Útoků na váš účet prudce přibylo. Jak se bránit

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 10. 2020 | 4 komentáře
Útoků na váš účet prudce přibylo. Jak se bránit

Zdroj: Shutterstock

Téměř čtvrtina Čechů (24 %) se za svůj život setkala s phishingovým útokem. Nejčastěji ho zaznamenají lidé ve věku 35 až 44 let. Vyplývá to z průzkumu společnosti Avast, který provedla v červenci na vzorku 1150 respondentů z celé republiky.

Riziko phishingu výrazně narostlo během koronavirové krize. Odborníci na online hrozby Avastu pozorují od března nárůst e-mailového phishingu o 667 procent.

„Lidé se nejčastěji s phishingem setkávají v podobě podvodného e-mailu, který útočníci rozesílají s cílem odkázat uživatele na podvodný web, kde se následně od nich snaží získat co nejvíce osobních údajů nebo z nich pod falešnou záminkou vylákat peníze,” vysvětluje Alexej Savčin, odborník na phishing v Avastu.

„Phishingové útoky mohou působit velmi důvěryhodně, útočníci je často maskují za e-maily z banky nebo zprávy od někoho, koho uživatel osobně zná. V souvislosti s koronakrizí jsme dokonce zaznamenali phishingové e-maily, které lidem nabízely ochranné zdravotnické pomůcky,“ dodává Savčin.

Kromě e-mailů se Češi v 31 % případů setkali také s phishingovými stránkami, SMS zprávami (27 %) nebo dokonce s osobním phishingem (15 %), při kterém se lidé vydávají za někoho jiného za účelem vylákání peněz nebo osobních údajů.

Většina napadených (74 %) však pokus o útok nikomu neoznámila. Jako nejčastější důvody lidé udávají, že podvod byl příliš očividný, než aby mu naletěli (50 %), nevěděli, komu by jej měli nahlásit (38 %), nebo byli přesvědčeni, že takových útoků existuje příliš mnoho na to, aby bylo možné je všechny vymýtit (21 %).

Pokusy o nalezení pachatelů přitom nejsou zcela beznadějné, zdůrazňuje Avast. Téměř ve třetině případů (29 %) se podařilo autora útoku vypátrat.

Krádeží osobních dat skončil phishing v 62 % případů, uvedli lidé v průzkumu. Dalšími častými dopady byly nutnost změnit si heslo k některému ze svých online účtů (61 %) nebo krádež peněz (34 %), nejčastěji do 1000 korun.

„Phishing využívá sociální inženýrství, tedy metodu, při které záleží zejména na uživateli, zda bude pokus o útok úspěšný, či nikoli. Lidé by měli přistupovat k e-mailům, které dostávají, kriticky, a pokud se jim zdá cokoli podezřelé, v žádném případě by neměli klikat na žádný odkaz nebo stahovat přílohy,“ dodává Savčin.

Jak se phishingu vyvarovat?

  • Podívejte se pozorně na adresu odesílatele. Útočníci obvykle mají e-mailovou adresu, která nemá nic společného se společností, z níž tvrdí, že jsou. Phishingové útoky je čím dál těžší odhalit, protože útočníci využívají různé osobní informace, které o sobě sdílíme online, a za pomoci nových technologií nám pak posílají sofistikované personalizované e-maily.
  • Neklikejte, nestahujte, neodpovídejte. Pokud máte pocit, že e-mail vypadá podezřele, neklikejte na žádné odkazy, nestahujte žádné přílohy ani neodpovídejte. I když pochází od vám známé osoby nebo instituce. Bezpečnější je zadávat URL adresy webů přímo do prohlížeče. Nikdy také nezadávejte na webu bankovní informace, dokud se v adresním řádku nezobrazí slovo „Zabezpečené“.
  • Nevěřte nabídkám, které jsou „příliš dobré na to, aby to byla pravda“. Takové nabídky totiž typicky najdeme právě ve phishingových e-mailech. Ujistěte se, že máte nainstalovaný silný antivirový program, který dokáže detekovat a blokovat phishingové útoky dříve, než způsobí škody.
  • Pozor na e-maily, které chtějí vyvolat strach. Phishingové útoky vám pravděpodobně říkají, že váš účet byl zablokován, že jste nezaplatili nějaké poplatky nebo že se vás někdo pokusil okrást a vy to teď hned na tomto odkazu musíte jít zkontrolovat. To vše je jen hra s vaším strachem, jejímž cílem je vylákat z vás cenné osobní údaje. (Zdroj: Avast)
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař, dostaneš slevu na cukr, láká Penny

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař, dostaneš slevu na cukr, láká Penny

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services