Peníze, které vám dá stát: Sociální příplatek

Peníze, které vám dá stát: Sociální příplatek
Sociální příplatek je určen rodičům, kteří mají nezaopatřené děti. Podmínkou je příjem rodiny do dvojnásobku životního minima. Pro posouzení nároku na dávku se musí dokládat příjmy rodiny každé čtvrtletí.

Sociální příplatek je určen k finančnímu zabezpečení rodičů nezaopatřených dětí. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Kde se dávka vyřizuje:
na kontaktních místechstátní sociální podpory spadajících pod úřady práce

Potřebné tiskopisy:
jsou celorepublikově stejné, lze je obdržet na kontaktních místech státní sociální podpory, na internetu je lze najít zde.

Podmínky nároku na dávku:
Na sociální příplatek má nárok rodič nezaopatřeného dítěte, pokud jeho příjem společně s příjmem ostatních členů rodiny nepřesahuje dvojnásobek životního minima rodiny. Přitom platí, že jde o čisté příjmy (včetně např. rodičovského příspěvku a přídavku na děti). Pro posouzení nároku na dávku se započítávají příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Výše dávky:
Pro výpočet dávky platí poměrně složitý vzorec, proto pro orientační výpočet výše dávky využijte kalkulačku:

Počet členů rodiny

(studující)

(Průměrný měsíční příjem)

Kalkulačka vypočítá „obecnou“ výši sociálního příplatku, jeho výše však může být ještě vyšší v případě dítěte se zdravotním handicapem, zohledňují se také zdravotní postižení nebo osamělost rodiče. Vyšší sociální příplatek se poskytuje i rodinám s dvojčaty či trojčaty, a to v době do tří let jejich věku, a také rodinám, kde dítě studuje na střední škole v denní formě studia nebo na vysoké škole v prezenční formě studia.

Jak dlouho lze dávku pobírat:
Sociální příplatek lze pobírat po dobu, po kterou rodič společně s ostatními společně posuzovanými členy rodiny plní stanovenou příjmovou podmínku (vždy k začátku dalšího čtvrtletí se dokládají příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí) a současně pečuje alespoň o jedno nezaopatřené dítě. Jako nezaopatřené se posuzuje dítě do 15 let a dále pak dítě do 26 let, které navštěvuje školu – buď denní studium, nebo dálkové studium (u kterého nepracuje). Jako nezaopatřené se dále posuzuje dítě mladší 18 let, které je vedeno v evidenci uchazečů o zaměstnání úřadu práce a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Některá úskalí spojená s dávkou:
Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

1. Studuji vysokou školu, odstěhoval jsem se od svých rodičů a pobírám přídavek na dítě. Mohu sám na sebe pobírat také sociální příplatek?
Nemůžete, sociální příplatek je svým charakterem určen rodičům nezaopatřených dětí nikoliv přímo nezaopatřeným dětem. Ani vaši rodiče si nemohou tuto dávku uplatnit, pokud s nimi nejste pro účely dávek státní sociální podpory společně posuzován z důvodu rozdílného bydliště.

2. Narodilo se mi dítě, jako otec dítěte je v rodném listě uveden bývalý přítel, se kterým však nežiji ve společné domácnosti a na výživu dítěte mi nijak nepřispívá. Úřad státní sociální podpory přesto chce doložit jeho příjem. Postupuje správně?
Ano, postup úřadu státní sociální podpory je ve vaší situaci správný, protože s nezaopatřenými dětmi se posuzují jejich rodiče. Pokud byste chtěla být posuzována s dítěte pouze vy sama, musela byste soudně požádat o úpravu rodičovské zodpovědnosti s tím, že by soud svěřil dítě pouze do vaší péče.

Jaké máte zkušenosti s pobíráním sociálního příplatku? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2013 10:28, Vlaďka

Dobrý den je to hrozné. Jsem 4 roky rozvedená děti jsou ve střídavé péči,exmanžel nedal souhlas k mému pobírání dávek na děti takže nepobírám absolutně nic , žádné dávky ani přídavky na děti kromě mzdy od zaměstnavatele která je 10500 korun a někdy pouze 9000 korun. Splácím vlastní bydlení 8500 korun měsíčně a kromě toho stále čelím exmanželově obžalobě že usiluje o svěření dětí do výhradní péče již 2 roky a exmanželse představuje 7500 korun měsíčně alimentů.Pomáhají mi finančně rodiče se sestrou a přítel. Držím se statečně a od státu neberu nic avšak nárok prý nemám na nic jelikož nejsem samoživitelka nýbrž solo rodič. Do práce chodím od půl osmé do čtyř vozím děti do školy a ze školy autem sama potřebuji příspěvky na obědy na kroužky na děti ale sociálka neporadí-mlčí. Já sama osobně přežívám s jídlem jednoho talíře polévky a s kávou denně obrovsky šetřím sama na sobě ale jinak se to při mém příjmu prostě udělat asi nedá,nikoho to nezajímá že exmanžel nechce platit alimenty tak se raději soudí dokola a že mne náklady za právníka velmi vadí ignoruje a ještě se mi směje do očí se slovy "že ho to nezajímá". Přitom exmanžel má měsíční příjem 25000korun. Ano v dnešní době žena, která zůstane sama (ne vlastní vinou) s dvěmi dětmi (stáří osm a šest let)je považována za blbou a opravdu nikoho jako solo rodička nezajímá jak mám obíhat úřady při své časové vytíženosti? Jaké dávky od státu pro mne vlastně vůbec připadají v úvahu? (Právě teď mám platit 30 000 na uhlí na zimu které ještě nemám ani objednané a také musím koupit nové čerpadlo do domácí vodárny a to je investice 20 000 abychom vůbec měli vodu.)děkui

+32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

sociální příplatek

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

10. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a schválili vyšší přídavky na děti. Od listopadu se zvýší podpora v nezaměstnanosti a od příštího ledna vzroste sleva na dani na dítě. Spočítejte... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Přídavek na děti

18. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 31 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Přídavek na děti

Přídavek na děti je určen rodinám, jejichž příjmy nepřesahují 2,4násobek životního minima, od července 2009 to bude 2,5 násobek. Příjmy pro posouzení nároku na dávku se dokládají v... celý článek

O jaké sociální dávky se dá žádat při ztrátě zaměstnání

5. 3. 2009 | Eva Sovová | 24 komentářů

O jaké sociální dávky se dá žádat při ztrátě zaměstnání

Krize připravila v Česku o práci již desítky tisíc lidí. Ztráta zaměstnání ohrožuje i další zaměstnance. Přinášíme přehled, o jaké sociální dávky je možné při ztrátě pracovního místa... celý článek

Partners Financial Services