Elektřina v příštích letech: jak se bude vyvíjet její cena?

Kalkulátor.cz | 2. 4. 2024
Elektřina byla v posledních letech jako na horské dráze, dnes už je ale naštěstí její cena víceméně stabilizovaná. Za jakých okolností se tento trend může otočit a na co se musíme v příštích letech připravit?
Elektřina v příštích letech: jak se bude vyvíjet její cena?

Zdroj: freepik.com

Krátkodobá predikce

Klesající cena by mohla vydržet ještě přinejmenším pár měsíců, samozřejmě za předpokladu, že nedojde k neočekávaným okolnostem, které by mohly cenu zásadně ovlivnit. Snižování ceny elektřiny za kWh však už nelze čekat nijak dramatické. Smlouvy, které jsou uzavírány v současné době, se cenově pohybují kolem 3000 korun bez DPH za MWh, je však nutno dodat, že většina domácností pořád platí víc a tento nepoměr se podle všeho srovná přibližně za rok až rok a půl. Nyní je tedy na místě, dovolují-li to podmínky, zvážit novou smlouvu s roční až dvouletou fixací.

Dlouhodobá predikce

Bohužel rozhodně nelze tvrdit, že vývoj cen elektřiny bude i v těch následujících letech nějak zvlášť příznivý. Samozřejmě je složité v dnešním kontextu a zejména s neznalostí toho, co se bude v budoucnu dít, odhadovat trendy v horizontu příštích deseti let, ale lze očekávat, že cena elektřiny, ale i cena plynu spíše porostou

Do růstu cen bude patrně mluvit i očekávaný nárůst ekonomiky, který zpravidla vede k vyšší spotřebě. S tou potom ruku v ruce přichází přirozeně i zdražování. Podstatné budou i domácí a mezinárodní politické trendy, a to zejména proto, že Poslanecká sněmovna, Senát i Evropský parlament budou mít vliv na přístup Evropy k Rusku a jeho plynu nebo k obecně velmi kontroverznímu dokumentu Green Deal.

Cenu ovlivní i konec uhelných elektráren

Není pochyb, že na cenu elektřiny bude mít zásadní vliv také ukončení provozu uhelných elektráren, což je trend z hlediska ekologie velmi žádoucí. Zhruba do šesti let by se měl začít jejich provoz omezovat na minimum a od roku 2033 by měl úplně skončit. To znamená, že tento zdroj bude třeba nahradit. A dnes to nejde jinak než plynem, což povede ke zvýšení jeho  spotřeby a tím zároveň k vyšponování jeho ceny. Otázkou zůstává jen to, kdy to začne, první provozovatelé uhelných elektráren již o jejich uzavírání otevřeně mluví.

Stát se může cokoliv

Je důležité zmínit, že cena čehokoliv se neodhaduje zrovna jednoduše, protože podobně jako covid nebo válka na Ukrajině byly události maximálně nepředpokládané, zrovna tak může v budoucnu nastat další podobná událost, popř. mohou tyto a jiné nastalé události eskalovat, což v krátkodobém i střednědobém měřítku může vést k extrémnímu navyšování (ale potenciálně taky snižování) cen, ať už elektřiny, nebo plynu.

Jak ušetřit na energiích?

Řešení vysokých cen může ale být ve finále jednodušší, než se zdá. I pokud ceny energií porostou, můžete možná ušetřit pouhou změnou dodavatele. Rozdíly v cenách jsou totiž někdy doslova propastné. Pokud i vy máte dojem, že byste rozhodně mohli platit méně, můžete si jednoduše porovnat ceny a zjistit, kolik byste mohli už teď ušetřit.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je Kalkulátor.cz

Kalkulátor.cz

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services