Akcie: deflace straší Ameriku

David Petráček | 19. 5. 2003
Akcie: deflace straší Ameriku
Obavy Fedu z deflace a jejího vlivu na ekonomické oživení dostávají reálnější podobu, když v uplynulém týdnu byl ohlášen pokles PPI i CPI. Příliš se nedařilo ani dalším ukazatelům, nálada na trhu ale rozhodně nebyla pesimistická.

Spojené státy

Wall Street v pondělí zpevnila. Růst trhu táhnul optimismus investorů ohledně lepší výkonnosti ekonomiky a následně i lepších výsledků firem. Navíc byl pohyb trhu podpořen zavíráním krátkých pozic. Nejvýrazněji se dařilo akciím společnosti Cisco Systems (profil, názory) v reakci na lepší investiční doporučení, což pomohlo nahoru i jejím konkurentům jako je například Sun Microsystems (profil, názory). Výrazně zpevnily i akcie společnosti Altria podpořeny pozitivním článkem v novinách upozorňujícím na růstové možnosti akcie. Zpráva FED z Kansas City uvedla, že dubnový zpracovatelský index vzrostl na 15 z 11 v březnu.

V úterý otevíraly akciové burzy níže. Na trhu byla cítit nejistota a obava. Zprávy o bombovém útoku Al Kajdy v Saudské Arábii a o šíření SARS v Singapuru na čas zastavily býky v nákupu akcií. Ti však brzy po zahájení obchodování využili propadu indexů k nákupům a vyhnali indexy do zelených čísel. Odpoledne přišlo na řadu vybírání zisků a trh zakončil s malou ztrátou, přibližně na otevíracích hodnotách. Mezi nejlikvidnější patřily na Nasdaqu (profil, názory) akcie Sirius Satelite (profil, názory), Sun Microsystems (profil, názory), Cisco (profil, názory), Intel (profil, názory) a Microsoft (profil, názory). Na NYSE (profil, názory) se pak nejvíce obchodovalo s akciemi Lucent (profil, názory), Motorola (profil, názory), Nortel Networks (ZANOT), AOL (profil, názory) a Pfizer (profil, názory).

Ve středu akciové trhy nepatrně oslabily. Pozornost investorů byla zaměřena na makroekonomická data. Maloobchodní prodeje za duben překvapivě klesly o 0,1 % po březnovém růstu 2,3 %. Pokles indexů však v reakci na zveřejnění nebyl nijak drastický vzhledem k tomu, že prodeje byly ještě ovlivněny válkou v Iráku a slabším trhem práce. Dobře pro ekonomiku nedopadlo ani zveřejnění vývozních a dovozních cen. Vývozní klesly o 0,1 % a dovozní dokonce o 2,7 %. Na nebezpečí deflace pro oživení ekonomiky v poslední době stále častěji upozorňují i představitelé FEDu. Po oznámení slabých maloobchodních prodej přišlo snížení investičních doporučení od brokerských domů na některé maloobchodní řetězce. Goldman Sachs doporučuje redukovat J.C.Penney (profil, názory) a Bear Stearns May Dept. Stores (profil, názory).

Americké akcie ve čtvrtek posílily. Investoři při nákupu akcií spoléhali na oživení v druhé polovině roku 2003 a nakupovali s předstihem bez ohledu na stávající data. Využití výrobních kapacit za duben (74,4 %) je nejnižší v dekádě, Philadelphia Fed Index již třetí měsíc po sobě klesl (-4 %), výrobní produkce klesla o 0,5 %, cenový index PPI za duben poklesl o 1,9 % a potvrdil obavy FEDu z deflace, nerostou ani investiční výdaje firem nutné pro oživení. Jediná pozitivní data přišli z trhu práce. Počet nových žadatelů o podporu v předešlém týdnu poklesl o 13 000 na 417 000. Trhům nahoru pomohly také pozitivní zprávy z technologického sektoru, kdy výkonný ředitel společnosti IBM (profil, názory) uvedl, že se poptávka po technologiích oproti minulému roku stabilizovala.

V pátek vstoupily trhy do obchodování mírným poklesem způsobeným větším než očekávaným poklesem CPI za měsíc duben. Index se propadl o 0,3 % místo předpokládaných 0,1 %, což poukazuje na narůstající deflační tlaky uvnitř americké ekonomiky. Také nově zahájená bytová výstavba zaznamenala v dubnu nečekaný pokles o 6,8 %. Negativně se pohybovaly akcie společnosti Dell (profil, názory), která ohlásila výsledky za 1.Q v souladu s očekáváním, avšak na další čtvrtletí předpokládá výsledky, které jsou pod úrovní odhadovanou analytiky. Trhům vzhůru nepomohl ani růst indexu spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, který stoupl na 93,2 z předchozích 86, přičemž se očekával pouze mírný růst na 87.

Evropa

Evropské akciové indexy zakončily pondělí se smíšenými výsledky. Počáteční pokles se většině z nich, díky růstu amerických akcií, podařilo zkorigovat a uzavřely v černých číslech. Směrem dolů táhly evropské burzy hlavně akcie automobilek, opačně působil například růst akcií maloobchodních řetězců. Také v úterý skončily trhy smíšeně. Klesaly akcie exportně zaměřených firem, kterým škodí silné euro nebo akcie automobilek poté, co investiční banka Goldman Sachs snížila hodnocení tohoto sektoru v Evropě.

Ani středa nepřinesla na evropské trhy jasný trend. Dařilo se akciím výrobních podniků díky přesvědčení, že ECB sníží sazby a podpoří ekonomický růst. Zájem se však soustředil spíše na jednotlivé tituly, než na celé obory. Růst pak vedly německé BASF (profil, názory) a Bayer. Ve čtvrtek zaznamenaly evropské trhy růst taženy pozitivní reakcí na výsledky Deutsche Telecomu (profil, názory). Díky tomu posílily i další telefonní společnosti jako France Telecom (profil, názory). Pokles si naopak připsaly automobilky po oznámení VW, že prodeje v dubnu klesly o více než 10 %. Evropské trhy v pátek v první polovině obchodování posilovaly bez ohledu na vývoj počítačových akcií. Rostly akcie Deutsche Telekom díky upgradu, který firma obdržela po pozitivních výsledcích za 1.Q. Naopak klesala společnost Allianz (profil, názory), která oznámila horší než očekávanou ztrátu.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

12. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

V uplynulém týdnu investory nepotěšil ani Fed ani ECB poté, co ponechaly úrokové sazby na stejné úrovni. Trh tak přišel o impuls, který jej mohl výrazně rozhýbat.

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

5. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

Trhy vstoupily do nového týdnu rázně, avšak tento vývoj jim nevydržel a z pohledu týdenní statistiky se akciové trhy pohybovaly kolem nulových hodnot.

Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

28. 4. 2003 | David Petráček

Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

Vypadá to, že trhy už v podstatě zapomněly na Irák a soustřeďují se jen a jen na zprávy z makroekonomické a podnikové sféry. Politika jako by přestala existovat.

Lepší hospodářské výsledky pomáhaly trhům

22. 4. 2003 | David Petráček

Lepší hospodářské výsledky pomáhaly trhům

V uplynulém týdnu ohlašovalo mnoho významných společnosti své hospodářské výsledky, které často splnily nebo dokonce překonaly očekávání. Ovšem trhy ne vždy reagovaly tak, jak by se... celý článek

Partners Financial Services