Jak se odhalují pojistné podvody

Jak se odhalují pojistné podvody
Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by jim měl pomáhat i registr podezřelých pojistných událostí, který se nyní připravuje.
Věra Tůmová, rubrika: Co se děje, 08.12.2008, 24 komentářů
Tisknout

08.12.2008 20:01

Citace - Jara / 08.12.2008 17:47

Toť zajímavý námět na článek - je životní pojištění rodičů nezletilých dětí opravdu "záchrannou brzdou" v případě, kdy děti o rodiče přijdou při běžných každodenních činnostech, nebo se budou pojišťovny snažit všemi možnými i nemožnými prostředky a pod všemožnými záminkami výplatě vyhnout ?? Má pak eventuelně takové pojištění vůbec smysl, pokud by bylo prokázano, že výplata plnění je opravdu jen sázka do loterie pojišťoven??

Další nesmysl. Dneska jste si tu dali sraz?
O odškodnění se přihlásí opatrovník dětí. A má na to několik let. Oškodnění se nemusí vyplatit pouze tehdy, když budou porušeny pojistné podmínky. Např. úmrtí při jízdě autem pod vlivem alkoholu.

Zobrazit komentovanou zprávu (Jara 08.12.2008 17:47)

09.12.2008 01:03, qweer

Klidně si můžete jednu nemovitost pojistit u několika pojišťoven a klidně u všech na plnou cenu, to je soukromá věc každého a není to nic proti ničemu. Jenomže tohle je ošetřeno zákonem o pojištění, je to takzvané škodové pojištění, kde je škoda u nemovitosti přesně vyčíslitelná a vy podle zákona nemůžete za zničenou nemovitost dostat v pojistném plnění více než ta škoda činí. Kdybyste se pokusil z toho dostat více než je ta přesně určitelná škoda, dopustíte se podle tohoto zákona pojistného podvodu. Takže pokud máte nemovitost pojištěnou u více pojišťoven, jste povinnen ty pojišťovny vzájemně sobě nahlásit a ony mají povinnost se domluvit a v součtu Vám nevyplatit více než je škoda.

Zobrazit komentovanou zprávu (Jaromír Adámek 08.12.2008 14:53)

09.12.2008 01:18, rpolasek

Pojistná smlouva funguje tak, že v pojistných podmínkách , těch psaných na více listech a hustě drobným písmem, co se lidi neobtěžují číst, je docela jednoznačně uvedeno, za co všechno pojistník platí to pojistné a tudíž za co pojišťovna vyplácí . A za co naopak nevyplácí. Je to tak na 99 % případů uplně jednoznačné a kdyby pojišťovna nevyplatila, na soudu by to prohrála. Pokud to bylo správně nahlášeno a nebyly zbytečně zmařeny důkazy, to se taky může často stát, že někdo z neznalosti a hlouposti uklidí.. Problém lidí je nejčastěji ten, že si ty pojistné podmínky nepřečtou, nebo nepochopí systém pojištění

Zobrazit komentovanou zprávu (Jara 08.12.2008 17:47)

09.12.2008 10:42, Jaromír Adámek

Citace - Michal Kára / 08.12.2008 15:04

Pokud vim, tak platit 2 pojisteni jako takove problem neni. Jde o to, kdyby nastalo pojistne plneni - pojistka je pojistka, tj. zajisteni proti skode, ne spekulace. Proto v pripade pojistne udalosti nemuzete dostat v souhrnu vic, nez kolik cini skoda kterou jste utrpel => pokud mate dve pojistky, tak se sectou limity, ale nikdy nedostanete vic nez skodu.

A to já právě nechápu, protože já to beru čistě jako "spekulaci" na náhodu, jestli budu mít škodu a nebo ne. A pojišťovny to berou taky čistě z hlediska matematiky.

Podle mě je to nerovná situace. Já jim platím dvakrát a oni jen jednou. Pro ně jsem jen jeden z desetitisíce, který jim zaplatí xxxx.

Zobrazit komentovanou zprávu (Michal Kára 08.12.2008 15:04)

09.12.2008 10:49, Jaromír Adámek

Citace - qweer / 09.12.2008 01:03

Klidně si můžete jednu nemovitost pojistit u několika pojišťoven a klidně u všech na plnou cenu, to je soukromá věc každého a není to nic proti ničemu. Jenomže tohle je ošetřeno zákonem o pojištění, je to takzvané škodové pojištění, kde je škoda u nemovitosti přesně vyčíslitelná a vy podle zákona nemůžete za zničenou nemovitost dostat v pojistném plnění více než ta škoda činí. Kdybyste se pokusil z toho dostat více než je ta přesně určitelná škoda, dopustíte se podle tohoto zákona pojistného podvodu. Takže pokud máte nemovitost pojištěnou u více pojišťoven, jste povinnen ty pojišťovny vzájemně sobě nahlásit a ony mají povinnost se domluvit a v součtu Vám nevyplatit více než je škoda.

V tom případě, jen ten zákon špatný. Protože pokud se jedná o čistou náhodu, tak to musí pojišťovny (všechny) vyplatit. Já to beru opravdu jako rizika a nechápu, proč, když se pojistím u tří pojišťoven pak nedostanu 3* tolik, selský rozum to nebere. Jedná se zase jen o jakousi berličku proti podvodníkům, která je na úkor zákazníků a vychází "na ruku" pojištovnám, protože ty dostanou několik pojistek ale zákazník jen jednu škodu.

Nelíbí se mi to, podle mě je to špatně. A velmi jsem se divil, když jsem se tuto pasáž dočetl ve všech smluvních podmínkách, při uzavírání pojištění. Předtím by mě vůbec nenapadlo, že něco podobného existuje.

Pro pojišťovny jsme jen zdroj příjmů, a počítají s jistým rizikem. A když to já stejné chci po nich, tak nastupují omezení, a jak je vidět ne jen z hlediska likvidátora, ale i z hlediská státu.

Pojištuji se opravdu jen na to, co mě dokáže položit, tedy živelné pohromy na nemovitost, a například mít dvě menší pojistky, by mohlo být lepší, než jednu velkou (když si člověk vezme, co všechno likvidátoři seškrtají atd), a najednou tohle

Zobrazit komentovanou zprávu (qweer 09.12.2008 01:03)

09.12.2008 12:51, Mayha

To je naprosto samořejmé omezení, zvláště v Česku. Kdyby šlo pojistit nemovistosti např. 3x a inkasovat 3x pojistné, hořelo by u nás 1000 domů denně.

Zobrazit komentovanou zprávu (Jaromír Adámek 09.12.2008 10:49)

09.12.2008 14:43, rpolasek

Pojištění je služba, která má sloužit pouze a výhradně k nahrazení škody vzniklé nenadálou událostí. U škodových událostí je to přesně vyčíslitelná škoda, u obnosových událostí je to obnos, za který si ztracenou věc nebo třeba kus těla cením. Z toho pohledu je ten zákon logický. Kdyby omezení dané pouze nahrazením škody neplatilo, tak by koumáci pojisťili třeba barák třeba 10x, v případě zničení baráku by byl čistý zisk 9 hodnot baráku. Čili by byla neš'tastná událost defakto zdrojem zisku a místo toho, aby se lidé snažili v rámci svých možností, aby se počet těchto nešťastných událostí snížil, pokud by z toho byl zisk, lidi by se naopak různými způsoby snažili, aby těch událostí přibylo. Těžili by z toho podvodníci na úkor slušných lidí, protože pokud se pravděpodobnost takových událostí zvyšuje, pojišťovny musí taky zvyšovat vybírané pojistné. Pojištění přece není nic jiného než pravidelné a hromadné odkládání části vydělaných peněz klientů pojišťovny za účelem krytí pojistných událostí . A přirozeně taky za účelem zaplacení osobám, co pojištění jako službu provozují. Žádné peníze zvenku, aspoň teoreticky do tady toho procesu nevstupují, ze kterých by se kryl nějaký výdělek klienta nad výši utrpěné škody. Jestli někdo dostane za zničený barák vyplaceny nějaké peníze, tak to nejsou žádné jiné peníze, než které on případně jiní klienti zaplatili na pojistném, žádné jiné peníze prostě v tom systému nejsou.

13.03.2009 22:40, banditka

Mc tomu nerozumim, ale potom nechapu, proc neni rovnou uzakoneno, ze je mozne napr. nemovitost pojistit pouze u jedne pojistovny a nelze jeden druh pojisteni sjednat u vice pojistoven - tim by to bylo vyresene? Ne?
Museli by se nejak kategorizovat jednotlive produkty - stejne jsou si velice podobne a stacil by jednoduchy registr - banditka ma pojisteny barak proti zivelnym skodam u pojistovny X a bylo by to :)

24.07.2009 13:24, LJ

Dobrý den, chtěla bych vědět, jak to je, když má nemovitost 2 vlastníky a nemohou se dohodnout na pojištění. Co když jeden pojistit dům chce a druhý ne. Může nemovitost pojistit jen 1 vlastník? A co se stane, když si to ten druhý rozmislí a pak si uzavře tady pojistku. Pak budou dvě. Jak k tomu budou pojišťovny přistupovat? Děkuji za odpověď.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.