Benzin a nafta v Česku zlevnily i na začátku prázdnin

jih | rubrika: Aktuality | 4. 7. 2019

Pohonné hmoty zlevňovaly v Česku i s nástupem prázdnin. Průměrná cena za litr benzinu klesla v uplynulém týdnu o 12 haléřů na 33,02 koruny, zatímco průměrná cena téhož objemu nafty se snížila o devět haléřů na 33,12 koruny. Ukazují to data společnosti CCS.

Pohonné hmoty v Česku zdražovaly od února, růst cen se zastavil na začátku června. Od té doby benzin i nafta zlevnily zhruba o 70 haléřů na litr. Na začátku loňských prázdnin motoristé tankovali pohonné hmoty dráž, a to zhruba o 30 haléřů.

„Pokles cen pohonných hmot bude pokračovat i v příštím týdnu. Důvodem je stále poměrně nízká cena ropy na světových trzích a také zhruba tříprocentní červnové oslabení dolaru vůči koruně, které snižuje korunovou cenu barelu ropy,“ očekává analytik Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund.

Nejdráže natankujete v Praze. Benzin se v hlavním městě prodává v průměru za 33,58 koruny za litr, nafta průměrně za 32,91 koruny za litr. Nejméně řidiči zaplatí za pohonné hmoty v Jihočeském kraji. Benzin tam stojí průměrně 32,5 koruny za litr a litr nafty 31,56 koruny.

Průměrné ceny benzinu a nafty za poslední rok podle CCS.

Průměrné ceny benzinu a nafty za poslední rok podle CCS.

Cenám ropy k růstu nepomohla ani dohoda kartelu OPEC a dalších klíčových ropných producentů v čele s Ruskem. Ti budou omezovat těžbu ropy i v druhé polovině roku a v prvním čtvrtletí roku 2020. Stávající limity těžby ropy prodloužili na vídeňském summitu počátkem týdne o dalších devět měsíců.

„Navzdory rozhodnutí kartelu je cena ropy Brent stále o zhruba patnáct procent níže než v dubnu, kdy vystoupala na svá letošní maxima,“ říká Kovanda.

Čeští motoristé se tak podle něj nemusí obávat, že by prodloužení platnosti limitů na těžbu ropy vedlo ke znatelnějšímu prázdninovému růstu cen pohonných hmot. „Mnohem spíše budou benzin i nafta dále zlevňovat. A to nejen v Česku, ale i ve vyhledávaných dovolenkových destinacích, jako je Rakousko, Itálie, Chorvatsko nebo Bulharsko,“ pokračuje Kovanda.

„Cenu ropy totiž tlačí dolů obava z globálního ekonomického zpomalení a z pokračování napětí v obchodních vztazích jednotlivých klíčových ekonomických celků,“ vysvětluje ekonom.

Na dovolenou vlastním autem vyjeďte z Česka s plnou nádrží. V Itálii si připlatíte až osm korun za litr benzinu. Naopak kdybyste měli cestu kolem Lucemburska, neváhejte a zastavte se.

Kde natankovat na dovolenou? Porovnání cen benzinu a nafty v Evropě

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

20. 5. 2024 | Petr Kučera

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

Nová Partners Banka startuje spolupráci s Rohlik.cz, největším online obchodem s potravinami. Aktivní klienti mohou získat benefity v hodnotě až 4776 korun za rok.

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Partners Financial Services