Jednání EU ohledně reformy mezinárodního zdanění

O diskusích ohledně revolučních změn mezinárodního zdanění probíhajících ať už na půdě OECD, tak na úrovni EU vás průběžně informujeme (naposledy ZDE).

18. ledna 2022 se uskutečnilo jednání ministrů financí členských zemí EU ohledně této globální dvoupilířové reformy systému mezinárodního zdaňování. Český ministr financí Zbyněk Stanjura po jednání poskytl rozhovor novinářům (blíže ZDE) a my vám níže přinášíme stručné postřehy, které nás zaujaly:

  • V souvislosti s návrhem směrnice implementující pilíř 2 je preferencí české vlády neimplementovat žádné další rozšíření, žádné další výjimky (oproti návrhu OECD).
  • Ambice je finalizovat tuto směrnici do poloviny roku tak, aby ji v druhém pololetí mohly členské státy EU schválit a implementovat a úprava začala platit od 1. ledna 2023. Prvotní pocit ministra však je, že to nebude jednoduché.
  • Některé státy nepovažují takový harmonogram za realistický a rovněž naznačují nutnost provázat implementaci pilíře 2 s implementací pilíře 1. Náběh obou pilířů najednou je preferencí i české vlády.   

Tuto iniciativu budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Libor Frýzek

Karel Hronek

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services