Pozor na dovolené. Mezinárodní volání není roaming

dTest | rubrika: Jak na to | 16. 7. 2021 | 5 komentářů
Minuty, SMS a gigabajty dat, které využijete během cest po Evropské unii, se účtují stejným způsobem, jako když jste doma. To je základní princip regulace roamingu v EU, na který jsme si již zvykli. Odlišná pravidla bohužel platí pro volání do zahraničí.
Pozor na dovolené. Mezinárodní volání není roaming

Zdroj: Shutterstock

Už od roku 2017 mohou cestovatelé v členských státech Evropské unie, stejně i na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku, zatím i ve Velké Británii, profitovat z evropského nařízení, díky kterému používají mobilní služby stejně jako doma. Volají, posílají zprávy na čísla do své domoviny a datují s mírným omezením stejně jako ve své zemi.

Podle informací Evropské komise se například využívání roamingových datových služeb v létě 2019 v porovnání s létem před zrušením příplatků za roaming (léto 2016) 17krát zvýšilo.

„Jakkoliv je v současné době cestování omezeno v důsledku pandemie onemocnění covid-19, je evropský roaming důležitým prvkem důvěry občanů Evropské unie v její pozitivní přínos,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. „Platnost současných pravidel o evropském roamingu sice skončí dne 30. června 2022, ale Evropská komise již pracuje na prodloužení regulace o dalších deset let,“ dodává.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Mobilní telefony nám budou fungovat i v jiných zemích než v těch s regulovaným evropským roamingem. Není to však pro uživatele zdarma, naopak to muže být velmi drahé. A tak si cestovatelé musejí dávat značný pozor na to, ve které zemi mobilní služby používají. Typicky se jedná o cestovatelsky oblíbené destinace jako třeba Černá Hora, Turecko, Egypt, Tunisko, ale také o plavby na trajektech na volném moři. Cestovatelé si mohou dopředu u svého operátora zakoupit balíček s předplaceným rozsahem roamingových služeb pro danou zemi.

Opatrnosti je třeba i při telefonování, zasílání zpráv a užívání dat, pokud se uživatelé pohybují poblíž hranic nebo za hranicemi Evropské unie. V takovém případě si mohou u svého operátora předem zakázat datové služby, pokud vědí, že se dostanou za hranice evropské regulace. Chytré telefony totiž někdy čerpají data i v případě, že je v telefonu využívání dat zakázáno. Platí tak, že informovaný a obezřetný spotřebitel zaplatí méně.

Pro mezinárodní volání, tedy pro volání nebo posílání zpráv na číslo do jiné země než do České republiky, však roaming neplatí. Voláte-li z Českého Těšína do Těšína, z Hodonína do Holíče nebo například z Chebu do Marktredwitz, voláte z českého čísla na zahraniční číslo, což je mezinárodní volání za mezinárodní ceny. Stejně tak, jste-li na dovolené v Chorvatsku nebo v Itálii a voláte-li z českého čísla do svého místního hotelu nebo do místní oblíbené restaurace, voláte za mezinárodní ceny. „Je paradoxem jednotného evropského trhu, že v dohledu není žádný pokus o regulaci mezinárodního volání v rámci Evropské unie,“ říká Eduarda Hekšová.

V různých evropských zemích poskytují místní operátoři laciné tarify, které mimo volných národních minut nabízí i pěkné porce mezinárodního volání v rámci Evropské unie. Příkladem je třeba Rakousko a Polsko. Takové tarify s mezinárodním voláním v České republice stále spíše chybí. Proto cestovatelům v zahraničí doporučujeme připojení k místní wi-fi síti a užívání různých komunikačních aplikací, kterých je k dispozici několik. Stále může být dobrým řešením koupě SIM karty místního operátora nebo využití telefonní služby VoIP.

Nevíte si rady?

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelská poradna dTestu vyřídí ročně desítky tisíc dotazů. Dotazy vyřizuje prostřednictvím telefonické a elektronické poradny.

Další užitečné informace vám poskytnou publikace, články či databáze dříve zodpovězených dotazů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services