Chystané změny v evidenci skutečných majitelů

Zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů (ZESM), není účinný ještě ani rok a Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR bude zřejmě brzy projednávat jeho první novelu. Jejím cílem je odstranit transpoziční nepřesnosti, které jsou České republice vytýkány Evropskou komisí v rámci probíhajícího řízení o nesplnění povinnosti při implementaci směrnice (tzv. páté AML směrnice).

Klíčovou změnou, kterou novela přináší, je reformulace vymezení skutečného majitele. Novela vypouští pojmy ‚koncový příjemce‘ a ‚osoba s koncovým vlivem‘. Základním kritériem pro nabytí postavení skutečného majitele by tak napříště mělo být kritérium vlastnictví podílů, resp. akcií ve stanovené výši.

Novela dále mění pravidla pro určení tzv. materiálního skutečného majitele obsažená v § 4 ZESM. V důsledku modifikace hranic pro nabytí tzv. nepřímého vlastnictví v povinné (evidující) osobě tak pravděpodobně dojde u některých povinných osob k rozšíření okruhu jejich skutečných majitelů. Nově tak zřejmě budou muset být zapsány i osoby, které podle dosavadního znění zákona neprošly testem nepřímého ovládání.

Novelou by rovněž mělo dojít k zúžení okruhu subjektů, o nichž nyní platí, že nemají skutečného majitele (§ 7 ZESM). Napříště by tedy povinnost určit skutečného majitele měla dopadat také např. na politické strany, církve, odbory nebo společenství vlastníků jednotek.

V návaznosti na výše uvedené změny novela přináší zejména další terminologické zásahy na několika místech zákona a modifikuje mechanismus automatického průpisu údajů do evidence z veřejného rejstříku a z registru osob.

Evropská komise změnou tuzemské regulace podmínila možnost České republiky čerpat prostředky z Národního plánu obnovy. Navrhuje se proto, aby s návrhem zákona vyslovila Poslanecká sněmovna souhlas již v prvním čtení. Pokud se tak stane, novela by mohla nabýt účinnosti přibližně ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

O dalších podrobnostech novely Vás budeme průběžně informovat. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím případně také obraťte na autory článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek

Klára Hurychová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services