Zmatek s rouškami. Ve školách ani v obchodech povinné nebudou

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 8. 2020 | 2 komentáře
Zmatek s rouškami. Ve školách ani v obchodech povinné nebudou

Zdroj: Shutterstock

Povinné roušky od září budou nově jen ve veřejné dopravě, na úřadech, ve volebních místnostech nebo v sociálních a zdravotnických zařízeních. Vláda mění pravidla, se kterými teprve na začátku tohoto týdne přišel po jednání rady vlády pro zdravotní rizika ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ten v pondělí oznámil, že roušky budou od září povinné i ve školách mimo třídy nebo v obchodech či v nákupních centrech. Včera ministerstvo spravedlnosti upřesnilo, že se povinné roušky mají od září opět vztahovat i na kadeřnictví a podobné služby.

Dnes je ale vše jinak, protože se nová plošná opatření nelíbila premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten si na ně nejdříve postěžoval v médiích a následně na společné schůzce s ministrem zdravotnictví a ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) dohodli, že povinné roušky od září ve školách, v obchodech ani v kadeřnictvích nebudou.

Roušky se tam mají povinně nasazovat jen tehdy, když se zhorší epidemiologická situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí covid-19.

Už nyní jsou roušky v celé zemi povinné ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče a ve vybraných zařízeních sociálních služeb – jde o týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem. Dále je celostátně povinné nošení roušek na hromadných akcích ve vnitřních prostorách s počtem účastníků nad 100 osob ve stejný čas. Roušky jsou povinné také třeba v pražském metru.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus, roušky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services