Nová pravidla pro odchod do důchodu: Vrací se strop! Dlouho ale nevydrží

Ministerstvo chce vrátit strop pro odchod do důchodu na 65 let. Uznává však, že státní rozpočet by to dlouhodobě neutáhl, takže důchodový věk by měl dále růst.
Nová pravidla pro odchod do důchodu: Vrací se strop! Dlouho ale nevydrží

Lidé narození do roku 1971 zřejmě dostanou od vlády Bohuslava Sobotky jednu jistotu: Do penze nepůjdou později než v 65 letech. Na mladší ročníky se pak má vztahovat nový mechanismus automatického přehodnocení důchodového věku v pětiletých intervalech. Počítá s tím věcný záměr zákona, který poslalo do připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh vychází z doporučení důchodové komise vedené Martinem Potůčkem, což už v červnu avizovala ministryně Michaela Marksová Tominová (ČSSD). V budoucnu by lidé měli strávit v důchodu čtvrtinu života. Nová pravidla chce Marksová prosadit tak, aby začala fungovat od roku 2017.

Výpočet důchodového věku

Vrátí se strop

Dnes chodí do penze muži před 63. rokem života. Ženy zhruba o rok dříve, a pokud mají děti, tak se jejich důchodový věk ještě snižuje. Pro muže i ženy přitom důchodový věk postupně narůstá. Dosavadní pravidla počítají s tím, že se v roce 2037 pro všechny sjednotí na 65 letech a dále poroste.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní chce zastavit další automatické prodlužování věku po roce 2037. Vytvoří tak strop důchodového věku, s nímž počítá koaliční smlouva ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

„Současné nastavení automatického zvyšování důchodového věku bez uvedení jeho konkrétní limitní hodnoty je předmětem intenzivní debaty, která ve většině případů působí negativně na vnímání základního důchodového pojištění a na důvěru občanů v tento systém,“ uvádí ministerstvo k návrhu zákona.

Úřad ale přiznává, že udržení důchodového věku na hranici 65 let bude možné jen za cenu výrazně zvýšených nákladů státního rozpočtu v řádech desítek miliard korun ročně. Proto by se důchodový věk měl zvyšovat i po roce 2037, i když pomaleji, než jak s tím počítají dnes platná pravidla prosazená vládou Petra Nečase.

Děti narozené v roce 2010 by podle nynějších pravidel šly do důchodu až v 72 a půl letech. Podle plánů důchodové komise by se jejich důchodový věk snížil zhruba na 69 let.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Slabina: dál budou rozhodovat politici

K růstu by ale podle pravidel navržených důchodovou komisí nedocházelo automaticky. Důchodový věk by se měl každých pět let přehodnocovat podle aktuálních demografických dat a naděje dožití.

Anketa

Líbí se vám návrh?

Prognózu by měl připravovat Český statistický úřad, ministerstvo může vycházet i z prognóz jiných specializovaných institucí. Z těchto prognóz bude muset ministerstvo práce vládě vždy do poloviny roku končícího číslicemi 4 a 9 předložit zprávu. Pokud by délka života stráveného v důchodovém věku měla pro následující generace být podle prognóz nižší než 24 procent celkové délky života nebo vyšší než 26 procent, muselo by ministerstvo připravit i návrh na úpravu důchodového věku. 

Pokračování článku najdete na webu aktualne.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2015 17:03, Isabela

Kdo uvažuje o této hranici odchodu do důchodu nebere v potas tu skutečnost, že každý z nás má určitou hranici , kdy může vykonávat
práci v rychle se rozvíjející společnosti.Kdo dnes zaměstnává
přestárlé , kteří mají již omezení . Jsou pomalejší ,mají jiné návyky.Kdo tedy vymyslí pro ně odpovídající práci ? Dnes ženy v 45 letech nemohou sehnat práci natož v 59 letech.Ženy obzvlášť si nechají vše líbit . Za to ,že rodily , staraly se o rodiny , své rodiče a ještě mají odejít do důchodu v po 60 sátce . Je pravda ,že jsou lidé ,kteří jsou vitálnější. A to vše v době stresů a možných konfliktů . Nejlépe každý po padesátce rovnou do hrobu ,aby nebyla starost. Ať všichni ,kteří rozkradli státní peníze ,ať je vrátí a budeme mít na všechno . Nechápu proč všichni hromadí majetky , když stejně nakonec každý umře .

+104
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

28. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla... celý článek

600 korun k důchodu? Vláda si kupuje voliče, reagují kritici

14. 6. 2015 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

600 korun k důchodu? Vláda si kupuje voliče, reagují kritici

Chystaný jednorázový příspěvek za 1,7 miliardy korun má své zastánce i mimo vládu. Samotní důchodci požadují i nadále mimořádnou valorizaci.

Očima expertů: Je nás pořád míň a stárneme! Bude na důchody?

12. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Je nás pořád míň a stárneme! Bude na důchody?

Demografický vývoj v Česku není příliš pozitivní. Máme se bát, že za pár desítek let nebude dost peněz na vyplácení důchodů? Zeptali jsme se šéfa důchodové komise Martina Potůčka, zástupce... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ministerstvo chce vrátit strop

19. 4. 2015 | Jiří Hovorka | 14 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ministerstvo chce vrátit strop

Se stropem pro věk odchodu do penze počítá koaliční smlouva. Má začínat na 65 letech – po pěti letech se ale bude stanovovat znovu.

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

4. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň... celý článek

Partners Financial Services