Brno - Obchodníci v Česku dlouhodobě a ve velkém přelepují na potravinách data spotřeby, dokdy je bezpečné jídlo nakupovat a jíst.
A statistiky a svědectví odborů i lidí, kteří pro obchodníky pracovali, potvrzují, že zdaleka nejde o selhání jednotlivců v prodejnách, kde byly objeveny přelepené a prošlé potraviny, ale o systémové počínání řetězců.
Samotné řetězce tvrdí, že se jedná o nesvědomitost zaměstnanců. "Podle výsledků našeho vyšetřování se jedná o nedbalost a nepozornost," uvedla minulý týden mluvčí společnosti Ahold Simona Caidlerová. Podobné vysvětlení zaznělo také ze všech dalších přistižených řetězců.
Statistiky ale mluví jasně. Prošlé a přebalené potraviny se poslední tři týdny objevily ve většině řetězců a v obchodech po celé zemi. Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla kilogramy sýrů a masných výrobků s nesprávným datem spotřeby v obchodech Kaufland, Albert, Billa a Tesco od Mostu přes Plzeň, Prahu, Pardubice až po Veselí nad Moravou.
Sdílejte článek, než ho smažem