Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 30. 4. 2013 | 7 komentářů
Konečně už i ve Strakově akademii po třech letech pochopili, že dusit ekonomiku je nesmyslné a nic to nepřináší. Jenže pokus nabrat jiný kurz působí zase stejně bezradně.
Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

Minulý týden zazněla od vlády, která si dala marketingovou nálepku „rozpočtové odpovědnosti“, velmi zajímavá věta. „Ekonomiku už není třeba dusit více, než je nezbytné,“ zaznělo po jednání premiéra s ministrem financí. Pomiňme to, že touhle větou vláda přiznává, že Českou republiku přivedla do recese zbytečně a že Nečasova deka vůbec nemusela naši ekonomiku dusit takhle úporně. Důležitější teď je, že první náznaky pokusu o oživení českého hospodářství působí stejně amatérsky jako uplynulé tři roky fiskální politiky, která vedla k nejdelší ekonomické recesi a nejvyšší nezaměstnanosti v historii České republiky.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

Půjčky jsou levné, hurá utrácet

Zdůvodnění, proč bude vláda utrácet víc, znělo dost podivně. Důvodem není to, že chce vláda oživit ekonomiku, snížit nezaměstnanost nebo podpořit nějakou speciální oblast, která zlepší dlouhodobou konkurenceschopnost české ekonomiky. Ó nikoliv, víc budeme utrácet proto, že si půjčujeme levně, a tedy ušetříme na úrocích! Také vám takové zdůvodnění zní divně, zejména od „odpovědné“ vlády?

Nechejme stranou, že nadsazování nákladů na servis státního dluhu je oblíbeným trikem ministra financí, kterým si dělá rezervy, aby v průběhu roku měl dost peněz na různé nečekané výdaje. Podobně jako je oblíbeným trikem posledních let výrazně nadsazovat očekávaný ekonomický růst a tak předstírat vyšší očekávané daňové příjmy. Přestat s přehnaným dušením ekonomiky je zkrátka načase.

Že by volby?

Problém je, že vláda při plánu expandovat ignoruje ekonomickou realitu stejně, jako ji ignorovala v době, kdy plánovala nesmyslné zvyšování daní a škrtání výdajů. Existuje několik základních pravidel pro nakládání s veřejnými penězi, která platí po celém světě, ovšem jak se zdá, naše vláda o nich neví. Pokud už se ale rozhodla rozbít prasátko s úsporami vydřenými především z chudších a bezbrannějších skupin obyvatel, měla by aspoň velmi usilovně přemýšlet, co za vyšší výdaje získá. Platí přitom, že jaký dopad bude mít zvýšení veřejných výdajů na ekonomiku, závisí na tom, jaká rozpočtová opatření vláda provádí.

Anketa

Přidusila vás Nečasova vláda?

Nejsilnější negativní dopady má omezení vládních investic, zatímco omezení běžných provozních výdajů včetně mezd státních úředníků má dopad minimální. Pokud by chtěla vláda ekonomiku stimulovat pomocí další úpravy daňových sazeb (tentokrát výjimečně směrem dolů), bude mít mnohem větší přínos snížení daní z příjmů než daně ze spotřeby. Různé hrátky s odpisy a dalšími parametry daňového systému pomohou jen někomu a rozhodně nejsou plošným prorůstovým opatřením, které by mohlo českou ekonomiku nakopnout a lidem vrátit důvěru v budoucnost.

Pokud má jít při ohlášeném konci zbytečného dušení české ekonomiky jen o líbivé předvolební gesto, pak je jedno, co vláda udělá. Pokud by ale chtěla peníze z vládního prasátka použít rozumně, měla by předložit jasný a důvěryhodný plán, který bude postaven na vyšších investicích, rozšíření prostoru pro podnikání (snížením byrokracie i počtu úředníků) a snížení daní z příjmů tak, aby firmám a především lidem zůstávalo víc a byli motivováni k vlastní investiční aktivitě. Na takový rozumný plán ale asi není ve Strakově akademii, hasící jeden požár z vlastní dílny za druhým, dostatek kapacity.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2013 13:03, felicia

Velmi podařený nadpis článku, více téměř netřeba. Lidi, kteří neumějí šetřit, zcela jistě neumí ani utrácet. Bohužel jediný schopný člověk v této vládě je Kalousek, ovšem evidentně schopný všeho... tady je každá rada drahá. Ovšem ža tato vláda jako celek je neschopná až zoufale, to je mimo diskuzi. Ta je schopná ve zbývajícím čase ještě napáchat asi takové škody, jako předchozí pan prezident ve svých posledních dnech ve funkci. Čím dříve půjde do pekel, tím lépe.

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Krize důvěry a sociální nůžky

16. 4. 2013 | Tomáš Prouza | 12 komentářů

Tomáš Prouza: Krize důvěry a sociální nůžky

Česká republika trpí dvojitou kletbou – nekompetentní hospodářskou politikou vlády a neschopností vlády obnovit důvěru obyvatel v budoucnost země.

Očima expertů: Národní rozpočtová rada – kladivo na plýtvání, nebo zbytečný úřad?

5. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Národní rozpočtová rada – kladivo na plýtvání, nebo zbytečný úřad?

Bič na rozhazovačné choutky správců veřejných peněz: Návrh takzvané fiskální ústavy počítá se vznikem Národní rozpočtové rady, která se jim má dívat na prsty. Má takový úřad smysl?... celý článek

Pavel Kohout: Ne víc, než vybereme

8. 12. 2012 | Martin Vlnas | 18 komentářů

Pavel Kohout: Ne víc, než vybereme

Podle chybných pravidel vznikají špatná rozhodnutí. Pokud například platí pravidlo, že schodek do tří procent HDP je v pohodě, pak schodek bude. Svou novou knihu ekonom Pavel Kohout... celý článek

Očima expertů: Hrátky s rozpočtem? Kalousku, jsi jednička!

9. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Hrátky s rozpočtem? Kalousku, jsi jednička!

Na nouzový návrh státního rozpočtu pro příští rok sice nakonec nedošlo, alespoň ale víme, kde bude Miroslav Kalousek příště škrtat. Co si o tom myslí ekonomové Tomáš Prouza, Pavel Kohout,... celý článek

Drábkovo úřadování, Kalouskův rozpočet: co se dělo, zatímco Nečas spal

30. 10. 2012 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Drábkovo úřadování, Kalouskův rozpočet: co se dělo, zatímco Nečas spal

Nejvtipnějším oznámením minulého týdne bylo premiérovo odvolání boje proti švarcsystému. Nejsmutnějším pak přiznání ministerstva financí, že návrh státního rozpočtu stál na uměle nafouknutých... celý článek

Partners Financial Services