Český startup vymyslel odpadovou seznamku, šetří podnikatelům peníze

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 2. 2023
Pro někoho odpad, pro druhého poklad. To by mohlo být heslo české firmy Cyrkl, která skrze své online odpadové tržiště pomáhá najít nové využití pro materiál, který by jinak skončil na skládce. Firmu ocenila soutěž SME EnterPRIZE, která odměňuje malé a střední udržitelné podniky v Česku.
Český startup vymyslel odpadovou seznamku, šetří podnikatelům peníze

Zdroj: Cyrkl

Komerční spolupráce

Cyrkl je česká, mezinárodně působící technologická společnost, jejímž posláním je uplatňovat principy cirkulární ekonomiky v odpadovém hospodářství prostřednictvím inovativních technologií. Provozuje největší evropskou digitální platformu pro obchodování s odpadními materiály, díky které firmy šetří emise CO₂ a zároveň i finance na nakládání s odpadem, který je naopak prodáván coby žádaná surovina.

Vše funguje velmi jednoduše. Na online tržišti Cyrklu mají původci odpadů příležitost získat prostřednictvím jednoduchých inzerátů, do nichž vloží údaje o svých odpadních materiálech, síť kontaktů na zpracovatele, kteří tyto materiály dokáží dále využít. Díky online obchodování se daří suroviny jako kovy, plasty, papír, ale i méně obvyklé odpady, déle udržet v oběhu a snižovat tak environmentální dopady průmyslu. Výsledkem jsou ušetřené statisíce tun CO₂, které by jinak byly vypuštěny do atmosféry, a také úspora financí pro firmy.

Cyrkl zároveň nejen pomáhá firmám prodávat odpadní materiály, ale od minulého roku také získávat ekologické materiály a recykláty – tzv. greensourcing. „Uvědomili jsme si, že abychom naplnili naši misi a zvýšili celosvětově cirkularitu materiálů, musíme působit na obou stranách dodavatelského řetězce,“ říká o greensourcingu zakladatel a CEO Cyrkl Cyril Klepek.

Na platformě Cyrklu je aktuálně registrovaných bezmála 18 000 firem, více než třetina z nich se do platformy registrovala v loňském roce. Společnosti se daří expandovat do Evropy, v blízké době plánuje také spustit své služby ve Spojených státech.  

Chytré řešení pro nakládání s odpady ocenila v loňském roce porota soutěže SME EnterPRIZE, která podporuje udržitelné podnikání u malých a středních firem v České republice. „Každý, kdo se o udržitelné podnikání alespoň trochu zajímá, už o Cyrklu musel slyšet. Tato v Česku vzniklá unikátní platforma mění odpady ve zdroje a učí firmy vidět v nich hodnotu. Rychle expanduje po Evropě a počítá uživatele v tisících,“ uvedla předsedkyně poroty soutěže Helena Továrková z Nadace Veronica.

Zdroj: Generali Česká Pojišťovna

Firma Cyrkl se ve druhém ročníku soutěže SME EnterPRIZE umístila na třetím místě

Soutěž SME EnterPRIZE je i letos otevřená všem mikro, malým a středním firmám a startupům, které při svém podnikání berou ohled na udržitelnost a zajímají se o životní prostředí. Přihlašovat se do soutěže je možné až do konce března na webu www.sme-enterprize.cz. Na ty nejlepší firmy čeká finanční odměna, mentoring od Institutu cirkulární ekonomiky nebo CIRA Advisory a také mediální kampaň na podporu podnikání.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 10 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Partners Financial Services