Studie Evropského parlamentu ke schodku ve výběru DPH

Pro informaci vám tentokrát přinášíme studii publikovanou Evropským parlamentem nazvanou „Mezera DPH, snížené sazby a jejich vliv na administrativní náklady podniků a chování spotřebitelů“[1] (ZDE)

Jak název napovídá, primární oblastí zájmu této studie je tzv. VAT gap, tedy rozdíl mezi skutečně vybranou DPH a celkovou odhadovanou daňovou povinností v jednotlivých členských státech EU. Studie se také zabývá sníženými sazbami DPH a jejich dopadem na administrativní náklady podnikatelů.

Co se týká České republiky, mezera ve výběru DPH za rok 2019 činila dle studie 11 %, což je mírně nad průměrem EU[2]. Administrativní náklady spojené s plněním povinností v oblasti DPH se v ČR pohybují kolem unijního průměru[3].

Obecně Studie uzavírá, že náklady spojené s plněním povinností v oblasti DPH (tzv. „compliance costs“) jsou v EU významné a k jejich výši mimo jiné přispívá diverzifikace sazeb DPH a různé výjimky ze zdanění. Snížené sazby DPH a výjimky ze zdanění přitom často nemají potřebný socio-ekonomický efekt a jejich přínos je nejednoznačný.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo EY tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková

Zobrazit citace

[1] "VAT gap, reduced VAT rates and their impact on compliance costs for businesses and on consumers"

[2] VAT gap as a percentage of VTTL, 2019 (p. 45). – procentuální rozdíl mezi skutečně vybranou daní a celkovou odhadovanou daňovou povinností

[3] Average VAT Compliance Costs of SMEs (p. 51).


Zdroj:    EY
Partners Financial Services