Komodity: korekce zasáhla celý svět

Komodity: korekce zasáhla celý svět
Výprodeje jako náznak stahování peněžních prostředků z rizikovějších druhů aktiv. Přesně to jsme mohli pozorovat v uplynulém měsíci na hlavních komoditních trzích. Od počátku května klesla cena ropy o více než 6 dolarů, v dubnu přitom překonala další z maxim poslední doby, hranici 75,14 USD/barel. A jak se vyvíjely ceny zlata, zemního plynu, průmyslových kovů a zemědělských plodin?

Jako velmi oprávněné se ukázaly obavy z nižšího ekonomického růstu ve Spojených státech a zemích eurozóny. Strach z dalšího utahování měnové politiky a faktory, které nezcela potvrdily výrazný růst produktu v eurozóně, stály za globálním výprodejním tlakem na všech trzích a u všech rizikovějších typech aktiv po celém světě. Tedy pokud cena ropy klesla v květnu o více než 6 %, ztratily akcie rozvíjejících se trhů také přes 6 %, japonské akcie si pohoršily o 4 % a americké téměř o 3 %.

Globální ekonomický výhled se však lepší a v současnosti opět tlačí na ceny komodit směrem vzhůru. Mezinárodní měnový fond zvýšil odhady růstu celosvětového produktu o 0,6 % na 4,9 %, což spolu s omezenou nabídkou způsobenou politickým prostředím v Nigérii, Íránu, Venezuele a Bolívii, zvyšuje obavy z vyšších cen.

Aktuální rizika pro USA představují hurikány. Tradiční předpovědi na letošní léto nejsou příliš přátelské. Americké úřady ve svých předpovědích počítají s číslovkou 10, OECD zase varuje, že vysoké ceny ropy mohou být dlouhodobějším fenoménem, než se mnozí analytici domnívají. A ropa hned povyskočila na 71 USD/barel.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit v měsíci květnu

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemní plyn naopak v posledním měsíci ztratil téměř 9 %. Zákonitosti obchodu se zemním plynem jsou rozdílné od ropy, proto především k časech mírnějšího počasí (zemní plyn se používá k topení nebo na výrobu elektřiny pro klimatizační jednotky v budovách) se ceny zemního plynu díky vyšším zásobám dostávají relativně nízko, od počátku roku tato komodita ztratila přes 45 %.

Vývoj cen vybraných komodit
25. 5. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 rok 2005
GSCI komoditní Index 735,28 0,64 % -1,09 % 2,20 % 24,28 %
Ropa 70,71 1,49 % -1,82 % 19,89 % 74,77 %
Zemní plyn 5,975 -0,37 % -8,85 % -46,77 % -2,83 %
Zlato 648,5 -4,76 % -0,92 % 24,98 % 47,92 %
Zemědělské plodiny 608,96 -1,83 % 2,47 % 6,24 % 8,74 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zlato se zdá být opět bezpečným útočištěm dolarových investorů. V období pádu dolaru vůči euru i asijským měnám stoupla cena zlata až o 13 %. Vysoká poptávka ve spojení se stagnací těžby zlata ve světě poté vedla k novým rekordům, analytici společnosti Goldman Sachs navíc i po korekci, která následovala, stále předpovídají cílovou cenu ke konci roku 2007 nad 800 USD za trojskou unci.

Průmyslovým kovům vévodila měď, jejíž cena se vyhoupla nad 8 000 USD. Na trzích se ale projevila extrémně vysoká volatilita - měď během minulého úterý vzrostla o 11,6 %, aby pak její cena klesla o 7,5 %. Vyšší volatilita na trzích setrvá zřejmě i nadále, ceny průmyslových komodit můžou ale ještě vzrůst, hlavně vlivem nízkých hladin zásob, které jsou pod kritickými hodnotami.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Kam až to podle vás dotáhne cena zlaty, průmyslových kovů a ropy? Jak moc ovlivní ptačí chřipka trh zemědělských plodin? Jak se bude vyvíjet cena zemního plynu?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: náhlé zřícení

26. 5. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: náhlé zřícení

Hromadný výprodej všech druhů rizikovějších aktiv je k vidění v posledním měsíci téměř na všech vyspělých trzích. Americký realitní trh se v poslední době ochlazuje, v Evropě se déle... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

11. 5. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

I v dubnu pokračoval solidní ekonomický růst v USA. Eurozóně brání v silnějším ekonomickém oživení slabá domácí poptávka, růst je tažen zejména exportní schopností jednotlivých zemí.... celý článek

Čeká dolar letos tvrdý pád?

5. 5. 2006 | Robert Šíbl

Čeká dolar letos tvrdý pád?

Americký dolar je stále světovou rezervní měnou, jeho vývoj proto ovlivňuje ekonomickou rovnováhu nejen USA. Zatímco v roce 2005 kurz dolaru spíše posílil, letos většina analytiků očekává... celý článek

Realitní trhy: USA a Japonsko ztrácí, Evropa si drží zisky

27. 4. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: USA a Japonsko ztrácí, Evropa si drží zisky

Společnosti investující do nemovitostí předvedly v minulém období velmi slušný výkon. V dubnu ovšem i tyto trhy prošly menší korekcí, vysoké nárůsty kurzů realitních společností přiměly... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Partners Financial Services