Strach na trzích? Šance nakoupit akcie se slevou

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 27. 4. 2020 | 9 komentářů
Lidé zapomínají na všechno ošklivé. Kdo si ještě pamatuje padesátiprocentní poklesy cen akcií v letech 2002 a 2008? Leckoho pak překvapí, že akcie můžou čas od času padat.
Strach na trzích? Šance nakoupit akcie se slevou

Zdroj: Shutterstock

Než se dostaneme k aktuální turbulenci způsobené šířením koronaviru, připomenu ještě pokles cen akcií před rokem o skoro 20 procent. Málokdo si na tuto korekci po investičně úspěšném roce 2019 vzpomene. Dlouhodobé investice se musí opravdu hodnotit z pohledu několika let a krátkodobé výkyvy ignorovat, případně využít k úpravám strategie.

Pro současnou volatilitu platí to, co vždycky: jedná se o souhrn několika faktorů, které spustily výprodej. Hlavní viník je letos evidentní a zcela naplňuje definici takzvané černé labutě. Tedy události, kterou nikdo nečeká a která má neblahý vliv na cenu aktiv. Ceny akcií spadly za měsíc o třetinu. A byl to teprve začátek dalšího sešupu.

O autorovi

Martin Mašát

Martin Mašát vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Za výprodejem stál logický argument, že pokud onemocní mnoho lidí, ovlivní to výkonnost ekonomiky. Razantní akce států nevedou jen k mírnému zpomalení ekonomiky, ale k úplnému zastavení pohybu lidí a přerušení obchodních cest. To pro ziskovost firem není dobrá zpráva, vlastně jde už o jejich přežití. Dostali jsme se do extrémního stavu, kdy si kvůli ochraně života za jakoukoli cenu totálně rozvracíme ekonomiku, a to může způsobit násobně větší problémy.

Olej do ohně

Politici se jako obvykle snaží zvýšit svůj volební potenciál. Potvrdilo se to v Číně, kde váhali s počáteční protiakcí, až bylo pozdě, nebo v Íránu, kde tutlali skutečný stav tak dlouho, až se nakazili i poslanci. Podobně to dopadlo při finanční krizi z let 2008 a 2009, která skončila nárůstem regulace finančního sektoru. Ten svým způsoben jen přežívá a v případě větších turbulencí se kvůli sešněrovaným rukám nemůže ani hnout. Každou turbulenci si tak pěkně užije až do dna.

Co v případě náhlých poklesů se svým portfoliem dělat? Nic, protože se vždycky bude jednat o dočasný fenomén, momentální výkyv dlouhodobých investic. I v současném marastu jsou ceny akcií stále mnohem výš než před turbulencemi v letech 2012, 2008 či 2000.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Riziko se nemění

Pokud investor poklesem vážně trpí, znamená to, že jeho investice nejsou ideálně rozmístěny, respektive diverzifikovány. Pravděpodobně investuje mnohem rizikověji, než by správně měl. Třeba kvůli vysokým slibům výnosů, což se v poslední době hodně děje u investic do prašivých dluhopisů nebo kvůli víře v nepřetržitý růst cen akcií.

Dalším důvodem, proč chce najednou investor vybrat své investice (často ve ztrátě), bývá změna jeho rizikového profilu – většinou směrem ke konzervativnějšímu. Může ho k tomu vést náhlý výdaj či přiznání si rizik spojených s jednotlivými investicemi.

Co pak? V těchto případech nezbývá nic jiného než přizpůsobit dlouhodobou strategii novému rizikovému profilu. Pozor: kolik jste ochotni akceptovat rizika, respektive kolísání hodnoty aktiv, je mnohem důležitější, než jaký očekáváte výnos.

Standardní (nevystresovaní) investoři můžou být v klidu a za levnější ceny případně zvýšit váhu rizikovějších investic. „Slevy“ přes třicet procent bývají u globálně diverzifikovaných investic vzácné a objevují se v průměru jednou za deset let.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2020 9:33, Jiří

Jé, a na to přišli až teď, když ceny začínají zase pozvolna růst? Ale já je chápu, nejdřív sami nakoupíme v největším propadu, a pak o tom napíšeme těm ostatním...

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services