První politický kompas vánočních filmů

Michal Kašpárek | rubrika: Analýza | 27. 12. 2012 | 6 komentářů
Televize vychovává. A o svátcích jí vaše děti dají víc než kdy jindy. Čím si vychovat malého Klause a čím Špidlu?
První politický kompas vánočních filmů

Jaké štěstí mají lidé s jasným pohledem na svět! Na volební kalkulačce pohodlně najdou prezidentského kandidáta s co největším ideovým průnikem. Dík ePortálu či Britským listům nemusí při čtení zpráv opustit svou názorovou bublinu. A sociálním sítě jim vyfiltrují vše krom příspěvků od jim podobných, nehledajících a nepochybujících.

Ale co děti? Proboha, myslel někdo na chudáky děti? Zapnete jim o svátcích televizi v nevhodný čas – a může do nich zasít semínko ekofeminismu, nebo naopak bezskrupulózního podnikání. Proto jsme si dali tu práci a vytvořili první český politický kompas vánočních filmů.

Propojeno

Dost romantiky! Nevěřte pohádkám. Hlasujte o nejlepší film o penězích. Na Peníze.cz:

Jak jsme počítali

Vydolovat ze Šíleně smutné princezny postoj k otázce veřejnoprávních médií by žádalo symbolického analytika třídy Umberta Eca. Proto jsme plnohodnotný politický kompas upravili, aby lépe sedl na televizní pohádky a další vánoční žánry.

Naší verzi kompasu nechybí dvě tradiční osy. Na té ekonomické se snímky pohybují zleva doprava od těch nejvíc propagujících centrálně řízenou ekonomiku po ty nejvíc protržní. Klíčů bylo pět: Je ve filmu stát znázorněn jako nástroj šíření dobra, nebo zdroj útlaku? Souzní příběh s myšlenkou, že „kdyby se každý postaral sám o sebe, bylo by postaráno o všechny“? Bojuje dílo proti majetkovým nerovnostem, nebo je nechává bez komentáře? Je práce zobrazena jako prostředek zušlechtění člověka? A nakonec, propaguje film volný pohyb osob a kapitálu mezi státy?

Čím výš jsou snímky na svislé ose, tím víc straní autoritářskému vládnutí. Čím níž, tím jsou liberálnější. U všech filmů nás zajímalo, jestli v nich občané mají právo mluvit do chodu státu, jestli ukazují tvrdé tresty za zločiny, staví se kriticky k náboženství a církvi, reprodukují tradiční role mužů a žen a zda je příběh postaven na zásadě, že „blaho vlasti jest nejvyšším zákonem“.

Jak to dopadlo

Podle očekávání jsou tradiční české pohádky spíš doleva a liberální, americké rodinné filmy zas doprava a konzervativní. Na druhou stranu ale některá zjištění překvapí. České filmy z 50. let varují před centralizací moci a například Krakonoš a lyžníci napadá ochranářskou ekonomiku, když straní „pašířům“ a naznačuje, že by se v pohraničí žilo lépe nebýt celníků.

Bodování i celkové výsledky si můžete prohlédnout v tabulce, kde jsou u filmu vypsané i časy promítání (díky tv.sms.cz). Lepší obrázek si uděláte z grafu:

Výtvarné zpracování kompasu MaComix

Anketa

Jaká klasika je na Vánoce nejklasičtější?

Pokud chcete ze svých dítek vychovat průrazné kapitalisty, ctící tradiční rodinné hodnoty, měli jste jim 23. prosince v 13.05 na Prima Family Sám doma. Těm odrostlejším prospějí Prázdniny v Římě na Boží hod večer. V žádném případě byste ani příští rok neměli rodinu nechat sledovat Císařova pekaře a Pekařova císaře: Werich vám během dvou a půl hodin zvládne domů nasadit malého eurokomisaře pro sociální záležitosti a zaměstnanost. Levicoví rodiče to mají v tomto světě vážně jednodušší: pekaře Matěje a spol. média nasadila přes svátky hned čtyřikrát, stačí tedy náhodně zapnout televizi.

Semínko liberalismu ve vaší drobotině zasejí Karlík a továrna na čokoládu a Šíleně smutná princezna.

Chcete dětem raději ukázat, proč by znovu měla vládnout pevná ruka dělnické třídy? Princezna se zlatou hvězdou navléká myší kožíšek každé svátky. Letos se jí to podařilo dvakrát: v 16.00 na Štědrý den a v 8.30 právě dnes, pokaždé na ČT1.

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2012 10:38, Fredy

Musím přiznat, že autor pojal téma zajímavě a hlavně vtipně. Myslím si, že většina diváků, při sledování nějakého filmu (je jedno o jaké žánr jde), tohle "zákulisí" nesleduje. Soustředí se na samotný děj a pokud není filmový kritik, tak tu podprahovost nevnímá. Ovšem jeho podvědomí je na to jinak.

Kdysi jsem slyšel, od jednoho režiséra, že film je jednak příběh samotný, doplněný trochou reklamy (přímé i nepřímé - sponzoři), tak trochu životní rukopis autora a také určitý díl propagandy. Ta propaganda může být buď osobní vizí režiséra, nebo daná okolnostmi a době vzniku filmu.

No a co se týče pohádek, tak tam je ta "ideologie" spíše myšlenka, vcelku pochopitelná. Dobro musí zvítězit nad zlem a také jak se chuďas může k bohatství dostat jinak, než prací. Ale také do toho vstupují další faktory. Jednak jsou to výkony a popularita herců, ale i určitá nostalgie a vzpomínky na mládí. Mnoho lidí si určité filmy spojuje s nějakou osobní událostí. Například na tomto filmu jsem byl poprvé s tehdejší první láskou .....

A co se týče Popelky, tak tu jsem ihned očekával, jako vítěz ankety. Je to skutečně klasika, podbarvená Karlem Gottem, krásnou Libuší Šafránkovou a idolem dívčích srdcí Trávníčkem a dalšími známými herci. Přiznám se, že jsem, při jejím sledování, nikdy žádnou ideologii nenašel... možná proto, žen jsem ji tam nehledal .. :)

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 12. 2012 10:52, Pepoon

Jednu věc lze vidět z úhlů nejrůznějších a takhle vidět pohádky může jen ideologický pomatenec pro kterého je svět než a pouze černobílý.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prachy dělaj člověka: Vyberte nejlepší film o penězích!

27. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Prachy dělaj člověka: Vyberte nejlepší film o penězích!

V některém filmu jde hlavně o lásku, v jiném o dobrodružství, některý bere útokem city a srdce, některý cílí na jiné orgány. V našem svátečním hlasování můžete vybírat nejlepší z filmů,... celý článek

Martin Pomothy: ČSFD.cz je pro mě jen koníček, ne byznys!

31. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Martin Pomothy: ČSFD.cz je pro mě jen koníček, ne byznys!

Česko-slovenská filmová databáze: Jak vznikal jeden z nejnavštěvovanějších zájmových webů v České republice? Zlákala by jeho majitele nějaká lukrativní nabídka k prodeji? A proč se... celý článek

ČSFD.cz: Příběh impéria filmových fanoušků

24. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

ČSFD.cz: Příběh impéria filmových fanoušků

Návštěvnost Česko-slovenské filmové databáze vystoupala až k 1,7 milionu přístupů měsíčně. V první části exkluzivního rozhovoru s Martinem Pomothym se dozvíte o tom, jak se probouzela... celý článek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

9. 12. 2011 | Michal Kašpárek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

Škola hrou? Ve finančním vzdělávání to platí teprve krátce. Podveďte svoje děti! Dávejte jim lekce v zacházení s penězi, zatímco si budou myslet, že paří.

Co by vaše děti měly vědět o penězích

13. 9. 2011 | Dušan Mátl | 6 komentářů

Co by vaše děti měly vědět o penězích

V dětských představách se peníze líhnou v peněžence, a pokud se jich náhodou nevylíhlo dost, rád vám je dá každý bankomat. Co to znamená vydělávat si a šetřit, z toho nemají rozum.... celý článek

Partners Financial Services