Fondy: týden jako z partesu

Petr Fejtek | 9. 1. 2006 | 1 komentář
Fondy: týden jako z partesu
Nový rok začal skutečně jako z pohádky: i bez prodejů IKS a zahraničních fondů ČSOB statistice nechybí příliš k půlmiliardě. Celkem tak můžeme ručičku "přílivometru" odhadnout klidně kolem tří čtvrtin miliardy korun. K tomu nám naše burza svítila pěti růsty a novými rekordy.

Prohlubuje se také změna trendů, když fondy peněžního trhu zůstaly i po Vánocích v mírném záporu. Protože ČSOB nedodala týdenní údaje, nevíme ovšem, jak se daří jejím novým zajištěným fondům, které prakticky přebírají roli peněžáků. Investiční společnosti měly možnost prodloužit si vánoční prázdniny, takže ani prodeje IKS peněžní trh (profil, názory, koupit) nemáme. Za bernou minci můžeme vzít tedy jen ISČS Sporoinvest (profil, názory), který opustilo 19 miliónů korun, což je ovšem při objemech odkupů vs. prodejů 40miliardového obra zanedbatelné. Česká spořitelna navíc ještě nespustila další sérii zajištěných fondů, takže určité vysvětlení lze nalézt až v objemech jejích smíšených fondů.

Smíšené totiž v oblibě vedou

Dluhopisové fondy se musí smiřovat s odchodem ze světel ramp. Sláva loňského léta je už jen polní tráva a všichni se musíme smířit se starou pravdou, že není každý den posvícení. Přesto si investoři zřejmě již zvykají, a tak můžeme zaznamenat třeba 12 miliónů do ISČS Sporobondu (profil, názory) či dokonce 26 miliónů do ING českého fondu obligací (profil, názory, koupit). Leč celkových 40 miliónů sice snad nestojí za řeč, trh se však nyní dokonce pěkně zavlnil směrem k lepším časům a fondy si tak za pouhý týden připsaly půl až skoro celé procento! Nezatracujme je, přežily už horší časy.

Řádově vyšší úspěch vidíme u smíšených fondů, které samy získaly přes čtvrt miliardy. Při absenci favorita IKS Balancovaného (profil, názory, koupit) se můžeme podrobněji podívat na novou skupinu, která již loni "ladila formu" a nyní – zdá se – zaplavuje stupně vítězů.
Těmito lídry trhu jsou profilové fondy ISČS Mixy a rozložení jejich obliby jistě mnohé vypovídá: Opatrný (profil, názory) 36 miliónů, Konzervativní (profil, názory) 84 miliónů, Vyvážený (profil, názory) 74 miliónů a Dynamický (OFICSSM) 40 miliónů korun.
Jde formálně sice o fondy fondů, takže někdy lze v kategorizaci nalézt jejich zařazení do speciální kategorie FF, to však není podle nás systémové, právě tak jako ISČS Global Stock FF (profil, názory) přiřazujeme k akciovým fondům.

Akciový rok

O slepičí krok pokročila i obliba akciových fondů, které si připsaly 120 miliónů korun. Dále září naše akciová dvojhvězda ISČS Sporotrend (profil, názory) a ING Český akciový (profil, názory, koupit), které inkasovaly po 43 miliónech. Čím dál víc se však objevují významné prodeje i u fondů dosud značně exotických, např. ING Invest Japan, ING Invest Biotechnology či ING Invest Materials. A to nepočítáme již zdomácnělý ING Invest Global High Dividend.

Pražská burza pokračovala ve své rally ze závěru loňského roku. Dodejme ovšem, že nálada byla dobrá zejména na Wall Street, a tím i v celé Evropě – zejména v našem regionu, za kterým jsme dokonce značně zaostávali. Již ve středu atakoval PX 50 laťku 1 500 bodů, PX–D vylétl nad 3 800 bodů, jejich konečné zdolání však odložily až na pátek.
Jakoby čekaly na CA-IB International Markets a její zvýšení cílové ceny pro akcie ČEZ (profil, názory) na 850 Kč z předchozích 752 Kč. Za týden tedy na burze zisk 2,5 % a rekordy.

Podle Financial Times dosáhl příliv kapitálu do fondů zaměřených na rozvíjející se trhy (emerging markets) v roce 2005 rekordní úrovně. Tyto fondy získaly 20,3 mld. USD čistého kapitálu, což je pětkrát více než v předcházejícím roce. Za růstem přílivu kapitálu stály také penzijní fondy, které se snaží dosáhnout výnosů, které by pokryly jejich závazky, jelikož rozvíjející se trhy opět dosáhly nejvyšších zisků.
Největší část těchto fondů ale směřovala na trhy latinské Ameriky (získaly nových 3,9 mld. oproti necelým 100 mil. dolarů v roce 2004). Bude příliv pokračovat? Asi ano, ale kolik k nám a kolik na ještě východnější trhy? Náš trh je také nyní v průběhu jednotlivých obchodních dnů mnohem volatilnější! To naznačuje, že nejen průběžné vybírání zisků, ale i celková korekce může být na dohled.

Přestože v anketě expertů HN většinu titulů doporučují koupit, indexu PX 50 pro měsíční výhled „pokles“ hlasovali čtyři z pěti. Výhled na šest měsíců je ale již 3 pro růst a jen 2 pokles. 

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: rok úrodných maxim

2. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok úrodných maxim

Právě skončil rok historického růstu obliby fondů, během kterého se výrazně změnil přístup investorů k výběru svých fondů. Od peněžního trhu přes dluhopisy vidíme v posledních měsících... celý článek

Fondy: všechno máme nakoupeno

27. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: všechno máme nakoupeno

Že by Ježíšek letos nosil podílové listy, zdá se býti hypotézou nepříliš pravděpodobnou. Jak si tedy ovšem vysvětlit čisté prodeje skoro 900 miliónů korun? A to jsme přitom ještě skoro... celý článek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

19. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

Alespoň uplynulý týden peněžákům pěkně provětral peněženky a ještě tento týden bude trvat, než z té čtvrtmiliardy sundáme mašličky. Ovšem proti tomu, že si lidé prý půjčili na dárky... celý článek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

12. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

Na to, jak se plní obchody Ježíškovými pomocníky, je půlmiliarda zbylá na fondy poměrně překvapivá. Alespoň signál sezónního odlivu z fondů peněžního trhu však naznačuje, že pod stromečkem... celý článek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

5. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

Něco málo přes půl miliardy, za to by se koupilo již hodně nůší dárků. Ty se ale chystají spíš až pod stromeček – zatím je tedy na investiční frontě klid… Ostatně po zavedení ekologických... celý článek

Partners Financial Services