Sedm důvodů, proč otevřít Česko uprchlíkům

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 10. 7. 2015 | 70 komentářů
Pokud jsme tak hrozně chudí, že nemáme na rozdávání, pak by se nám tedy mohl hodit lidský kapitál, který v uprchlických táborech čeká na svou šanci.
Sedm důvodů, proč otevřít Česko uprchlíkům

V debatě o uprchlících očividně nestačí připomínat právní závazky, ke kterým evropské země dobrovolně přistoupily, ani závazky morální. A tak je nutné psát podobně smutně racionalizující úvahy, jako by bylo Pět důvodů, proč je dobré mít národní parky nebo Pouštět staré lidi sednout: ano, či ne? Nu což.

Argumenty pro otevření Česka uprchlíkům se můžou lišit podle toho, jestli tím myslíme kývnutí na celounijní přerozdělení imigrantů podle kvót, které by nám podle poslední a zřejmě stále neprůchozí verze „přidělily“ (s českým souhlasem!) přes tisícovku Syřanů a Eritrejců, nebo jestli mluvíme o aktivním „stahování“ lidí z táborů v Turecku nebo Jordánsku do Česka:

Proč kývnout na kvóty a podělit se o uprchlíky z Itálie a Řecka?

  1. Protože zbytek Unie prokázal, že umí být solidární s námi. Ze společné kasy víc získáváme, než kolik do ní odvádíme, a ostatní členské státy nám nadto třeba pomáhaly odstraňovat škody po povodních ještě před naším vstupem do Unie. To není samozřejmost a nemusí to tak být navždy, pokud budeme aktivně prosazovat sice legitimní, nicméně pro Česko v souhrnu nevýhodnou myšlenku, že si má každý vyžrat svoje.
  2. Protože se nám úplně stejná pomoc může vrátit v případě, že vedle jihu Evropy zasáhne uprchlická krize i její východ. S válkou na 43milionové Ukrajině to je reálná možnost.
  3. Protože by přerozdělování zátěže ubralo přímořským zemím důvod k neoficiálnímu vypakovávání uprchlíků dál na sever, vinou čehož se na hranice evropských států vracejí v dominové reakci kontroly. Schengen je jednou z těžko zpochybnitelných výhod evropské integrace a návrat starých hranic by řadě Čechů zkomplikoval cestování nejenom za prací.

Proč se nebát přijetí dalších pár tisíc až desítek tisíc uprchlíků z táborů mimo Evropu?

  1. Protože to v desetimilionovém Česku bude drobné osvěžení, které s největší pravděpodobností ve všedním životě nepoznáte. Kdyby lidé na začátku devadesátých let věděli, že počet cizinců usazených v zemi vzroste od roku 1993 do roku 2013 ze 78 tisíc na 439 tisíc, Sládek by možná vyhrál volby. A přece: ani 5289 Mongolů neudělalo z Česka Mongolsko, 5007 Kazachů Kazachstán, 1640 Uzbeků Uzbekistán. (Mimochodem: v posledních dvou národech je nejrozšířenějším náboženstvím islám, na rozdíl od tajuplné Eritreje.)
  2. Protože jsou nám lidé v uprchlických táborech na Blízkém východě kulturně blíž než uprchlíci, které jsme přijímali a vcelku úspěšně začlenili dřív: Řekové a Vietnamci. Když ti přicházeli do Československa v 50. a 70. letech, neexistovala globální kultura, satelitní televize ani internet a střetávaly se tak docela cizí světy. Integrace lidí, kteří už často umějí anglicky a pracují se stejnými technologiemi jako my, může být snazší než to, co už jsme dřív zvládli.

Anketa

Přijímat ano, či ne?

A proč to udělat, když ne blablabla morálka?

  1. Protože je to dobré pro diplomacii i pro národní sebevědomí. Česko utrácí stamiliony za pořádání sportovních akcí druhé a třetí kategorie, aby se „o nás ve světě vědělo“. Teď máme příležitost proslavit se nejen jako bramboroví hokejisté, ale jako ti, kteří zachraňují rodiny, poskytují jim azyl, dávají dětem vzdělání a tak dále. Jako hrdá, solidární země, které mají lidé důvod být vděční.
  2. Protože si teď můžeme vybírat. Levicoví přátelé mě za to poženou, ale pragmaticky vycházím z toho, že se podle nějakého přiznaného nebo nepřiznaného klíče bude selektovat vždy. Často se opakuje, že by tím klíčem mělo být náboženství. To by poněkud popíralo hodnoty sekulárního státu, který nefandí žádné konfesi. Nadto by amatérští religionisté byli překvapení, jak malé rozdíly jsou mezi blízkovýchodními muslimy a křesťany: třeba, že si i mnoho křesťanek dobrovolně zakrývá vlasy. Navrhuji nepokrytě neoliberální klíč: hodit do uprchlických táborů laso lidem, za kterými jsou výsledky v jejich oborech, ať už jde o vědu, umění, byznys nebo lidskoprávní aktivismus. Pokud jsme tak hrozně chudí, že nemáme na rozdávání, pak by se nám tedy mohl hodit lidský kapitál, který v uprchlických táborech čeká na svou šanci. 

Bohužel právě příležitost je slovo, které v souvislosti s uprchlickou krizí prakticky nezaznívá. Škoda: zasloužilo by si vytáhnout pokaždé, když někdo mluví o hrozbách. Měla by na to být nějaká kvóta.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-221
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 70 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2015 12:00, Slávek

55 důvodů, proč NEpřijímat uprchlíky:

1. Teroristické útoky z 11. září 2001. Zahynulo 2 996 lidí
2. Teroristické útoky v Madridu 11. března 2004. V důsledku výbuchů bylo zabito celkem 191 lidí.
3. Teroristické útoky na indonéském ostrově Bali, kde zahynulo nejméně 202 lidí.
4. Teroristické útoky v Londýně ze 7. července 2005. Zemřelo 52 obětí.
5. Atentát v ulici Rennes v Paříži ze 17. září 1986. Sedm osob zabito a 55 zraněno.
6. Útoky v Montauban a Toulouse v březnu 2012. Sedm lidí zabito a pět dalších zraněno.
7. Útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo došlo 7. ledna 2015 v Paříži. Vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných.
8. Teroristický útok v tuniském letovisku Sousse. 26. června 2015 - postříleno 39 lidí. Téhož dne u továrny ve městě Saint-Quentin-Fallavier
bylo nalezeno tělo muže bez hlavy
9. 18. března 2015 islamisté zaútočili na muzeum Bardo v hlavním městě Tunisu. Při útoku v muzeu zemřelo 21 lidí.
10. 22. května 2013 - mačetový útok na mladého britského vojáka ve čtvrti Woolwich v jihovýchodním Londýně.

Co mají všechny tyto útoky společného? Provedli je lidé, kteří vyznávají radikální islám nebo sympatizují s islámem. V několika
případech jde o potomky imigrantů, kteří se tímto způsobem "odvděčili" své hostitelské zemi, která jejich
předky pohostinně přijala.
ČR má nyní během několika let přijmout minimálně 1 500 lidí. Vláda již deklarovala, že se na náboženství uprchlíků
nebude ohlížet.
Téměř každý den přirazí ke břehům Itálie a Řecka tisícovky uprchlíků. Jak a kdo je bude prověřovat? Myslíte si, pane Kašpárku, že české tajné
služby jsou lepší než třeba britská MI5? Že budou schopni odhalit těchto lidí bez
dokladů nebo s padělanými doklady? A co jejich příbuzní, kteří v rámci slučování rodin, za nimi pak mohou přijet?

Další důvody:
11. Nepokoje ve Francii 8. - 17.11.2005 - na pařížském předměstí Clichy-sous-Bois v departementu Seine-Saint-Denis severovýchodně od Paříže
12. Nepokoje ve Stockholmu - květen 2013


Co mají všechny tyto výtržnosti společného? Proběhly ve čtvrtích obývaných chudšími obyvateli a přistěhovalci.Takže ani tak
vyspělé státy s dlouholetými zkušenostmi jako je Francie a Švědsko nedokážou uprchlíky integrovat. A my, malá
země v srdci Evropy to má zvládnout? Nemáme snad jiné problémy - Rómy, bezdomovce?

13. Obscénní chování mužů na bruselských ulicích odkryla mladá belgická dokumentaristka Sofie Peetersová.
Svým dokumentem rozčílila místní radikály, kteří ji obvinili ji z útoku na islám a z provokace, když prý vypadala jako prostitutka.
"Po zavedení islámského práva šaría budou ženy chodit hezky oblečené. I nevěřící.
Ne polonahé," říká Abú Farís z radikálního hnutí Šaría pro Belgii.

A ten zbytek argumentů do 55 bych určitě taky přidal mít víc času.
Pane Kašpárku, odjeďte, prosím, co nejdřív do Eritreje či Sýrie a pomáhajte tam. Prokážete tak největší službu
své vlasti.

+177
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2015 19:10, Pavel Borák

Naprosto souhlasím !!! Je to lidské, a kdo nemá srdce ať z EU táhne...žijeme v neuvěřitelných přebytcích a jen tyjeme a tyjeme, ostuda a hanba nejen naše, ale celého vyspělého světa !!!! Ale ona se už EU postará, aby se budoucnost neurčovala podle nevzdělaného paranoidního řvoucího davu !!!

-147
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (70 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Británii šéf konzervativců, v Česku neomarxistický multikulti sluníčkář

26. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

V Británii šéf konzervativců, v Česku neomarxistický multikulti sluníčkář

David Cameron zdraví účastníky londýnského teplého pochodu i muslimy, kteří slaví ramadán. Čeští politici namísto uklidňování davových psychóz dělají opak.

Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

12. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 70 komentářů

Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

Plují sem samí chlapi, válečníci, ekonomičtí migranti, takové nezachraňovat. Jistě. A jak jste na to všechno, prosím pěkně, přišli?

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

10. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

Úřední provokace odhalila všudypřítomné pokrytectví: majorita chce po Romech přizpůsobivost, ale pokud jsou předem vyloučeni z trhu s bydlením, sebevzornější chování je z ghetta stejně... celý článek

Šimon Pánek: Brutalitou a mírou násilí připomíná Sýrie Čečnu

15. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Šimon Pánek: Brutalitou a mírou násilí připomíná Sýrie Čečnu

„Nedávno byla zveřejněná zpráva, která mluví o tom, že jen za těch pár let umučila v Sýrii vládní strana kolem 11 tisíc lidí. A je potřeba zdůraznit, že to nejsou lidé, kteří byli zastřeleni... celý článek

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

11. 4. 2013 | Luboš Palata | 14 komentářů

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

Společenský a ekonomický dopad je obrovský: Jedním z největších a nejméně řešených problémů nových zemí Evropské unie je ekonomická emigrace. „Noví Evropané“ odcházejí za lepším životem... celý článek

Partners Financial Services