Jak zlevnit demokracii

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 4. 6. 2014 | 5 komentářů
Demokracie je to nejlepší, co lidé pro správu veřejných věcí vymysleli. To ale neznamená, že bychom neměli uvažovat o tom, jak ji zlevnit.
Jak zlevnit demokracii

Správce státních financí Andrej Babiš si nedávno povšiml, že v Česku se volí dva dny a že to je drahé. Dobrý postřeh, jednodenními volbami by česká demokracie vskutku neutrpěla.

Zlevnit se však dá demokracie i jinak. Připomeňme si, jak.

Ať si vypustí rybník!

Ve volební kampani Babiš sliboval, že bude stát řídit jako firmu a výrazně sníží náklady na jeho provoz. Jako finanční ředitel firmy Česko by tedy mohl vládu upozornit, že v její zákonodárné divizi je přebytečné oddělení – Senát.

Zabírá hned tři pražské paláce a dochází do něj 81 senátorů a ještě víc úředníků. Za rok ze státního rozpočtu vysaje přes půl miliardy korun.

Senát je skvělým útulkem honorárních politiků. Nikoho tam neohrožují choroby z pracovního přetížení. Senátoři se zabývají jen těmi návrhy zákonů, kterými se zabývat chtějí, tu a tam některý vrátí s připomínkami Poslanecké sněmovně. Poslanci pak zpravidla jejich podněty sto a jedním nebo i více hlasy smetou ze stolu.

Pravda, dámy a pánové v horní komoře ještě jmenují ústavní soudce. V průměru až dva za rok! Zato jim Ústava výslovně zapovídá vrtat se v rozpočtu nebo ve vládních výdajích a změna nejvyššího zákona je připravila o nejoblíbenější kratochvíli – volbu prezidenta.

Anketa

Senát...

Pokud by byl Senát škrtnut ze systému, zabily by se dvě mouchy jednou ranou – ušetřily by se jak provozní náklady a platy senátorů i úředníků, tak výdaje za volby. Připomínám, že Češi do Senátu volí v sudých letech se stejným elánem a zhruba ve stejném počtu jako do Evropského parlamentu.

Volby senátorů se spojují s obecními nebo krajskými, takže vyjdou levněji, do stovky milionů. Avšak díky za každý uspořený milion.

Každopádně neberu námitku, že zrušit Senát je nereálné, protože senátoři by ho museli sami odhlasovat a kapři si přece nevypustí rybník. Senát v uplynulých desetiletích zrušily Dánsko, Nový Zéland, Bavorsko, Chorvatsko a Švédsko. Tak proč by to nebylo možné v Česku?

Podotýkám, že Švédové zařídili senátorům za souhlas se zrušením jejich komory doživotní rentu. Něco je to stálo, ale nakonec vydělali a státní kase se ulevilo.

Cecíky. Státní a evropské

Inu, demokracie něco stojí. Přispíváme na demokracii evropskou, českou, krajskou i obecní. V souvislosti s eurovolbami se Pavel Jégl soustředil na cenu za Evropský parlament a jeho poslance:

Po minulých parlamentních volbách jsme ovšem psali i o tom, na kolik nás přišly právě ty, kolik káplo které partaji do dížky:

Platíte komunisty. Víte o tom?

Úlevou pro státní rozpočet Česka, potažmo pro české daňové poplatníky, by bylo také zkrácení státních dotací stranám, které jsou na eráru přisáté jako pijavice. Dostávají z něj jak pravidelné příspěvky, tak jednorázové bonusy za volby. Ročně odčerpají půl miliardy až miliardu korun – záleží na tom, zda jsou volby.

Loni braly strany ze státní pokladny celkem 937 milionů. Na první pohled žádná horentní suma, strany vytáhnou z ekonomiky v průměru dvě setiny procenta hrubého domácího produktu. Česko však tímto ukazatelem trčí nad evropským průměrem. Ve Francii, která má podobný systém financování partají, je podíl rozpočtových příspěvků stranám na HDP čtyřnásobně nižší.

Úředníci z českého Ministerstva financí o systému státního financování stran říkají, že je propracovaný. Především je však nepřehledný a jsou v něm ptákoviny.

Mezi ně počítám příspěvek na péči o zastupitele (podle zákona příspěvek na mandát). Nominoval bych ho do ankety o nejabsurdnější státní dotaci. Stát vyplácí peníze stranám na jejich poslance, senátory i krajské zastupitele a k tomu štědře platí samotné zástupce lidu.

K „povedeným“ dotacím řadím i příspěvek na stálý příspěvek. Stálý příspěvek šest milionů dostávají strany, které získaly ve volbách do Sněmovny aspoň tři procenta hlasů. Za každých dalších 0,1 procenta hlasů, ale jen od tří do pěti procent, jim stát přihodí ročně bonus dvě stě tisíc korun.

Mám za to, že uzavření státního penězovodu do partajních pokladen, by stranám prospělo. Mimo jiné tím, že by se namísto placeného servisu vrátily k práci dobrovolníků.

Anketa

Prý se vyplatí dát politickým stranám příspěvky, že pak nedělají divné kšefty a levoty. Platí to?

Strany by si kampaně a provoz měly hradit především z darů, členských příspěvků a výdělků. Pokud by se stát na financování stran dál podílel v nynějším rozsahu (státní příspěvky tvoří i víc než polovinu příjmů stran zastoupených ve Sněmovně), pak by měl aspoň zavést daňové asignace. Poplatník by si tak mohl vybrat, kterým stranám bude převedena část jeho daně z příjmu.

Upozorňuji, že je mi proti mysli přispívat na komunisty. Chtěl bych je ze svých daní vytěsnit. Pro pořádek dodávám, že za beztvaré portfolio partají zaplatí obyvatel ve volebním roce stokorunu.

Kolik stojí komfort voličů

Nakonec se vracím k dvoudenním volbám. Čechům poskytují v Evropě ojedinělý voličský komfort: Mohou si zvolit, který den volit.

Tento nadstandard přirozeně není zadarmo. Stojí desítky až 150 milionů korun podle typu voleb.

Tvrzení, že dvoudenní hlasování je namístě, protože zvyšuje volební účast, pokládám za mýtus. Není ničím podložené. Nepotvrzují je ani první a současně poslední jednodenní volby v Česku. V roce 2000 se v nich poprvé rozhodovalo o složení krajských zastupitelstev. K volebním urnám tehdy v neděli přišlo 33 procent voličů. Za čtyři roky se už zase volilo podle staré šablony, tedy v pátek a v sobotu. Voličů přitom o čtyři procenta ubylo.

Takže sečíst a dvě podtržítka: Na české demokracii se dá ušetřit. Je možné ji zlevnit o víc než miliardu ročně, aniž by byla bita. Stačí udělat její upgrade a odhlasovat několik změn zákonů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podojte stát. Přihlaste se do eurovoleb!

27. 5. 2014 | Pavel Jégl | 4 komentáře

Podojte stát. Přihlaste se do eurovoleb!

Pokud bych byl finančním poradcem některé z malých stran, patrně bych jí doporučil účast ve volbách do Evropského parlamentu. Důvod je nasnadě: Tato politická soutěž pro ni může být... celý článek

Planeta Evropa. Vítejte mezi mimozemšťany

20. 5. 2014 | Pavel Jégl | 2 komentáře

Planeta Evropa. Vítejte mezi mimozemšťany

Evropská unie může našincům připadat jako svět sci-fi a její instituce jako mimozemské civilizace. Nejspíš i proto jich tak málo volí poslance Evropského parlamentu.

Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

6. 5. 2014 | Pavel Jégl

Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Poslanci Evropského parlamentu se dají vyvážit zlatem. Jenže i (nebo zvlášť?) v jejich případě platí, že není všechno zlato, co se třpytí. Pamatujte na to při volbách.

Stranám dáme půl miliardy ročně, další stamiliony mají „za volby“. Komu pošlete svoji stovku?

10. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Stranám dáme půl miliardy ročně, další stamiliony mají „za volby“. Komu pošlete svoji stovku?

Rozhodujete se, komu hodit na konci října hlas? Vedle programu, splnitelných i nesplnitelných slibů, ideálů, hry se starým zklamáním a novou nadějí, půjde taky o peníze. Vaše peníze.... celý článek

Očima expertů: Vyplatilo by se změnit volební systém?

12. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Vyplatilo by se změnit volební systém?

Pomohla by naší politické scéně, respektive naší zemi, změna volebního systému? Přečtěte si, co si myslí šéf Transparency International David Ondráčka, aktivista Matěj Hollan, sociolog... celý článek

Partners Financial Services