Čas na výměnu televize! Další digitalizace startuje už za půl roku

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 5. 6. 2019 | 22 komentářů
Přechod na nový televizní signál se blíží. První vysílače ho přepnou už na konci letošního roku. Staré vysílání skončí v celé republice do června příštího roku.
Čas na výměnu televize! Další digitalizace startuje už za půl roku

Jestli televizní signál přijímáte přes klasickou anténu a máte starší televizi, měli byste to pomalu začít řešit: Do vypnutí signálu zbývá v některých regionech půl roku, jinde maximálně rok.

V Česku jsou desítky vysílačů pro různá území a navíc ještě různé vysílací sítě pro státní a komerční televize. K vypínání starého signálu na nich dojde postupně.

Konkrétní harmonogram přechodu ze současného DVB-T vysílání na nový DVB-T2 signál stanoví nařízení vlády

Dříve na nový signál přejde Česká televize, až pak ji budou následovat volně dostupné komeční televize, jako jsou třeba kanály od Novy, Primy, Barrandova nebo Óčka. Vypínání signálu začne už letos na podzim v Praze.

„Ke kompletnímu vypnutí signálu DVB-T dojde nejdříve v listopadu 2019 a nejpozději v červnu 2020,“ říká Miluše Trefancová, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, pod které spadá dohled nad sítěmi.

První Praha, poslední Morava

Ani půl roku před startem zásadní změny, která se týká většiny domácností, stát nemá k dispozici přehlednější znázornění, kdy a kde se bude signál postupně vypínat, než tabulky v příloze ke zmíněnému nařízení vlády (jde o tabulky od strany sedm dál).

„Pokud jde o grafické znázornění v mapě, uvažujeme o její přípravě a zveřejnění,“ říká mluvčí ministerstva.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

S vypínáním starého signálu DVB-T začne letos 27. listopadu Česká televize, a to na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák. Pražané, kteří přijímají televizní signál přes klasické zemské vysílání, tak od konce listopadu nenaladí žádný program ČT, pokud nebudou mít novější televizi nebo set top box, který umí přijímat signál DVB-T2.

Po středních Čechách, kde přechod na novou technologii začne, budou následovat západní Čechy a skončí to Moravou, shrnuje postup přechodu na nový signál server Lupa.cz. Poslední DVB-T vysílač České televize přestane fungovat na konci května 2020, a to na jižní Moravě. 

Vypínání starého signálu pro komerční televize bude následovat od začátku roku 2020. „První vysílače DVB-T multiplexu 2, kde vysílají například programy Novy, Primy a Barrandova, vypneme 8. ledna, opět Prahu-Žižkov a Cukrák. Potom budeme pokračovat ve vypínání DVB-T sítě, které bude dokončeno 29. června 2020,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace Českých radiokomunikací, které zajišťují televizní signál na drtivé většině území Česka.

První změny si pak diváci České televize budou moci všimnout už od začátku letošního září. Státní televize od té doby vypne programy v HD kvalitě pro signál DVB-T. Až do vypnutí starého signálu pak ČT bude vysílat v režimu DVB-T jenom programy v SD rozlišení. V něm vysílají v DVB-T i komerční stanice.

V režimu DVB-T2, který už teď lze chytit v takzvaných přechodových sítích, ale zůstanou programy ČT i dál dostupné v nejvyšší kvalitě. Zatímco ČT bude vysílat v novém signálu ve FullHD kvalitě, komerční stanice sice nabídnou lepší obraz než nyní, ale ne tak kvalitní jako státní televize.

Tři z pěti neví kdy

Změnu ve vysílání vůbec nemusí řešit lidé, kteří mají placenou kabelovou nebo satelitní televizi. I tak se ale změna dotkne většiny populace. Klasické zemské digitální vysílání totiž přijímá zhruba 60 procent českých domácností. A ty se v termínech pro přechod zatím neorientují.

Tři z pěti (63 %) Čechů uvádí, že netuší, kdy přesně k přechodu na DVB-T2 dojde. Ukázal to březnový průzkum, který dělala společnost Nielsen Admosphere pro ministerstvo průmyslu a obchodu. Že k přechodu na nový signál dochází, ví 83 procent dotázaných. A na příjem DVB-T2 signálu bylo na začátku letošního roku připraveno 43 procent dotázaných.

Hlídáme změny

Z výher nad 100 000 korun nově zaplatí daň i sami hráči. Ať už jde o Sportku, Fortunu, Účtenkovku, dostihy nebo kasino.

Překvapení v daňovém balíčku: Část výhry odevzdáte státu


Daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Na přiznání dostanete víc času, vrácení přeplatku se můžete dočkat i dřív než doteď. Slibuje to návrh, který po letech příprav dokončilo ministerstvo financí. Detailně jsme prozkoumali, co přináší.

Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu a s novými termíny

Ti ostatní musí do obchodů pro novou televizi nebo set top box. Na jejich nákup žádnou státní dotaci nedostanou, i když se o tom v jednu dobu mluvilo. „Plošné kompenzace stát vyplácet nebude. V rámci podmínek stanovených vládou se připravuje podpora pouze pro zařízení sociální péče zřízená státem nebo samosprávou,“ říká Trefancová z ministerstva průmyslu.

Zvláštní pozornost by přechodu na nový signál měla věnovat společenství vlastníků v bytových domech. V některých případech totiž budou muset upravit společnou televizní anténu. „Vzhledem k tomu, že v současnosti již probíhá souběžné vysílání v obou standardech (DVB-T i DVB-T2), je vhodné zkusit, zda na patřičně vybavených přijímačích lze programy v DVB-T2 řádně naladit a sledovat,“ říká Trefancová.

„Servisní firmu na úpravu společné televizní antény je třeba objednat v těch případech, kdy příjem vykazuje jakékoliv vady obrazu či zvuku. Samozřejmě pro jistotu a kontrolu je možné servisní firmu objednat rovnou, dojde k odbornému proměření verze a kvality signálu, na jehož základě bude možné určit případné nutné další úpravy,“ dodává mluvčí.

První digitalizace televizního signálu proběhla již v roce 2006. Tehdy měnili Češi původní analogový signál za digitální. Také nynější změna je vynucena technologií. Česko se spolu s ostatními členskými státy EU zavázalo, že současné televizní frekvence předá mobilním operátorům, kteří na nich vystaví nové rychlé mobilní sítě páté generace.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-77
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2019 5:56, Tomáš Smolík

Je čas odvézt TV do sběrného dvora a odhlásit TV.

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2019 12:54, Ger

Aničko probudte se. DVB-T2 se již vysílá 2 roky.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services