Usekni oligarchii hlavu, vyroste další

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 19. 5. 2017 | 17 komentářů
Spásu nepřinesou apolitické protesty za slušnost v politice, ale politická rozhodnutí zabraňující koncentraci majetku a moci. Bacha: budou bolet.
Usekni oligarchii hlavu, vyroste další

Ahoj, lidi. Je supr, že vám není jedno, co se děje, a že kvůli tomu dokážete vyjít do ulic. Na jednu stranu jsem vás tam rád viděl, protože pakt Andreje Babiše a Miloše Zemana a šponování ústavy k prasknutí mi vadí stejně jako vám. Na druhou mi přijde hrozivý, co jsem tam slyšel.

Snad se nemusíme bavit o tom, jestli má na pódiu co dělat kunhúta schopná prohlásit Kdo volí Babiše, není Čech! anebo lála parodující Babišovu čechoslovenštinu, protože hahaha, přízvuk! Bylo by hezké, kdyby je v Praze i v Brně dovedlo publikum vyprovodit bučením, ale chápu, že dav není úplně nejlepší podhoubí kritického myšlení a dobrého vkusu.

Koupí si vás?

Kupte si vy dřív Babiše!

Velký rozhovor s Andrejem Babišem v papírovém Finmagu, který právě vyšel

„Vy mě bavíte s tím, že bych někoho ohrozil. Jste nasáklý nesmysly, že jsem ohrožení demokracie. Tak proč mě lidi zvolili?“

Michal Kašpárek podnikl cestu do hlubin Babišovy duše. Co šéf ANO čte, čemu věří a co všechno mu brání v plánu udělat z České republiky rodinnou firmu?

Koupit časopis Finmag

Podstatnější a přitom méně nápadné je ale to, že právě ta samá nálada, která vládla na demonstracích v Brně a podle záznamů i v Praze, před lety pomohla odstartovat politickou kariéru – Andreje Babiše. Bylo to vyprázdněné volání po slušnosti (tehdy namířené hlavně proti Miroslavu Kalouskovi a Václavu Klausovi), na které najel frajer v bílé košili. Byl to étos „my nemáme s politikou nic společného, jsme obyčejní nespokojení občané“, který Babiš ždímá dodnes, i po třech letech ve vládě. Na protestech se točí orloj „osobností“, které nemají co říct, nicméně lidi je mají rádi; právě takové „osobnosti“ dělají od počátku křoví na kandidátních listinách ANO. Název protestů Proč? Proto! mimochodem dokázal nemožné: překonal svou prázdnotou slogan Ano, bude líp.

Kdo mohl tušit, že se oligarcha bude chovat jako oligarcha?

Pražskou demonstraci její svolavatelka označila za pokus „dát najevo, že lidí, kteří nesouhlasí s oligarchickými manýry pana Babiše a slušným slovem nepojmenovatelným chováním pana Zemana, je opravdu hodně“. Svatá prostoto: jaké jiné manýry než oligarchické by asi tak oligarcha měl mít? Jak by se vlastně bez oligarchických manýrů mohl člověk stát oligarchou? „Prosím vás, nezlobte se, že vás zase obtěžuju, ale já jsem se vás zapomněl zeptat, jestli mi začnete dotovat řepku?“ A fakt si někdo myslí, že jsou žraloci v oblecích schopni reflexe „v ulicích proti mě protestuje několik tisíc lidí, to bych se nad sebou měl asi zamyslet“?

Oligarchové nepřestanou mít oligarchické manýry, ani kdyby těch lidí do ulic vyrazilo čtvrt milionu. Možná, ale opravdu jen možná by v takovém případě mohli koaliční partneři z obavy o vlastní politickou budoucnost položit vládu, ve které dotčený oligarcha sedí. Ale co by se vlastně stalo potom? Zkušenost s Věcmi veřejnými a ANO napovídá, že voliči rádi vyhánějí čerta ďáblem. Na Babišovo místo manažera státu už se třese osmý nejbohatší Čech Marek Dospiva prostřednictvím svého hipsterského profesůrka. A když PPF jednou přijde o vděčného pasažéra svého letadla Miloše Zemana, pořídí si nového.

Usekni oligarchii hlavu, vyroste ji další. Nejdřív bude zase omílat fráze o vzpouře obyčejných lidí proti elitám. Po volbách se z ní opět stane – překvápko! – symbol zkorumpované elity a autoritář, kterému smrdí dělba moci.

Šli jste plnit náměstí?

Demonstrace jsou důrazný prostředek vyjádření občanského postoje. Jak je to ale s jejich dopadem? Výzkum efektivity veřejných protestů naznačuje, že potenciál mají – za určitých okolností – obrovský. Ne ovšem v tom, že ovlivní rozhodování politiků.

Petr Houdek: Má cenu chodit demonstrovat?

Nevolat po morálce, reformovat instituce

Abychom zaútočili na tělo oligarchické saně, a ne jenom na některou z hlav, abychom mohli skutečně efektivně bránit proplétání politiky a byznysu a koncentraci různých druhů moci, musíme na náměstí místo apolitických keců dostat politiku. Teď se tam jen párkrát mihla, například na transparentu Vyvlastněte Agrofert. Pokud vás takový návrh pobuřuje, tak mám špatnou zprávu: prakticky každý návrh na to, jak oslabit moc oligarchie, bude někoho pobuřovat, nebo dokonce bolet.

Milí levičáci. Opravdu neexistuje způsob, jak zabránit tomu, aby dotace papírově určené malým podnikatelům končily v holdingu dolarového miliardáře. Dobře míněná podpora venkova je v první řadě podporou venkovských baronů, kteří mají k penězovodům blíž než lidi, kteří pro ně za minimální mzdu pracují. EET a další šlechetně obhajované pokusy o „narovnání podnikatelského prostředí“ z principu hůř dopadají na ty malé a začínající, kteří v tom neumějí chodit, než na ty velké a zkušené, kteří si najdou chytřejší triky, jak skrýt zisk před berňákem.

Milí pravičáci. Kdyby v českých médiích fungovaly tolik haněné odbory a stavovské organizace, oligarchům by se přebírala i kontrolovala o dost obtížněji, než když to v nich funguje na principu každý sám za sebe a Babiš proti všem. Z MF Dnes tři roky ti podnikavější po dvou po třech odcházeli zakládat pidiprojekty s minimálním dosahem, ti méně podnikaví teď v otevřeném dopise apelují na Andreje Babiše, aby vyloučil jakýkoliv politický vliv na jejich práci. (Kdyby jednou ranou poprosili Vladimíra Putina, aby laskavě nechal na pokoji Ukrajinu, mohla z toho třeba být nobelovka!)

Je toho víc, co zůstává k zamyšlení. Nebyly by některé regulace a zásahy do trhu nakonec prospěšné? Třeba rozbití velkých holdingů na menší společnosti? Omezení nákladů na předvolební kampaně? Založení veřejnoprávního zpravodajského webu a deníku? Vytlačení soukromého byznysu z oblastí, ve kterých nemůže čelit konkurenci, třeba z vodárenství? Co trochu brzdit s řečmi o trestání úspěšných, které v důsledku chrání miliardáře před povinností platit aspoň rovnou daň? A tiše šoupat nohama a poslouchat, když Noam Chomsky v Olomouci vysvětluje, že velký byznys nestojí o trh, ale o moc, takže velkopodnikatel opravdu nebude pracovat pro blaho malopodnikatelů?

Je možné, že správné odpovědi na některé z těch otázek zní ne. Ale musíme se k nim zkusit dostat. ­Druhá možnost je vysmívat se každou středu večer na náměstí tomu, jak Babiš míchá jazyky. A na chvilku u toho zapomenout na to, že se zbytek týdne směje on a jemu podobní

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2017 7:21, Ramesse II.

Hezky napsané člověkem, který to má v hlavě uspořádané. Na těch profesionálních aktivistech (někdo si je na tohle najal a platí je, samozřejmě nejde o spontánní akce občanů) mě osobně především vadí, že říkají jen kdo Ne, ale nikdy nikdo z nich ani nenaznačil, co nebo kdo tedy Ano.

Z jejich pohledu by mě zajímalo - tedy když ne Babiš, tak kdo? Já bych Babiše nevolil, protože chápu volby jako předání mé plné moci ke správě země a je asi logické, že zájmy oligarchy jsou jiné než zájmy moje jakožto zaměstnance a mě zastupovat už z principu nemůže. Za sebe vím koho volit a oligarcha to není, ale rozhodně nebudu dělat demonstraci proti Babišovi, ale půjdu volit a to za sebe.

Babiš byl zvolen a to zcela legitimně - ať protestují, ale když řeknou "Ne Babiš" ať taky řeknou, kdo je platí, tedy na rovinu "Ano - někdo".

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2017 8:35, lajos

"D" jako debil?

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services