Za kolik sní každý Čech za rok brambor?

Eva Sovová | rubrika: Otázka dne | 12. 6. 2009
Za kolik sní každý Čech za rok brambor?
Brambory jsou zdravé a poměrně levné. Jejich cena se letos pohybuje v průměru kolem 12,50 korun za kilo. Odhadnete, na kolik přijde průměrného Čecha každý rok konzumace brambor? Tipněte si a dozvíte se víc?

Spotřeba brambor v Česku klesá, a to i přesto, že jde o poměrně levnou potravinu. Zhruba před čtyřiceti lety zkonzumoval každý Čech za rok v průměru 110 kilogramů brambor, v 80. letech kolem 80 kilogramů a teď se průměrná roční spotřeba brambor pohybuje mezi 65 až 70 kilogramy. Při průměrné ceně 12,50 korun za kilo tak každý Čech včetně kojenců sní za rok brambor za zhruba 875 korun. Za tuto cenu lze nakoupit například také 23 až 25 kilo dlouhozrnné rýže (letos cena v ČR okolo 35 až 38 Kč/kg) nebo třeba 5 kilo hovězího zadního (letos cena v ČR okolo 180 Kč/kg).

„Brambory jsou zdravou potravinou, protože obsahují mnoho důležitých nutričních látek, hlavně vitamin C a draslík,“ říká ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Jaroslav Čepl. Čeští experti nyní umí vypěstovat ještě zdravější brambory s vyšším obsahem selenu, kterého je v potravinách běžně nedostatek. Tyto selenové brambory pomáhají podle odborníků bojovat lidskému organismu proti rakovině či infarktu. Prodejní cena těchto ještě zdravějších brambor by ale byla vyšší než u běžné produkce, protože výrobní náklady kvůli změnám v technologii pěstování stoupnou asi o pětinu.

Lidé, kteří by do svého jídelníčku selenové brambory zařadili, by podle Čepla udělali pro své zdraví víc, než když v lékárně kupují drahé syntetické potravinové doplňky s tímto prvkem. „Selen je daleko lépe využitelný v přírodní formě,“ vysvětluje Čepl. Vyšší obsah selenu v bramborách dokázali odborníci zvýšit speciálním přihnojováním a hnojivo se již připravuje do výroby. Na výzkumu, který podporoval stát, se podílely i zemědělské univerzity v Praze a Brně. Kdy se ale selenové brambory objeví na pultech, zatím nelze odhadnout. „Bude to záviset i na trhu a poptávce,“ míní Čepl.
zdroj: ČTK, ČSÚ

Na kolik přijde průměrného Čecha každý rok konzumace brambor?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services