Doba nás nutí dělat správná rozhodnutí

Václav Bílý | rubrika: BrandInsight | 22. 11. 2022
Snažím se být optimista a hledat v každé krizi příležitosti. Poslední tři roky jsou lekcí pro nás všechny. Po letech dlouhodobého klidu, míru a stabilního růstu, alespoň v západní společnosti, čelíme situacím, které by před několika lety nikdo nečekal.
Doba nás nutí dělat správná rozhodnutí

Zdroj: Shutterstock

V poslední době se potýkáme s řadou nepříjemných zásahů do dosavadního životního stylu: válečný konflikt na Ukrajině a související stav ohledně energií, trhů a měnové stability. To je situace, s níž se musíme srovnat jako občané, ale i jako podnikatelé a která se určitě promítá (a bude i dále) také do právních služeb.

Pozor na Rusko

Co tedy dnešek přináší za změny z pohledu právníka? Prvním příkladem jsou přímé dopady války probíhající za hranicemi Evropské unie a dopady opatření, která Evropská unie a další západní státy přijaly. Na práci právníků mají nyní významné dopady mezinárodní sankce. Ty se totiž (na rozdíl od povinností stanovených zákonem na prevenci praní peněz) vztahují na každého podnikatele, tedy nejen na finanční sektor.

Nově tak musí korporace přezkoumávat a vyhodnocovat, jestli například ocelové suroviny, které využívají ve výrobě, nepocházejí nebo nejsou dovážené z Ruska, na což je vyhlášeno embargo. Nebo naopak zda odběratel jejich výrobků není propojen se sankcionovaným ruským oligarchou, zda výrobek není zneužitelný pro výrobu válečného materiálu jako takzvané technologie dvojího užití nebo jestli není zapotřebí zjistit, ke komu v konečném důsledku směřuje. Protože se nejedná o jednoduchou materii, poskytujeme nově své odborné znalosti v této oblasti řadě podniků, které doposud podobné záležitosti řešit nemusely.

O autorovi

Václav Bílý PRK PartnersFoto: PRK, Václav Bílý

Václav Bílý je partnerem PRK Partners se specializací na bankovnictví a finance, insolvence a restrukturalizace, compliance, korporační právo a právo nemovitostí. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a v roce 1996 nastoupil u PRK Partners jako advokátní koncipient. V roce 2000 získal titul LL.M. na Curyšské univerzitě a v roce 2002 titul Ph.D. na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Právní služby a poptávka po nich reagovaly i na nepřímé dopady nové situace. Příkladem budiž snahy některých prozíravých podnikatelů fixovat své expozice vůči těmto rizikům. V posledních měsících jsme radili třeba s fixací plovoucích úroků vázaných na inflaci či sazby na úroky fixní nebo s hedgingem cen vstupů a energií. Ve většině případů se jedná o komplexní strategie zahrnující finanční deriváty a i pouhá revize takových smluv vyžaduje specializaci, kterou menší podnikatelé ne vždy disponují.

Promyšlené změny

Jednou z přelomových probíhajících změn je regulatorní balík známý pod zkratkou ESG. Tato priorita se navíc potkává se současnou ekonomickou situací a energetickou závislostí na Rusku. Je zjevné, že i pokud nevěříme na fosilní paliva jako ekologickou hrozbu, závislost na importu těchto paliv z Ruska se od 24. února každým dnem ukazuje jako neudržitelná. Potřeba náhrady podstatné části těchto paliv jinými zdroji energie včetně těch udržitelných se tak stává i potřebou ekonomickou.

Je patrné, že i z hlediska ekonomiky za situace, kdy nám hlavní (a v případě Česka vlastně téměř jediný) dodavatel plynu svou válečnou strategií dokáže během krátkého období ceny energií zvýšit na násobky, je vhodné se zaměřit na příležitosti, které s sebou politika zaměřená na podporu čisté energie přináší. A pod pojmem „čisté“ v kontextu aktuálních cen plynu rozumějme také „nezávislé na externí manipulaci“. Není proto s podivem, že s těmito úvahami roste taktéž poptávka po komplexních právních službách spojených s plánováním přesunu na alespoň částečnou udržitelnost. Tyto změny je ale třeba dělat promyšleně, postupně a s rozumem, abychom si pod sebou nepodřezali větev a nezničili ekonomiku.

Pro koho je governance

Podstatné je i téma governance, tedy vedení společnosti. Zájem o tuto oblast každoročně stoupá, a to nejen mezi přísně regulovanými subjekty, které už nyní musí určitá pravidla v oblastech governance naplňovat. Potřeba řádného řízení společnosti či koncernu, jasných jednatelských oprávnění a odpovědnosti v rámci společností, základní etické standardy určující přístup společností k dodržování právních předpisů, to všechno jsou oblasti, kterým se věnuje čím dál více podnikatelů.

Motivace přitom můžou být různé. První generace podnikatelů si chce ve zralém věku užívat více volného času a uvažuje, jak se svými podniky naloží. Předat je dětem v rámci mezigeneračního převodu majetku? Pak je vhodné mít rozhodovací procesy nastavené tak, aby poskytovaly ochranu mladší generaci. Třeba aby část strategického rozhodování náležela radě důvěryhodných správců, klidně i zakladateli, než se mládí naučí nést tíhu zodpovědnosti samotné. Prodej podniku? Pak správná korporátní struktura a zajištěný soulad s právními předpisy budou předmětem kontroly potenciálního kupujícího. A zásadní problémy, které se velice často vyskytnou u takovýchto společností řízených zakladateli, znamenají významnou slevu z prodejní ceny, pokud vůbec neohrozí celou transakci pro neakceptovatelná rizika.

Stejné problémy mohou nastat u financování. Banky poskytující úvěry přísně sledují u svých korporátních klientů jejich situaci v oblasti ESG. To se odráží nejen v tom, že nemusí úvěr vůbec poskytnout, ale také třeba na výši úrokových sazeb. Nebo pokud chce třeba úspěšný startup přilákat investora, musí počítat s tím, že ten si nejdřív ověří, zda v nadšení pro vývoj svého produktu nezanedbal nějakou právní otázku. Práva k vynálezům zaměstnanců, jasné odpovědnosti, dostatečný controlling, rizika osob, které pro podnik pracují na živnostenský list… Problémů může být řada, a pokud se takováto rizika vyskytnou, mohou negativně ovlivnit výhodnost výsledného vstupu investora a mít dopad na podíly zakladatelů.

Konečně vždy zaznamenáme větší poptávku po asistenci s otázkami korporátní governance poté, co na povrch vyplave nějaký velký problém s korupcí, výběrovými řízeními nebo veřejnými zakázkami. Kromě toho, že velkým motivátorem mít firmu v pořádku je od svého vzniku zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, i manažeři ostatních společností si při takových medializovaných případech uvědomí, že právě oni odpovídají za správné vedení společnosti – včetně kontroly toho, že zákony dodržují i jejich podřízení. Regulace ESG pak přináší „pouze“ novou úroveň potřeby řádného řízení společnosti, když se některá rizika z nedostatečných etických, compliance a governance oblastí budou zkoumat i v rámci odběratelsko-dodavatelských vztahů. Právo tak v tomto ohledu drží krok s už zaběhlým trendem. Jde ruku v ruce s aktuálními událostmi a motivuje nás dělat správná rozhodnutí, i když se jeví jako obtížná či nákladná.

Podstatné však je, že příprava na tyto změny nemusí být drahá, pokud se dělá profesionálně. Je zapotřebí najít zlatou střední cestu mezi „krabicovými řešeními“, která obvykle nefungují, a snahami některých odborníků implementovat compliance program podle ISO standardu i na společnost o dvaceti zaměstnancích. I v této oblasti je zapotřebí používat zdravý rozum, aby nastavení compliance bylo pro danou korporaci opravdovým přínosem, a nikoli koulí na noze, která bude paralyzovat její podnikání. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Václav Bílý

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Partners Financial Services