Lék na kraje? Přímá demokracie. Nebo žádná demokracie

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 12. 10. 2012 | 3 komentáře
Jen půlka lidí zná svého hejtmana. Zlomek z nich jeho práci a zlomek ze zlomku se podle ní rozhodne při volbě. Jak provětrat korupční prostředí? Radikálně. Přidat demokracii – nebo ji zrušit.
Lék na kraje? Přímá demokracie. Nebo žádná demokracie

„Nemůžeš řídit, co nemůžeš změřit,“ tlučou ve školách do manažerů a platí to i u voleb. Úspěšnou vládu rozeznáte od té neúspěšné podle tolika měřítek: Kolik toho ročně vyprodukuje ekonomika? Jaká je nezaměstnanost? Kupní síla? Koncentrace jedů v ovzduší? To a všemožné další indexy sice premiérův tým neovládá otočením čudlíku, ministři ale vytvářejí podmínky k tomu, aby země vzkvétala či uvadala. Účet se pak před volbami do sněmovny nebo senátu počítá snadno.

Jak ale před volbami poznáte úspěšně vedený kraj – kromě toho, že hejtman přečkal své funkční období na svobodě? Prý podle silnic. Jenomže kraje se starají jen o ty 2. a 3. třídy, ne všude jsou vyznačené hranice a málokoho v Němčicích nad Hanou zajímá to, jak jsou sjízdné cesty o 170 kilometrů dál za slezským Javorníkem: papírově je to stejný Olomoucký kraj, subjektivně daleká Sibiř. Stejně je to Praha, kdo určuje daně a drží kasu. Podobné je to s krajskými školami a nemocnicemi: na kvalitu jejich služeb má vliv hlavně státní rozpočet, rozhodnutí ministrů a pojišťoven a stěží ji můžete zhodnotit na víc než pár nahodilých zkušenostech.

Co mají společného srdceryvné příběhy o exekuci a krajské volby? Asi to, že exekuce budí emoce – a tak se hodí do politické reklamy.
Zvětšíte kliknutím. Zdroj: Facebook strany, za jejíhož ministra financí nejrychleji rostl státní dluh

Strany si toho všimly a už poněkolikáté suplují naprostý nedostatek krajských témat tím, že z voleb dělají referendum o vládě, daních, poplatcích nebo restitucích; pokaždé úspěšně.

Kolik zpráv z kraje je v krajské příloze? Čtyři ze sta

Práci krajů lze jen těžko kontrolovat i proto, že si ani za dvanáct let nezískaly pozornost médií. Když ministerstvo zdravotnictví vyhlašuje prohibici a na místním stadionu má hrát Jágr, pošlete z redakce někoho na tiskovku kraje s názvem „novinky v cestovním ruchu“?

iDnes má sice redakci v každém kraji, tři dny před volbami ale se z pětadvaceti zpráv na prvních stranách regionů týkalo aspoň okrajově krajských úřadů v průměru jen tři. Pouhá třetina z toho popisovala politická rozhodnutí a „mravenčí práci“, ve zbytku se natřásali kandidáti. Když o práci kraje referují v krajském médiu v týdnu před volbami jen čtyři zprávy ze sta, nemůžete se divit tomu, že podle průzkumu pro Českou televizi půlka lidí nezná svého hejtmana. Ti tak pečují o miliardové majetky v příjemném přítmí.

Volme přímo. Nebo vůbec

Kromě obecných a ne špatných návrhů na to, jak jim rozsvítit (zprava: privatizovat, ze středu a zleva: zprůhlednit rozhodování) se nabízí ještě tři radikální návrhy, jak o krajských záležitostech rozhodovat jinak. Lépe, zodpovědněji, snad levněji:

Anketa

Co s kraji?

Mají-li kraje zůstat, ať jejich zastupitelstva namísto občanů volí starostové obcí. Ti do práce kraje vidí líp než nahodilí uživatelé silnic a nemocnic. Nedemokratické? Hejtmanům by aspoň odpadly starosti s mediální sebeprezentací při přestříhávání pásek a rozdávání chleba a her – a stali se z nich služebníci státu.

Vyžeňme to do extrému: zrušme kraje úplně, část agendy vraťme ministerstvům a zbylý balík peněz rozdělme přímo mezi obce. Ty ať si samy tvoří mikroregiony a další větší celky, podle toho, jak jejich starostové uznají za účelné nakládat se svými omezenými rozpočty.

A pokud byste se bez krajů a voleb do nich obejít nedokázali, můžeme si na téhle úrovni vyzkoušet experimentovat s přímou demokracií. Volit vedle zastupitelstva i ředitele krajských institucí a aspoň trochu tak nasměrovat pozornost k jejich práci. Přímo v hlasování rozhodovat i o podstatných záležitostech, jako je prodej majetku nebo podoba územního plánu. Vláda lůzy, blokování pokroku, konec světa? Třeba by to stálo za pokus: takový Jihomoravský kraj doteď územní plán nemá a réva růst nepřestala. Vedle bezobsažných kampaní to je další potvrzení názoru, že na krajské úrovni zas tak o moc nejde. S výjimkou dotačních peněz, samozřejmě.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

24. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Dálnice bychom si měli platit „městskou známkou“, ne tou dálniční

10. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 18 komentářů

Dálnice bychom si měli platit „městskou známkou“, ne tou dálniční

Kupon jsme letos lepili na přední sklo už po osmnácté. Možná nadešel čas promyslet celý systém úplně znova.

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

13. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

Komoditou posledního měsíce není zlato, káva ani ropa ale – informace. Státní zaměstnanci od Brna přes Holandsko až po Pákistán je obratně využívají k tomu, aby si přilepšili. Občanům... celý článek

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

2. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Partners Financial Services