Může být dceřiná společnost pro DPH provozovnou matky?

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) zveřejnil dlouho očekávaný rozsudek ve věci C-333/20 Berlin Chemie. Soud posuzoval, zda dceřiná společnost může být pro účely DPH provozovnou mateřské společnosti.

Jednalo se o častý obchodní model, kdy německá mateřská společnost prodávala farmaceutické výrobky na rumunském trhu a rumunská dceřiná společnost jí poskytovala různé služby převážně v oblasti marketingu a regulatoriky. Zaměstnanci rumunské společnosti nebyli přímo zapojeni do prodeje zboží, ani nepřebírali závazky vůči třetím osobám. Přijímali nicméně za mateřskou společnost objednávky, vystavovali za ní faktury a také prováděli některé úkony jménem a na účet mateřské společnosti.

Rumunský správce daně dovodil, že německá společnost mohla nepřetržitě využívat technické (počítače, auta) a lidské zdroje dcery. Doměřil proto rumunskou DPH s argumentací, že tyto zdroje tvoří provozovnu matky, která služby přijala. 

Závěry SDEU

SDEU obecně nevyloučil, že by dceřiná společnost mohla založit pro účely DPH provozovnu mateřské společnosti. Omezil však příliš širokou interpretaci svých dřívějších rozsudků (C-605/12 - Welmory) některými členskými státy EU (např. Polsko či Maďarsko).

V daném případě SDEU dospěl k závěru, že provozovna nevznikla, neboť mateřská společnost nedisponovala technickými a lidskými zdroji rumunské dcery, jako by byly její vlastní. Soud zdůraznil, že lidské a technické zdroje rumunské společnosti byly používány rumunskou společností k poskytnutí služeb matce, a tytéž zdroje proto nemohou být zároveň použity k přijetí těchto služeb.

Praktické dopady

Ačkoliv jsou závěry rozsudku pro společnost Berlin Chemie velmi pozitivní, doporučujeme v této oblasti zvýšenou obezřetnost. Riziko sporu se správcem daně mohou významně ovlivnit nejen smluvní ujednání, ale především faktické nastavení vztahů mezi společnostmi. V praxi se může jednat například o situace, kdy zahraniční společnost přímo úkoluje zaměstnance místní společnosti.

Pro úplnost dodejme, že se výše uvedený rozsudek vztahuje pouze na oblast DPH. Vznik provozovny pro účely daně z příjmů se řídí zcela odlišnými pravidly, jejichž záběr je nezřídka širší.

Rádi s Vámi dopady rozsudku na Vaši konkrétní situaci prodiskutujeme a pomůžeme s vhodným nastavením. V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková

 

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services