Europoslanci vyzradili tajný plán pomoci euru

Členové parlamentního výboru pro ekonomické a měnové záležitosti už za to dostali vyčiněno od předsedkyně výboru Sharon Bowlesové. Právě tento výbor totiž zorganizoval Draghiho slyšení ve věci budoucnosti jednotné měny a plánů na takzvanou bankovní unii.

Plán Evropské centrální banky na odkup dluhopisů zemí z periférie eurozóny, kterým tak chce ulehčit od nákladů na obsluhu dluhu, Draghi oficiálně představoval až ve čtvrtek.

Těmto zemím sice úroky na dluhopisech klesly poté, co Draghi koncem července prohlásil, že „udělá vše“, aby euro zachránil. Na trzích ale zároveň vládly obavy, že na čtvrtek ohlášený plán bude vágní, úroky zejména Španělska a Itálie následně opět zamíří vzhůru a dočasně zdánlivě spící krize eura se opět probudí.

„Totální porušení důvěry“

Současný skandál způsobil francouzský člen výboru Jean-Paul Gauzes, když po Draghiho neveřejném slyšení prohlásil, že šéf Evropské centrální banky chystá výkup dluhopisů s dobou splatnosti do tří let. Německý zelený poslanec Sven Giegold zase novinářům řekl, že setkání s Draghim v něm zanechalo dojem, že banka obnoví své intervence na dluhopisových trzích.

Podle Bowlesové byly ale tyto úniky „totálním porušením důvěry“. „Myslím, že toto shromáždění si tím získalo špatnou pověst,“ řekla Bowlesová podle agentury Bloomberg. Úniky podle ní pravděpodobně znemožní zaznamenávat podobná slyšení na kameru.

Vypadá to jako malicherná třenice, Evropská centrální banka má ale k diskrétnosti své důvody. Ustálená konvence banky totiž říká, že její vysocí představitelé veřejně nekomentují svou politiku v týdnu, kdy bankovní rada Evropská centrální banka zasedá. A právě tento týden se 6. září sešel vrcholný orgán banky k jednání, které kromě programu na odkup dluhopisů bylo věnováno rozhodnutí o případném dalším snížení úrokové sazby v eurozóně.

To, že podobné nečekané úniky v tak důležitý týden dělají investorům čáry přes jejich plány, potvrdil v pondělí fakt, že euro proti dolaru posílilo o čtvrt centu. „Víme, komu to klást za vinu, protože vaše jména jsou v tisku,“ dodala zostra europoslankyně už na veřejné části slyšení.

Slyšení původně mělo být veřejné, na jednání za zavřenými dveřmi se změnilo právě proto, aby se takovým výkyvům na citlivých trzích zamezilo.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

4. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

Když nebudeme hodní, dopadneme jako to zlobivé Řecko, které zas neplní podmínky, uložené mezinárodními institucemi. Tak se u nás strašívá. Tomáš Prouza ve svém komentáři připomíná,... celý článek

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

27. 8. 2012 | Ondřej Fér | 19 komentářů

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

Rothschild si vsadil na pád eura! Pokud máte zájem o dobrou radu od experta, který své odhady nezakládá jen na zbožných přáních, tady je. Sázka na ekonomický kolaps se jeví jako zaručená... celý článek

Peníze jsou virtuální, dluhy neexistují? Velmi reálná sekera!

13. 8. 2012 | Aleš Tůma | 24 komentářů

Peníze jsou virtuální, dluhy neexistují? Velmi reálná sekera!

Lidský mozek zřejmě není evolučně vybaven na to, aby si představoval velká čísla. Ať už jde o vzdálenosti ve vesmíru nebo třeba astronomické státní dluhy. To, že si něco nedokážeme... celý článek

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

18. 7. 2012 | Lukáš Kovanda | 15 komentářů

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

Prezident České republiky Václav Klaus říká v exkluzivním rozhovoru: „To je pouze přání či sen všech těch falešných radikálů, když si myslí, že už zítra vypadne Řecko, pozítří Itálie,... celý článek

Očima expertů: Co bude, až Řecko odejde z eurozóny?

8. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Co bude, až Řecko odejde z eurozóny?

Pro eurozónu by mohl být odchod Řecka vysvobozením. Zároveň však může jít o spouštěč, jenž strhne lavinu, která na evropské ekonomice napáchá obří škody. Co si o tom myslí ekonomové... celý článek

Partners Financial Services