Rok 2011 by měl být ve znamení zmrazených důchodů a vyšších daní

Petr Holub | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 6. 2010 | 15 komentářů
Rok 2011 by měl být ve znamení zmrazených důchodů a vyšších daní
Ministr financí Eduard Janota poprvé představil svůj návrh rozpočtu pro rok 2011. Ten obsahuje radikální řezy kvůli úsporám, jež by měli dolehnout jak na důchodce, tak i na každého spotřebitele.

První návrh státního rozpočtu pro rok 2011 od ministra financíEduarda Janoty počítá s úsporami přes 68 miliard korun, náklady ponesou důchodcia spotřebitelé. V nižší míře na svém provozu ušetří státní úřady, sníží se také dávky rodinám a invalidům.

Pod taktovkou Kalouska

Janota během přípravy rozpočtu kopíroval volební program TOP 09, který nabízel všechna zmíněná řešení. Ministr ovšem svůj materiál nenazývá rozpočtem, ale pouze doporučením, které si může a nemusí osvojit nová vláda. V ní hraje TOP 09 roli druhého nejsilnějšího partnera. Prvním místopředsedou strany je Janotův předchůdce ve funkci ministra a bývalý šéf Miroslav Kalousek.

Návrh naopak nerespektuje některé předvolební sliby nejsilnější vládní strany ODS, která se voličům zaručila, že se daně nebudou zvyšovat. Volební lídr Petr Nečas osobně slíbil, že se od ledna 2011 zvýší důchody.

Odcházející ministr Janotazatím svůj návrh představil radě ekonomických ministrů Fischerovy vlády. Záhy po ní začal dlouho očekávaný návrh rozpočtu kolovat v politických kuloárech. Referovaly o něm dnes ráno Hospodářské noviny, údaje Aktuálně.cz tyto informace potvrzují.

Přísné úspory jsou nezbytné, aby Česká republika dodržela rozpočtový schodek 4,8 procenta HDP, který slíbila Evropské unii. Slib je ohrožen vysokými výpadky při výběru sociálního pojištění.

DPH už potřetí

Janota překvapil nejvíc tím, že chce skutečně zmrazit důchody, i když k jejich valorizaci vládu zavazuje platný zákon. Stát tím ovšem může ušetřit až 20 miliard korun. Tvrdší přístup k penzistům je předzvěstí očekávané důchodové reformy.

Další vysokou položkou je zvýšení dolní sazby DPH ze současných deseti procent o další dvě procenta. Státní pokladna zdražením potravin, léků a nových bytů získá až 14 miliard korun. DPH se bude zvyšovat během čtyř let už potřetí.

Polovinu plánovaných úspor tak zaplatí běžné domácnosti.

Konec rovné daně

Další škrty či zvyšování daní zasáhnou především státní správu a příjemce sociálních dávek. Relativně dobře z úspor vycházejí úředníci, kteří přijdou jen o 10 miliard korun.

Stejně vysokou částku chce Janota najít v sociálních dávkách. Snižovat chce především rodičovský příspěvek a dávky pro invalidy.

Celý článek si přečtete na Aktualně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=670857

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2010 9:25, Důchodce

V tomto státě se stále napadají ti nejslabší,důchodci.Celý život dřeli, aby se jejich děti měly lépe a děti? Žádný vděk naopak zabít staré lidi překážejí/také jednou budou překážet a nedochází jim to.Žádná úcta, své rodiče vraždí, okrádají a kde to asi vidí? Ve vládě korupce, jenom honba za penězi, špatná rozhodnutí a nikdy nejsou potrestáni, aby ze svého uhradili to, co zkazili, tak proč by měli ti ostatní , když mohou ti nahoře/to co děti vidi, to opakují/ ať jdou nahoře lepším příkladem a budeme na tom lépe.Zaměstnanec když něco zkazí, tak se mu odejme část platu a za duhou chybu je vyhozen ze zaměstnání, proč se toto neděje i nahoře,něco zkazíš tak jdeš od válu,ne za 4 roky ale hned.Ale
to ne,dostane ještě lepší funkci.Velké zlodějiny nejsou potrestané a za krádež rohlíku je trest .Jak se říká již dlouhá léta,musí se začít od hlavy....

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2010 10:51, pepa

Jakožto již v příštím roce důchodce jsem rád rád, že rudooranžové plány jsou ad acta. Pořád je lepší zmrazený důchod než snížený, k čemuž by vedly plány rudooranžových inženýrů lidských duší. Po nás potopa.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Julínek chce být zase ministrem zdravotnictví. Co vy na to?

17. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 53 komentářů

Tomáš Julínek chce být zase ministrem zdravotnictví. Co vy na to?

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který nedokázal veřejnosti vysvětlit smysluplnost svých reforem, chce opět českému zdravotnictví šéfovat. Je to podle vás vhodný kandidát,... celý článek

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

14. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

Česko udělalo v rozvoji ekonomiky velký krok dopředu, nyní jsme ale na rozcestí. Bez dlouhodobé vize, co dál a konsensu rozhodujících politických stran to nepůjde, říká šéf evropské... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Co se podle vás stane s daněmi po sestavení vlády?

3. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Co se podle vás stane s daněmi po sestavení vlády?

Pravicové vlády, které vyjednávají o nové vládě, chtějí zastavit zadlužování státu. Jen příští rok musí najít 60 miliard korun. O zvyšování daní však zatím moc nemluví. Půjde podle... celý článek

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun

28. 5. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Snížení ratingu může Česko ročně připravit o pět i o dvacet miliard korun

Snížení ratingu o jeden stupeň může zvýšit výdaje státu na splácení dluhu za rok o tři až pět miliard korun. Kolik peněz navíc by musely kvůli nižšímu ratingu vynaložit banky či jednotlivé... celý článek

Partners Financial Services