Očima expertů: Kdo bude prezident?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 28. 12. 2012 | 11 komentářů
Už zakrátko budeme v první přímé prezidentské volbě rozhodovat o příští hlavě státu. Koho bude volit psycholog Cyril Höschl, sociolog Jan Keller, ekonom Petr Mach a další osobnosti?
Očima expertů: Kdo bude prezident?

Prezidentské volby se nezadržitelně blíží. Už 11. a 12. ledna budeme zřejmě v prvním kole do volební urny hlasovací lístek se jménem našeho favorita. Nejprve to vypadalo, že si budeme moci vybírat z jedenácti kandidátů. To se ale změnilo, když po kontrole podpisových archů ministerstvo vnitra vyřadilo z voleb Janu Bobošíkovou, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamuru. Na ministerstvu ale mají úředníci fatální nedostatky v matematice, takže když se vyřazení kandidáti odvolali k Nejvyššímu správnímu soudu, ten rozhodl, že Jana Bobošíková potřebný počet podpisů získala, a může se tedy voleb účastnit. Zbylí dva vyřazení kandidáti ale mají smůlu. Vladimír Dlouhý se se svým údělem smířil, Tomio Okamura ale podal stížnost k Ústavnímu soudu. Podle některých odborníků je dokonce ohroženo konání voleb ve stanoveném termínu. Většina právníků, kteří se k věci vyjádřili, je však názoru, že stížnost senátora Okamury nakonec volbu neovlivní a vše proběhne podle plánu. Ovšem na přívlastek důstojný už toto vybírání prezidenta asi nárok nezíská.

Prezidentské dotazníky na Peníze.cz

Peníze.cz připravily standardizovanou sadu otázek pro uchazeče o prezidentskou sesli. Protože jsme se začali ptát dřív, než se odevzdávaly petiční archy na podporu kandidátů, dostaly se nám do ankety i osobnosti, které nakonec o úřad bojovat nebudou. Jen s jednou kandidátkou se nám nějak nepodařilo získat spojení...

Věřit průzkumům?

Podle předvolebních průzkumů je zatím největším favoritem prezidentské volby Jan Fischer. Jeho náskok ale rychle snižuje Miloš Zeman. Pokud by průzkumy odrážely skutečné preference voličů, v druhém kole se utkají právě tito dva kandidáti. Spoustě voličů ale vadí dřívější členství jednoho nebo obou z nich v komunistické straně. V krátkém klipu například herec Tomáš Hanák vyzývá k odstoupení z volby Jana Fischera.

Na třetím místě se v různých předvolebních průzkumech střídají Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg. Jistě by se našla také řada těch, kteří by na Hradě rádi viděli první prezidentku. Táňa Fischerová, Zuzana Roithová ani Jana Bobošíková ale zatím nepatří k žhavým favoritům voleb. Stejně tak miláček sociálních sítí Vladimír Franz nebo politický matador Přemysl Sobotka. Z posledních krajských a senátních voleb však dobře víme, že by se předvolební průzkumy neměly příliš přeceňovat.

Kdo by se měl na Hradě nejraděj usadit podle osobností, které jsme dnes oslovili? A proč je podle nich nejlepší volbou právě jejich favorit/ka? Podotýkáme, že odpovídá jen zlomek oslovených, řada pravidelných i nepravidelných respondentů se z účasti v právě této anketě omluvila.

Cyril Höschl

psychiatr a pedagog

Cyril Höschl
+515
+
-

Karel Schwarzenberg. Má diplomatickou zkušenost, umí se hladce pohybovat v mezinárodních sférách, reprezentoval by nás jménem i rodem, je názorově dosti konzistentní, je lidský, má zaslouženou reputaci, je svým založením nadstranický, byť de iure nikoliv. Ti, co mu vyčítají, že žbrblá, zapomínají, že sice ano, ale v několika světových jazycích. Navíc se kamarádí s kdejakou hlavou státu, královnou či ministrem. A ti, kterým vadí, že všude spí, by mohli uznat, že u hlavy státu šlechtického rozměru je to snad i jedno. A jako bonus – nikdy nebyl v komunistické straně, a to ani v Rakousku.

Petr Mach

ekonom a politik

Petr Mach
+276
+
-

Patřím mezi občany, kteří si nedokážou svého kandidáta vybrat. V nabídce mi chybí věrohodný ekonomicky liberální kandidát bez komunistické minulosti, který by byl pro vystoupení České republiky z Evropské unie. V prvním kole tedy nejspíš nepůjdu hlasovat.

Ladislav Jakl

ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, ucházel se rovněž o prezidentskou kandidaturu

Ladislav Jakl
-475
+
-

Já. Protože jsem nejlepší.

Petr Hampl

sociolog a podnikatel

-145
+
-

Jednoznačně Přemysl Sobotka. Je rozumný, uvážlivý, za ty roky v politice se nenamočil do žádné nepoctivosti a přitom má jasné názory. Dokázal by důstojně reprezentovat a zároveň vyčnívá z té většiny kandidátů, jejichž ambicí je být místodržícím pracujícím pro bruselskou vrchnost a kteří neskrývají, že by kašlali na místní lidi. A že nemá dostatečné charisma? Toho by se mu dostalo, jakmile by na něj dopadla důstojnost prezidentského úřadu.

Jan Keller

sociolog a pedagog

Jan Keller
+329
+
-

Domnívám se, že nejlepším kandidátem na prezidenta České republiky by byl pan Franz. V jeho tetování zřetelně převažuje barva modrá, jejíž příznivé působení na ratingové agentury bylo již mnohokrát prokázáno. Spolu s Valtrem Komárkem se domnívám, že volba té správné osoby může být rozhodující pro povznesení českého výrobního potenciálu. Na rozdíl od Valtra Komárka však věřím v tomto ohledu víc tetování pana Franze než schopnostem Miloše Zemana.

Klára Samková

advokátka, ucházela se rovněž o prezidentskou kandidaturu

Klára Samková
-392
+
-

V současné nabídce není nikdo, kdo by mi vyhovoval. Buď je to člověk bez jakéhokoliv filozofického přesahu, nebo je tento přesah podložen takovou dávkou naivity, nevzdělanosti a neznalosti, že bych plakala. Takže ze stávající nabídky budu vybírat negativním výběrem toho, kdo projde následujícím sítem:

  • nebyl v KSČ,
  • nenakrad’ si, nezrestituoval, nezprivatizoval,
  • není podporován žádnou politickou stranou,
  • je schopný alespoň částečně realistického pohledu na události všedního dne a drží se striktně reality,
  • je pracovitý.

Jak vidíte, moc na výběr nezbývá…

Jiří Skuhrovec

ekonom, analytik EEIP

Jiří Skuhrovec
+9
+
-

Půjdu volit Zuzanu Roithovou, protože má rozumné konkrétní názory a dá se jí věřit, že se jich bude držet. Zní to možná triviálně, ale podle mě obě tyto podmínky mezi kandidáty splňuje jediná.

Jsem zvědav, kolik z dotázaných uvede konkrétní jméno. Ve vyspělé demokracii je veřejný projev preference běžný, to jen v Česku je stále považovaný za jaksi nepatřičný.

Roman Joch

ředitel Občanského institutu

Roman Joch
-40
+
-

Z těch, kdo kandidují – Karel Schwarzenberg. Má rozhled, západní orientaci a smysl pro humor.

Lukáš Kovanda

ekonom a publicista

Lukáš Kovanda
+134
+
-

Anketa

Koho budete v prvním kole volit?

Ani jeden ze stávajících kandidátů není takový, abych si o něm řekl, že na Hrad prostě patří. U pana Zemana obdivuji jeho rétorické schopnosti a sem tam opravdu státnické vystupování, ale na druhou stranu mi vadí jeho až příliš přepálené bonmoty (viz slovenské pivo a protézy) a jeho celkový světonázor, zejména co se týká Evropské unie. Naopak bych jej nepeskoval za kratinké členství v KSČ koncem šedesátých let – svým textem o přestavbě v Technickém magazínu o dvacet let později prokázal víc antikomunistické kuráže než mnozí dnešní komunistobijci… včetně pana Fischera. U něj prostě jeho členství v KSČ přenést přes srdce neumím. Podle mého názoru pan Fischer nijak neoslnil ani coby úřednický premiér. Má-li toto být jeho kvalifikace na prezidenta, pak jsem jiného názoru. Zatímco pan Fischer kandiduje díky úřednickému premiérování, pan Dienstbier díky svému proslulému otci – a známému jménu. I to je na prezidenta málo. Uvědomme si, že ještě relativně nedávno, řekněme v roce 2008, oba pány v Česku téměř nikdo neznal. Pan Schwarzenberg byl zřejmě dobrým hradním kancléřem, má způsoby, osobitost i vystupování, ale už by se měl – při vší úctě – spíš věnovat vnoučatům či choti než vysoké politice. Je to věc názoru, uznávám, ale osmdesát let (tolik mu bude za pět let, kdy by ještě stále byl ve funkci prezidenta) je na prezidentování podle mého soudu věk až příliš vysoký. Pan Sobotka… marně si vybavuji jakýkoli jeho jasný názor. Jediný názor, jenž mi vytane na mysli, je jeho „měkké ano“ euroústavě. Je to ale vůbec názor? Dámy Bobošíková, Roithová, Fischerová postrádají byť jen špetku toho, co označuji za „faktor P“ – P jako prezident – a v tak významném úřadě si je prostě nedokážu představit. To samé platí o panu Franzovi.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+84
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2012 15:39, Horac

To by mě zajímalo, která bestie mi maže moje komentáře k Fischerákovi.
Podle mě je každý bankéř parazit a živí se vymýšlením tzv. produktů s cílem co největšího okrádání lidí.
Nadnárodní banky už jsou dál, ty chtějí v rámci EU vyjebat s celými státy. Názorný příklad jak to bude probíhat je Řecko.

+148
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 12. 2012 10:58, Gabriel Pleska

Samozřejmě to byl záměr :)))

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prezidentský dotazník č. 12: Jan Fischer

10. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ

Prezidentský dotazník č. 12: Jan Fischer

Někdejší předseda statistického úřadu zazářil na politickém nebi jako premiér překlenovací úřednické vlády v letech 2009 a 2010. Získal nebývalou popularitu – a zmizel do Londýna na... celý článek

Jiří Fiala: Sledovat pozadí prezidentských kampaní je naše povinnost

24. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Jiří Fiala: Sledovat pozadí prezidentských kampaní je naše povinnost

Ve druhé části rozhovoru s předsedou sdružení Naši politici bude řeč například o tom, proč jsou lidé zklamaní z polistopadového vývoje. Zaměříme se však také na prezidentské volby a... celý článek

Prezidentský dotazník č. 1: Karel Schwarzenberg

17. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Prezidentský dotazník č. 1: Karel Schwarzenberg

Peníze.cz a Finmag si proklepnou všechny prezidentské kandidáty. Chceme znát jejich názory – a to nejen ekonomické. Kdo by chtěl usednout na Hrad? První jde s kůží na trh a pravdou... celý článek

Očima expertů: Má mít prezident možnost udělovat milosti a amnestie?

23. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Má mít prezident možnost udělovat milosti a amnestie?

Prezidentské milosti Václava Klause i plošná amnestie, kterou po revoluci vyhlásil Václav Havel, vyvolaly silné emoce. Přečtěte si, jak se k výjimečné pravomoci prezidenta staví advokát... celý článek

Očima expertů: Měli bychom si volit prezidenta sami?

4. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Měli bychom si volit prezidenta sami?

Schwarzenberg, Švejnar, ale také Gott, Paroubek či Bobošíková – tato jména jsou v médiích skloňována v souvislosti s přímou volbou prezidenta. Co si o této možnosti myslí ekonom Petr... celý článek

Partners Financial Services