Čeká dolar letos tvrdý pád?

Čeká dolar letos tvrdý pád?
Americký dolar je stále světovou rezervní měnou, jeho vývoj proto ovlivňuje ekonomickou rovnováhu nejen USA. Zatímco v roce 2005 kurz dolaru spíše posílil, letos většina analytiků očekává tvrdý propad. Proč a jaké hlavní faktory ovlivňují kurz dolaru?

K faktorům, díky nimž došlo v minulém roce k posílení dolaru (profil, názory), patří především tyto tři:

  1. vyšší atraktivita amerických investic díky úrokovému diferenciálu,
  2. vliv vysokých cen energií a poptávka po petrodolarech,
  3. zpomalení propadu americké zahraniční obchodní bilance v roce 2005.

Amerika láká investory vyššími úroky

Americký FED zahájil v polovině roku 2004 sérii zvyšování úrokových sazeb. A protože se v průběhu minulého roku rozšířil úrokový diferenciál proti zemím eurozóny až na 2 %, nesly investice do amerických aktiv vyšší výnos, a přinesly zisky také americké měně.

V čem je tedy problém? Zatímco proces zvyšování sazeb v USA začal v polovině roku 2004 a bude zřejmě v nejbližší době vrcholit, Evropská centrální banka zvýšila sazby až na konci minulého roku po více než roční pauze. Konec zvyšování v USA a stírání rozdílů ve výnosech ve srovnání s Evropou, může působit na odliv prostředků z dolaru do eura (profil, názory) a pád USD.

Úvaha logická, realizace se ale stále odkládá, protože ECB zatím nevidí pádné důvody pro silnější utahování monetární politiky (nízká inflace, slabá domácí poptávka) a FED se zvedáním sazeb také nekončí (solidní ekonomický růst, inflační tlaky), polovina trhu již nyní počítá s růstem sazeb na 5,25 % ze současných 4,75 % na konci června tohoto roku. Také proto americký dolar stále drží své pozice.

Za ropu dolary

Dalším, nikoliv druhořadým faktorem, jehož vliv byl v roce 2005 podstatný, je poptávka po petrodolarech. Hurikány Rita a Katrina poslaly cenu ropy až 68 dolarům za barel. Vysoké ceny způsobily mnohem větší kapitálové transfery ze zemí převážně importujících ropu (eurozóna, Japonsko) do zemí, které ropu exportují (OPEC). Vyšší poptávka po dolarech (ropa je účtována v dolarech, odtud petrodolary) přispěla krátkodobě k posilování kurzu dolaru na světovém devizovém trhu.

Na druhou stranu manželky arabských šejků stejně jako arabské firmy si zvykly utrácet a investovat spíše v evropských zemích (až 30 % investic je realizováno v EU), což by v delším horizontu mohlo znamenat pro dolar velké ztráty.

Pohyb kurzu dolaru ovlivňují také instituce, v jejichž držení je velké množství americké měny - centrální banky a jejich rezervy. Když se minulý týden na trhu objevily spekulace týkající se konverze těchto rezerv u bank (především ze Středního východu), propadl se měnový kurz až ke svým letošním minimům (1,23 USD/EUR).

Čína a vnější nerovnováha Spojených států

Dominantní roli by měl hrát v příštím období třetí faktor, kterým je neudržitelný stav americké obchodní bilance. Dlouhodobě Spojené státy více dovezou než vyvezou jako důsledek faktu, že americký spotřebitel utrácí nad své možnosti (záporná míra úspor k disponibilnímu důchodu). Tento stav je dlouhodobě neudržitelný, zvláště když se většina deficitu obchodní bilance (-6,5 % HDP) děje v obchodu s Čínou.

Čínský vývoz těží z velmi silné domácí měny, která (i když byla centrální bankou devalvována na podzim roku 2005) je stále vysoce podhodnocena, a dotuje tak vysoký přebytek zahraničního obchodu s USA.

V kongresu Spojených států nyní leží na stole návrh uvalení jednotné 27,5% daně na čínské výrobky, jehož schválení by znamenalo prosazení silných protekcionistických tendencí ze strany některých senátorů. Izolovat domácí trh se však v průběhu 20. století nikomu nevyplatilo. Pro dolar existují velká rizika, neboť čínská produkce na vývoz ve skutečnosti příliš čínská není. Nízké pracovní náklady čínské ekonomiky přinutily v 90. letech mnoho amerických firem k přesunu jejich výroby právě do této země. Uvalení cla by v konečném důsledku ovlivnilo právě americké společnosti, jejich zisk, akciový trh a ve finále celou ekonomiku.

Růst vesměs všech kapitálových trhů od roku 2002 přinášel v minulosti výnosy americkým investorům, kteří pod dojmem silnější peněženky také více utráceli. Pokles akciového trhu (jako před čtrnácti dny pokles na trhu realitním) by mohl vést k efektu nižších spotřebních výdajů, které tvoří v současnosti až 70 % amerického domácího produktu. Ochlazení ekonomiky s sebou přináší další rizika pro dolar. 

Americký návrh zákona má své alternativy. Jednou z nich je zejména politický tlak na uvolnění kurzu čínského Juanu, jehož posílení by pomohlo zmírnit současnou nerovnováhu v zahraničním obchodu obou zemí.

Americký dolar je velmi významně podporován zahraničními investicemi do cenných papírů včetně investic čínských. Obrovské množství dolarů, které se v čínské ekonomice objeví z přebytku zahraničního obchodu je reinvestováno zpět především Čínskou centrální bankou do amerických cenných papírů (nebo měny). Stažení těchto prostředků z USA by rozpoutalo konflikt, který by nepochybně otřásl dolarovými základy světového měnového uspořádání.

Co tedy bude?

K oslabení amerického dolaru může tedy dojít díky mnoha faktorům. Vypadá to jednoduše. Jenže. Není důležité, že k tomu dojde, ale kdy k tomu dojde, jak velká a dlouhá bude intenzita zpomalení (recese) a co bude tou hlavní příčinou. Aktuálně se americká ekonomika nachází v závěrečné fázi ekonomického cyklu, vyznačuje se velmi pružným trhem práce a na povrchu prozatím jen tu a tam jeví známky budoucího utlumení.

Co si o budoucím vývoji dolaru myslíte? Jaký bude jeho kurz k euru a koruně v polovině roku a na konci roku? Co Irán a blížící se hurikánová sezóna? Ovlivní kurz dolaru a jak?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2006 21:59, Emil Adamov

Ano, myslím, že kurz bude 1 USD ku 0,65 EUR ke konc r 2006.

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2006 11:31, ddo

Jaký tvrdý pád? V lednu 2005 byl USD mnohem níž, i když, pravda, byly na dolaru podstatně nižší sazby...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

15. 3. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

USA si i nadále udržují vysokou výkonnost, ovšem na úkor rekordního zadlužení. Makroindikátory eurozóny naznačují toužebně očekávané, i když jen velmi mírné, oživení. Raketový růst... celý článek

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

10. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

Přes 8 miliónů lidí drží čistý investiční majetek o hodnotě minimálně 1 milión amerických dolarů. Skoro 12 000 z nich žije v České republice. Které země a regiony jsou největší líhní... celý článek

Je obchodování na měnovém trhu pro každého?

2. 9. 2004 | Jiří Tuvora

Je obchodování na měnovém trhu pro každého?

V minulých letech řada společností nabízela obchodování na měnovém trhu (FOREX) za využití finanční páky bez jakéhokoliv povolení jen na základě smlouvy o zprostředkování. "Brokeři"... celý článek

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Partners Financial Services