Apostilu k notářským listinám nově připojí Notářská komora

Má-li být v cizím státě použita a uznána veřejná listina, kterou vydal nebo ověřil orgán České republiky nebo která byla před ním podepsána, je ve většině států nutné, aby k této listině byla připojena apostila nebo aby tato listina byla tzv. superlegalizována (výjimku tvoří případy, kdy Česká republika uzavřela s daným státem dohodu o vzájemném uznávání). Účelem apostily či superlegalizace je věrohodně prokázat skutečnost, že listina byla vydána nebo ověřena určitým justičním nebo správním orgánem ČR anebo před ním podepsána (ověřuje se pravost úředního razítka a podpisu na listině, nikoliv obsah listiny samotné).

V současné době mají pro listiny vydané orgány ČR pravomoc připojovat apostilu pouze Ministerstvo spravedlnosti, a to pro veřejné listiny vydané či ověřené soudem, příp. notářem či exekutorem, či Ministerstvo zahraničí pro ostatní veřejné listiny.

Změna od 1. října 2021

Od 1. října 2021 přechází v souvislosti s novelou notářského řádu agenda vyznačování apostil na českých veřejných listinách vydaných nebo ověřených notáři, např. pro účely jejich použití ve Spolkové republice Německo, Nizozemí, Lucembursku, Velké Británii či USA, na Notářskou komoru ČR. Komora bude vydávat apostily na sedmi svých regionálních pracovištích, a to v Praze, Ústí nad Labem, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Tato změna je zcela nepochybně změnou přínosnou, neboť pro mnohé odpadne nutnost cestovat za touto službou pouze na jeden úřad do Prahy. Zachována také bude současná možnost korespondenčního vydávání apostil.

V této souvislosti je třeba upozornit, že Ministerstvo spravedlnosti ČR od výše uvedeného data české veřejné listiny vydané nebo ověřené notáři již apostilou opatřovat nebude.

Superlegalizace notářských listin

Současně je však třeba upozornit, že vyšší ověření v rámci superlegalizačního procesu (nutné např. pro použití listin v Číně, Kanadě, Singapuru či Spojených arabských emirátech) bude u českých veřejných listin vydaných nebo ověřených notáři provádět nadále výlučně Ministerstvo spravedlnosti.

V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Dalibor Šimeček

David Hlaváček


Zdroj:    EY
Partners Financial Services