Jak vyhrávat ve Sportce? Dlouhodobě to nejde

Jak vyhrávat ve Sportce? Dlouhodobě to nejde
Šance na výhru ve Sportce či v podobných hrách je velmi malá. Nepomůže ani promyšlený systém sázek. Obecně dokonce platí, že čím déle sázející hraje, tím více prodělává.

Vyplatí se sázet ve Sportce? Měřeno čísly, sotva. Výhru shrábnete s pravděpodobností 0,0000000714 procenta, tedy zhruba jedna ku čtrnácti milionům. Pak je tady ale ještě adrenalin ze hry, který se penězi a mírou pravděpodobnosti ocenit nedá.

Analytici tvrdí, že pomineme-li velkou dávku štěstí, žádný recept na výhru neexistuje. Češi přesto každoročně prosázejí desítky miliard korun a tato částka neustále roste. Někdo sází na datum narození svých blízkých, jiní tahají čísla z klobouku, další nedají dopustit na rozpisy čísel. To je sázení podle předem určeného systému zpravidla na předem pečlivě vybrané kombinace čísel. Mohou být ale určována i náhodně.

Na internetu lze sehnat programy, které „vítězné“ kombinace spočítají. Zájemce si může nejprve vyzkoušet zdarma demoverzi programu na rozpisy čísel a na jeho základě si pak v případě zájmu objednat „ostrou verzi“ programu. Jde o rozpisy na Sportku, slovenské Loto nebo Keno. Jak informuje zmíněný web, podstatou rozpisů je pokrýt více čísel a zvýšit tak šanci na výhru. Možnost rozpisů nabízí v podobě systémové sázky na sedm až patnáct čísel, které si hráč vybere a počítač je potom nakombinuje do všech hracích sloupců, také například Sazka. Někdy nechá i tyto kombinace na počítači.

Karel Janeček, finanční ředitel společnosti RSJ Invest, obchodující s cennými papíry, ale tvrdí, že žádná strategie, tedy ani tyto rozpisy, nemůže změnit pravděpodobnost výhry. Pro sázející to není příliš dobrá zpráva – Janeček je absolventem matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v oboru pravděpodobnost.

Anketa

Sázíte v loteriích?

Podobně se k rozpisům čísel a šanci na výhry v číselných hrách staví Štěpán Pírko, hlavní portfoliomanažer firmy Colosseum, která obchoduje s komoditami a dalšími investičními instrumenty. „Pokud nelze nad nějakou hrou již z matematického principu vyhrát, tak vám žádný rozpis nepomůže. Jinak řečeno: pokud si vymyslíte hru, v níž házíte mincí a orel vyhrává 99 haléřů a panna také 99 haléřů a přitom sázíte korunu, je možné vydělat?,“ ptá se Pírko, který se spolu s Ústavem teorie informace a automatizace Akademie věd ČR podílel na projektu,  zkoumajícím zákonitosti vývoje burzovních cen.

Sázet na číselné hry se podle Pírkových slov vyplatí jen v případech, kdy má sázející krátkodobě štěstí a dál již nehraje. Vtip spočívá v tom, že tzv. střední hodnota výsledků jeho her je záporná. Když se tedy sečtou výhry a vynásobí pravděpodobností, že sázející vyhraje a od nich odečtou prohry násobené pravděpodobností porážky, vychází vždy záporné číslo. „Čím déle hrajete, tím víc prohrajete,“ varuje Pírko.

Něco jiného jsou sázky na sportovní výsledky nebo jiné události, u nichž není možné matematicky určit výsledek. Kdo se jim věnuje systematicky, může dlouhodobě vyhrávat. „Není důležité uhádnout správně každý zápas, ale být lepší než bookmaker, který vypisuje kurzy na jednotlivá utkání,“ říká Pírko. Podobně je tomu na burze. Řada hráčů nikdy vyhrávat nebude, část dalších ale tato činnost uživí. U obchodování s některými deriváty, jako jsou například futures, jde podle Pírka o hru s nulovým součtem. Co jedni prohrají, druzí vyhrávají. Důležité je být chytřejší než ti druzí.

Teorii pravděpodobnosti neošálíte, je ale možné, „sázet chytře“, upozorňuje Janeček. Pokud se podle pravidel případná výhra dělí mezi výherce, kteří vsadili na dané číslo, je dobré vybírat si čísla, která má málokdo. Například taková, která nemohou být nějakým datem, třeba narozenin. Jestliže je velikost aktuální výhry, neboli jackpotu vysoká, lze také podle Janečka objevit situace, kdy je sázení pro hráče výhodné z hlediska střední hodnoty, neboli průměrného výnosu.

V případě málo pravděpodobné výhry je možné vyhrát opravdu hodně. Když tedy někdo vsadí na psychologicky „dobré“ číslo a uspěje, o výhru se s velkou pravděpodobností nemusí dělit s nikým dalším.

Výhra ve Sportce tedy závisí na štěstí. Není možné se spoléhat na to, že čím déle hráč sází, tím se pravděpodobnost jeho výhry zvyšuje. Naopak skoro jisté je, že čím více člověk prosází, tím větší celkovou ztrátu ze hry bude mít.

Přesto existuje způsob, jak zvýšit pravděpodobnost, že na sázení vyděláte, a to investicí do akcií sázkových společností, nebo kasin. Sázet se totiž bude pořád, v těžkých dobách, jako je finanční krize či recese, možná víc než v těch klidnějších. Potvrzují to i statistiky, podle nichž uvedené akcie dlouhodobě vynášejí víc než ostatní.

Pravověrného sázkaře asi od vyplňování čísel hned tak něco neodradí. Jeho víru v úspěch je ostatně možné brát jako optimistický pohled na svět v duchu filosofie, že jednou to vyjít musí. Skeptičtější část populace si může vypočítat, kolik peněz ušetří, pokud pravidelně nevyplňuje každý týden všechny sloupečky na sázence Sportky. A ušetřených 17 680 korun, což je asi 1473 korun měsíčně, může místo toho pravidelně investovat.

Jak jste na tom se sázkami vy? Sázíte, nebo raději peníze, které byste jinak prosázeli, investujete? Podělte se s námi o názor!

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+625
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 183 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2012 7:10, thepower

Osobne si myslim ze sportka je jeden velky podvod jak z lidi tahat penize. V dnesni dobe pocitacu a techniky neni problem tazena cisla "naaranzovat" Podate si tiket na on-line terminalu. Podana cisla se ulozi do centralniho pocitace nekde v Praze. Pro pocitac pak neni problem vyhodnotit vsechny podane kombinace cisel a vygenerovat kombinaci ktera podana nebyla. A samotne losovani? Zijeme ve svete nano technologie, takze uprava micku uz je jen brnkacka. Takto muzou umele navysovat jacpot az do nebes. Je to muj nazor treba mate jiny, ale pro pocit ze bych pravdu nemel si pujdu vsadit. Co kdyby...

+887
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2012 12:20, petr

privet,ti zivew v Lipoltice?

Zobrazit celé vlákno

-72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (183 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Sportka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pocit lítosti ničí vaše investice

19. 5. 2009 | Vladimír Baláž | 1 komentář

Pocit lítosti ničí vaše investice

Vyhýbání se lítosti je emoční odchylka od racionality, která se projevuje v odkládaní důležitých rozhodnutí. Lidé se bojí, že když přijmou jakékoliv rozhodnutí, budou ho při pohledu... celý článek

Kolik lidí už v Česku vyhrálo v loterii přes 100 milionů korun?

10. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Kolik lidí už v Česku vyhrálo v loterii přes 100 milionů korun?

Čeští sázkaři dnes cílí na jednu z nejvyšších výher v historii tuzemských sázek a loterií. Jackpot Sportky je 144 milionů korun. Tak vysokou částku si ale odnese málokdy jen jeden výherce.... celý článek

100 rad jak zbohatnout

25. 9. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

100 rad jak zbohatnout

Peníze hýbou světem. Ti, kdo mají peněz hodně, přemýšlí jinak než ostatní. Rady, jak se stát boháčem, přináší světový bestseller „100 zlatých rad jak zbohatnout“.

Co by měl udělat výherce ve Sportce s 82 miliony korun?

28. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 73 komentářů

Co by měl udělat výherce ve Sportce s 82 miliony korun?

Nejmenovaný sázkař z Brna vyhrál ve Sportce čtvrtou nejvyšší sumu v historii této hry, 82,3 milionu korun. Co by s ní měl udělat? Investovat? A kam? Roztočit? A za co? Poraďte mu a... celý článek

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

20. 2. 2008 | Petr Čermák

První podílový fond, jehož výnos určovala loterie

Osmnácté století se do historie zapsalo mnoha objevy. Jedním z nich byl i zvláštní investiční fond, jehož výnos určovala nejen hodnota nakoupených dluhopisů a akcií, ale také systém... celý článek

Partners Financial Services