Legendární filmové studio MGM krachuje. Zachrání ho nejdražší film všech dob?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 14. 10. 2010 | 1 komentář
Legendární filmové studio MGM krachuje. Zachrání ho nejdražší film všech dob?
Filmová společnost Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) se připravuje na řízený bankrot. Věřitelé společnosti se do 22.října rozhodnou, jakým směrem se budou ubírat její další kroky. V úvahu přichází spolupráce s produkční firmou Spyglass nebo sloučení s konkurenčím studiem Lions Gate. MGM si rovněž slibuje výrazný finanční zisk z připravovaného filmu Hobit, který by se měl stát nejdražším snímkem dějin kinematografie.

Známé americké filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) se řvoucím lvem ve znaku stojí před bankrotem. Jedna z nejznámějších filmových dílen, z jejíž produkce pochází například slavné bondovky, se bezradně potácí v neutěšené finanční situaci. V minulém týdnu navrhlo MGM krizový plán řízeného bankrotu, kterým by se mělo studio zbavit obřího dluhu, jenž dosahuje k částce čtyř miliard dolarů (zhruba 70,9 miliardy korun). Vedení společnosti by dočasně mohla převzít produkční firma Spyglass Entertainment, která se podílela například na vzniku filmů Star Trek. Ta by měla poskytnout majetek potřebný k restrukturalizaci povadajícího filmového kolosu výměnou za 4,69 procentní podíl v nově vzniklé společnosti. Pokud budou věřitelé MGM souhlasit s navrhovaným plánem, bude to pro ně po odchodu z bankrotové ochrany znamenat zisk 95,3 procent celé firmy. Odborníci jsou však k tomuto postupu značně skeptičtí. Načrtnuté řešení bankrotové situace by totiž samo o sobě bylo velmi komplikované a finančně nákladné.

Počátkem tohoto týdne však nastal v celé situaci podstatný zvrat. Způsobila ho nabídka konkurenčního studia Lions Gate Entertainment, které navrhuje spojení obou společností. Přestože podmínky této transakce zatím nebyly zveřejněny, finanční magnátCarl Icahn, který patří mezi významné investoryv obou studiích, rezolutně prosazuje právě toto řešení. Po skončení celého procesu by věřitelé Metro-Goldwyn-Mayer vlastnily sice jen 55 procent nově vzniklé firmy, ta by však podle Icahna byla mnohem stabilnějších a schopnější okamžitě pokračovat v práci na připravovaných projektech.

Metro-Goldwyn-Mayer se potýká s výraznými finančními problémy již posledních deset let. Pokus o převzetí studia Universal skončil neúspěchem, ani nedávné filmové hity MGM navíc nedosáhly takových kasovních úspěchů, jak si společnost představovala. O převzetí strádající MGM se několikrát snažil také hollywoodský gigant Warner Bros, avšak jeho nabídky byly věřiteli vždy odmítnuty. O obrovských problémech MGM svědčí i zastavení natáčení nejnovějšího filmu s agentem 007 Jamesem Bondem. Se společností Warner Bros ale nakonec přeci jen vznikla spolupráce, a to na připravovaném dvoudílném snímku Hobit, jehož předlohou je stejnojmenná fantasy kniha autora Pána prstenů J.R.R. Tolkiena. Právě tento filmový projekt by mohl být pro osud Metro-Goldwyn-Mayer rozhodující.

Film Hobit, jehož děj předchází úspěšné trilogii Pán prstenů, by se měl stát nejdražším snímkem historie kinematografie. Jeho dva díly by měly tvůrce stát téměř půl miliardy dolarů. Drahá autorská práva, rozsáhlé vizuální afekty v čele s 3D grafikou, angažování předních hvězd stříbrného plátna, ale také prodlevy při přípravách natáčení, vzniklé kvůli dluhům MGM – to jsou hlavní faktory, které vyženou rozpočet Hobita do závratných výšin. Překonány tak v tomto ohledu budou i dosud nejnákladnějším filmy Piráti z Karibiku 3, Spider-Man a Avatar. Otázkou zůstává, zda je pro společnost topící se v dluzích dobrým tahem, investovat do připravovaného filmu tak velkou sumu. Tato sázka na jednu kartu by totiž mohla znamenat poslední hřebíček do rakve legendárného filmového studia.

Majitelé společnosti Metro-Goldwyn-Mayer by o osudu firmy měli podle informací agentur Reuters a AP rozhodnout do 22. října. Poté bude následovat již zmiňovaný řízený bankrot s následnou ochranou před věřiteli. Režim bankrotové ochrany by měl trvat následujících 30 dní.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

11. 10. 2010 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Řítí se Španělsko do spirály smrti?

Může být Španělsko dalším státem EU, který bude následovat ekonomicky zbídačené Řecko? Takovou otázku si v poslední době klade stále více analytiků. Situaci Španělsku neulehčují ani... celý článek

Co byste měli vědět, pokud chcete obchodovat s měnami (4)

7. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co byste měli vědět, pokud chcete obchodovat s měnami (4)

Vašima očima a ušima, kterými budete vnímat svět tradingu, bude nejspíše vaše obchodní platforma. Čemu byste tedy měli věnovat pozornost a jaké funkce vám mohou skutečně při vašem obchodování... celý článek

Je na tom Řecko opravdu tak špatně?

30. 9. 2010 | Arsen Lazarevič | 2 komentáře

Je na tom Řecko opravdu tak špatně?

První polovina roku byla silně poznamenána řeckou krizí. Média denně referovala o Řecku jako o nezodpovědné zemi, kterou brzy čeká bankrot. Jaké poučení si z dění v této zemi můžeme... celý článek

Máte dluhy z podnikání? Soud vám osobní bankrot nepovolí.

8. 7. 2010 | Bohumil Havel | 6 komentářů

Máte dluhy z podnikání? Soud vám osobní bankrot nepovolí.

Soudy už dva a půl roku mohou vyhovět dlužníkům, kteří nejsou schopni splácet půjčky, a prohlásit na ně osobní bankrot. Dlužník ovšem musí splnit řadu přísných podmínek.

Další past na dlužníky: Firmy, které za peníze slibují oddlužení

15. 6. 2010 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Další past na dlužníky: Firmy, které za peníze slibují oddlužení

V Česku se začínají množit firmy, které nabízejí dlužníkům, kteří mají problémy se splácením, že jim za peníze pomohou. Dlužník má jedinou jistotu, služba ho přijde na tisíce korun.... celý článek

Partners Financial Services