Kvíz s výhrou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Kvíz týdne | 26. 5. 2012
Kvíz s výhrou
Minulou sobotu byl náš kvíz netradiční. Neohlíželi jsme se za uplynulým týdnem, ale soutěžili jsme o knížku popularizující ekonomii: Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé. Losujeme výherce. A přidáváme tradiční kvíz.

Pouze 28 čtenářů Peníze.cz dokázalo správně odpovědět na pět otázek, týkajících se ekonoma a novináře Lukáše Kovandy a jeho knížky! Kompjútr z nich vylosoval dva nebo dvě šťastné, kteří nebo které dostanou podepsaný výtisk svazku Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé. Na Peníze.cz se přihlašují jako hannajka a Konvalinka6. Gratulujeme!

Vyzkoušejte si, jestli byly otázky skutečně tak obtížné... a litujte, že jste do toho s námi nešli: 

A nyní už náš tradiční každosobotní kvíz, rekapitulující odlehčenou formu uplynulý týden na Peníze.cz:

Jaká je nejcennější evropská značka?

V Kalifornii nabízejí zajímavou službu. Počítač analyzuje záběry kamer v hostinci a na základě automatického rozpoznávání tváří je schopen uživateli sdělit, kolik je v podniku lidí a jaké je jejich rozložení podle věku a pohlaví. Jak se služba, kterou by v pátek večer možná kdekdo ocenil i v Česku, jmenuje?

Spojené státy, konec šedesátých let, těsně před zrušením vazby dolaru na zlato. Jaký podíl z celkového množství dolarů v oběhu by v té době byly USA skutečně schopné zlato vyměnit?

„Kdo lže, ten krade a skončí na šibenici.“ „Kdo neplatí alimenty, skončí ve věznici.“ Ani jedna pohrůžka na hříšníky neplatí. A šibenice nejsou a věznice jsou přeplněné. Ministr spravedlnosti se inspiroval na Slovensku a přichází s alternativním trestem pro neplatiče výživného. Kdo neplatí alimenty,...

Kolik bylo letos podáno přihlášek ke studiu na vysokých a vyšších odborných školách?

Na přelomu června a července se začnou vydávat sKarty, platební (a autorizační a identifikační, ať už to znamená cokoli) nástroj pro příjemce dávek od státu. O výplatu většiny dávek se tak bude starat Česká spořitelna. Která dávka do oné většiny nepatří?

Přestupovat mezi penzijními fondy bylo možné jen do konce února. Vstoupit do fondů v dnešní podobě půjde jen do konce listopadu. A tak se fondy činí, přetahovaly si klienty, loví nové. Kdo měl za první čtvrtletí tohoto roku nejmohutnější přírůstek?

Jak se říká způsobu splácení hypotéky, při kterém ze začátku platíte nejvíc a pak se splátka postupně snižuje až k nule?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Lukáš Kovanda

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

25. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Velký barman vás vidí. Chytré kamery obracejí marketing naruby (a děsí zákazníky)

Nová služba v přímém přenose roztrubuje, ve kterých podnicích je plno, jak staří lidé tam zrovna jsou a jaký je poměr mužů a žen. A to je teprve začátek!

Hypotéky: Degresivní splácení, depresivní počty

24. 5. 2012 | Vladimír Švorba | 25 komentářů

Hypotéky: Degresivní splácení, depresivní počty

Hypoteční počty jsou jako orientační běh. Netrénovaní lidé se při nich nejen pořádně zapotí, ale snadno také přehlédnou nějaký nepříliš nápadný ukazatel. Že jsou úplně jinde, než chtěli... celý článek

Který penzijní fond se stal vítězem ve válce o klienty?

23. 5. 2012 | Zdeněk Bubák | 3 komentáře

Který penzijní fond se stal vítězem ve válce o klienty?

Vstoupit do systému penzijního připojištění za stávajících relativně výhodných, a především známých a prozkoumaných podmínek lze jen do konce listopadu. Přestoupit mezi fondy bylo dokonce... celý článek

Humanitní obory líhní nezaměstnaných nejsou! Spíš obecnou přípravkou „na cokoli“

22. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Humanitní obory líhní nezaměstnaných nejsou! Spíš obecnou přípravkou „na cokoli“

Sezóna přijímacích zkoušek je v plném proudu. Čeští maturanti tradičně pořádají hony na humanitní obory. Mnozí rodiče se děsí, že jejich děti budou jako „humanitní vzdělanci“ živořit.... celý článek

Revoluce ve výplatách sociálních dávek se blíží!

21. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 45 komentářů

Revoluce ve výplatách sociálních dávek se blíží!

Podpora v nezaměstnanosti a prakticky všechny dávky až na důchody a nemocenské. Od konce června se postupně všechny tyto peníze začnou příjemcům posílat přes Českou spořitelnu. K výběrům... celý článek

Partners Financial Services