NSS: Jedna smlouva o dílo nutně neznamená jediné plnění pro účely DPH

Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodoval v případě 3 Afs 295/2020 o tom, co lze zařadit mezi poskytnuté stavební nebo montážní práce, na které se uplatní režim přenesení daňové povinnosti.

Společnost zhotovila pro odběratele dílo spočívající v modernizaci stavby (mlékárny), součástí díla ale bylo i dodání movitých věcí, které dle společnosti funkčně souvisely s modernizací stavby (nerezové regály, lednice, chladírenské vozidlo apod.). Společnost se domnívala, že lze uplatnit režim přenesení daňové povinnosti i na tato zdanitelná plnění, neboť jsou uskutečněna v souvislosti s poskytnutím stavebních nebo montážních prací.

Dle krajského soudu (KS) je však takovýto výklad příliš široký. Ustanovení §92e ZDPH se má týkat pouze plnění, která skutečně souvisí se stavebními a montážními pracemi (např. průmyslové mlékárenské stroje) a nikoliv s účelem, ke kterému má být stavba využívána. KS dále uvedl, že v případě využití logiky společnosti by se režim přenesení daňové povinnosti mohl uplatnit i na dodávku reklamních tiskovin nebo dodávku mléka. NSS argumentaci KS podržel.

Při doslovném, čistě gramatickém, výkladu by se přitom argumentace Společnosti nemusela jevit jako úplně nepochopitelná. Tehdejší dikce zákona totiž zněla: „Pokud plátce, který uskuteční v souvislosti s poskytnutím stavebních nebo montážních prací … zdanitelné plnění související s těmito pracemi, použije k tomuto zdanitelnému plnění režim přenesení daňové povinnosti [a protistrana to akceptuje]…, má se za to, že toto zdanitelné plnění režimu přenesení daňové povinnosti podléhá.“

Jak ovšem ilustruje argumentace KS, pro správný výsledek je nutné zohlednit i další výkladové metody, především smysl a účel konkrétního pravidla. KS se ve svém zdůvodnění mimo jiné odvolává i na odbornou literaturu, což jen potvrzuje, že je důležité věnovat pozornost i dalším zdrojům nad rámec ZDPH (např. komentář k ZDPH nebo koordinační výbory).

Rozhodnutí soudů zároveň potvrzuje, že právní ujednání (zde jediná smlouva o dílo) nutně nerozhoduje o použitém DPH režimu. Doporučujeme proto se vždy řádně zamyslet, co je skutečným obsahem daného plnění.

Rádi s Vámi prodiskutujeme konkrétní situace z praxe. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jakub Kašuba

Lenka Doležalová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services