Po Rakousku se slevou, na fotbal i po něm

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 5. 6. 2008 | 3 komentáře
Po Rakousku se slevou, na fotbal i po něm
Fotbalové mistrovství Evropy může dovolenou v Rakousku prodražit. Na druhou stranu ale některé zajímavé slevy na vlakové jízdenky ponechají rakouské a švýcarské dráhy i po jeho skončení. Takže na fotbale mohou vydělat i ti, které vůbec nezajímá.

Kdo se vydá do Rakouska na dovolenou v příštích čtrnácti dnech, narazí hned na hranicích. Minimálně na obnovenou hraniční kontrolu. Rakušané totiž využili výjimky z pravidel schengenského bezhraničního prostoru a až do skončení fotbalového mistrovství Evropy budou kontrolovat přijíždějící návštěvníky.

„V tomto období je každý povinen překračovat rakouskou státní hranici pouze na hraničních přechodech. Cestující musí předložit na hraničním přechodu své cestovní doklady a popřípadě i sdělit další informace o své cestě. Povinnost mít u sebe cestovní doklad (pas nebo občanský průkaz) má v schengenském prostoru každý i nezávisle na dočasně zavedených hraničních kontrolách,“ sděluje člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur(AČCKA) Tomio Okamura.

Na co se připravit při cestě do Rakouska

  • Jízda po dálnici bez dálniční známky může znamenat pokutu od 400 až do 4 000 eur
  • Pokud při cestě do Rakouska, začnete telefonovat na českém území, hovor nebude po překročení hranic ukončen. Navíc bude účtován podle standardního ceníku, nikoliv roamingového
  • Pravidlo pro hovory při přejezdu hranic funguje i obráceným směrem, tedy při cestách z Rakouska do Česka. Jen je třeba si dát pozor na účtování. V případě, že začnete telefonovat u našich jižních sousedů, bude vám pokračující hovor roamingově zpoplatněn i v Česku
  • Hotely střední a vyšší kategorie ve Vídni a dalších městech fotbalového mistrovství Evropy jsou již plně obsazeny, ubytování najdete spíše v penzionech přilehlých menších míst
  • Fotbaloví fanoušci musí počítat s přísnými bezpečnostními kontrolami při vstupu na stadion
  • Ceny ubytování a stravování se během šampionátu zvýší o zhruba 5 až 10 procent

Tam, kde do Rakouska vede ze sousedního státu dálnice, bude doprava svedena do jednoho pruhu a policie si bude namátkou vybírat a kontrolovat jednotlivá auta. Pouze na turistických stezkách pro pěší a cyklisty se kontrole vyhnete. Na hranici s Českem bude rakouská policie trvale střežit přechody Dolní Dvořiště-Wullowitz, Hatě-Kleinhaugsdorf a Mikulov-Drasenhofen. Režim občasných kontrol zavede na přechodech Horní Dvořiště-Summerau, Studánky-Weigetschlag, Halámky-Neu Nagelberg, Hnanice-Retz a Hevlín-Laa an der Thaya.

Výhodnější než autem může být v době šampionátu cestování vlakem. Rakouské, švýcarské i české dráhy nabízejí cestujícím poměrně zajímavé slevy.

Rakouské a švýcarské státní dráhy (ÖBB a SBB) se vzájemně dohodly se společností InterRail a do 31. července si můžete koupit speciální jízdenku InterRail One Country Pass, která platí v obou zemích. Za třídenní jízdenku zaplatíte 189 eur, mládež do 26 let 125 eur. Pokud by se vám ale zachtělo zhlédnout kromě fotbalu i něco z pěkných horských tratí, které jsou provozovány především soukromými dopravci, budete mít ve většině případů smůlu. Buď budete za jízdenku něco doplácet, nebo platit celé jízdné.

Železnice v obou zemích se dohodly i na slevě na měsíční slevovou kartu VorteilsCard50 + HalbTaxAbo. V předprodeji se dala pořídit za 26 eur a platí od 1. 6. do 30. 6. 2008. Pokud jste zmeškali předprodej a budete nakupovat až po prvním červnu, zaplatíte 39 eur. Díky této kartě získáte slevu 50 procent z běžného jízdného. Ve Švýcarsku je HalbTaxAbo uznávána v celém systému železnic, takže lze získat podstatnou slevu i na horské vlaky. Nabídka navíc přináší ještě jeden bonus: v Rakousku je možné po skončení platnosti této speciální verze zakoupit klasickou VorteilsCard50 za 50 EUR, což je o polovinu méně, než je její běžná cena.

Přímo pro fanoušky je připraven slevový program UEFA EURO 2008 Combiticket. Jde o vstupenku na fotbal, která zároveň funguje jako jízdenka na hromadnou dopravu v příslušném rakouském či švýcarském městě. Doklad platí v den zápasu a následující den do 24:00. Navíc lze vstupenku využít i pro dopravu do místa zápasu z jiného rakouského či švýcarského města. Pojedete-li například z Vídně do Basileje přes noc na zápas, bude vám platit vstupenka na zápas jako jízdenka i den před ním od 19 hodin.

Pozadu za Rakouskem a Švýcarskem nechtějí zůstat ani České dráhy. „Nejvhodnější variantou pro cestu z Plzně, Českých Budějovic nebo Znojma do Vídně či Linze je zpáteční jízdenka EURegio Rakousko. Zakoupit ji lze pouze pro 2. třídu a platí ve vlacích EuroCity, expresech, rychlících, spěšných a osobních vlacích a má platnost čtyři dny,“ upřesňuje tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Díky jízdence EURegio zaplatíte za rakouské tratě jízdné se slevou 35 procent. Držitelé In-karty/Rail plus ušetří ještě více a zaplatí za rakouské tratě jízdné se slevou 77 procent. Například při cestě z Plzně do Vídně a zpět zaplatíte s In-kartou/RailPlus 720 Kč.

Pro cestu vlakem SuperCity z Prahy nebo Brna do Vídně se vyplatí využít slevu Wien SCspezial pro 2. třídu s omezeným počtem míst na trati Praha - Vídeň a Brno - Vídeň. Jednosměrná jízdenka Brno – Vídeň přijde na 297 Kč, jednosměrná jízdenka Praha – Vídeň stojí 593 Kč.

Speciální nabídku pro cestu z Brna a Břeclavi do Vídně představuje zpáteční jízdenka Wien Spezial, kterou je možné zakoupit v úseku Brno – Břeclav – Hohenau – Wien Südbahnhof. Platí ve 2. třídě všech kategorií vlaků (pro spoje SuperCity je nutné zakoupit povinnou rezervaci). Platnost jízdenky je čtyři dny. Například zpáteční jízdenka Wien Spezial z Brna do Vídně a zpět stojí 30 euro.

Vyjeli jste vy nebo někdo z vašeho okolí už někdy do zahraničí za fotbalovým či jiným zápasem? Podělte se o zkušenosti a názory.

Táňa Chadrabová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services