Válka za každou cenu!?

David Petráček | 24. 2. 2003
Válka za každou cenu!?
Zdá se, že situace okolo Iráku se stává nedílnou součástí každodenního vývoje kapitálových trhů. Vzhledem k různorodosti zpráv okolo očekávané války to ovšem není příliš dobrá zpráva.
Spojené státy

V pondělí se na trzích neobchodovalo.

V úterý trhy po jednodenním svátku rostly. Ustupující obavy z války s Irákem pomohly americkým akciím v pokračování rally, kterou nastartovaly na konci předešlého týdne. Investoři nakupovali hlavně akcie významných společností. EMC, Intel, Microsoft, Citigroup a General Electric silně posílily. Dařilo se i akciím Lucent Technologies, které podpořily pozitivní komentáře vedení firmy o výsledcích na toto čtvrtletí. Nedařilo se akciím Reuters v reakci na horší výsledky a akvizici společnosti Multex.com za 195m USD.

Americké akcie ve středu oslabily. Ani příznivé statistické údaje nezměnily náladu. Pokles způsobilo kromě projevu prezidenta, který naznačil, že konflikt v Iráku může eskalovat i bez pomoci UK a NATO, tentokrát také vybírání zisků po několikadenních růstech. Negativně působila rovněž sněhová nadílka, která ztížila dopravní spojení po celém severovýchodě. Ztráty utrpěly akcie aerolinií poté, co agentura Standard & Poor's snížila jejich výhledy. Zájem byl o akcie Caterpillar, počítačové tituly končily smíšeně.

Ve čtvrtek trhy ztrácely taženy obavami z války s Irákem, horšími makroekonomickými daty (Philadelphie FED index, PPI, obchodní bilance), ale i horšími komentáři společností. Zprávy o nové rezoluci, která by měla obvinit Irák ze zásadního porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN obnovila obavy z války s Irákem. Akcie SBC Communications a dalších telekomunikačních společností propadly poté co regulační orgány schválily nová pravidla pro pronájem místních sítí. Nedařilo se akciím společnosti Biogen poté co se společnosti nepodařilo získat povolení k prodeji nového léku v Evropě. Naopak, proti trhu se pohyboval polovodičový sektor v čele s Intel podpořen zlepšením investičního doporučení.

Poté co se trhy zachvěly po zprávě o požáru ropného uložiště ExxonMobilu a FBI prohlásila, že s největší pravděpodobností nejde o teroristický útok, se trhy v pátek vydaly vzhůru. Verizon Communications posiloval po pozitivním doporučení tohoto titulu od Credit Suisse, retailový Target Corp. rostl po zvýšení ratingu z outperform na strong buy od US Bancorp. Byl také zveřejněn vývoj indexu CPI, který meziměsíčně vzrostl o 0,3 % oproti očekávaným 0,2 %.

Evropa

Evropské akcie při absenci amerického obchodování v pondělí posilovaly. Téměř 20 procent si připsaly akcie ABB, které jsou velice blízko vyřešení problémů se závazky za používání azbestu. Dařilo se technologiím. Posilovaly akcie Infineon, ASML a STMicroelectronics, Ericsson. Nedařilo se defensivně laděným titulům jako je E.ON a Suez. V úterý evropské akcie posilovaly taženy maloobchodním sektorem (Kingfisher, Marks&Spencer, Carrefour) a také zisky Wall Street. Naopak ztrácely banky (Deutsche Bank a CS Group). Středa byla v Evropě ztrátová. Na ztrátách akciových trhů se podílelo jak vybírání zisků a pokles trhů v USA, tak i nejisté vyhlídky vývoje ekonomiky v Evropě a především v SRN. Ve čtvrtek se evropské akcie vydaly směrem dolů v souladu s otevřením v USA. Ropný gigant TotalFinaElf a L’Oreal a Carlsberg ztrácely po horších výhledcích na rok 2003. Naopak proti trhu se pohybovaly akcie Diageo, která se o výsledcích za rok 2003 vyjadřovala pozitivně. V pátek evropské trhy posílily v reakci na pozitivní vývoj v USA.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services