Ministerstvo se korupce nebojí

V článku Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem? píšeme o tom, že jedna z novinek v občanském zákoníku potenciálně umožní zastírat majetkové transakce, a že tedy může být nástrojem korupce. Požádali jsme o stanovisko samozřejmě i ministerstvo vnitra. Neuklidnilo nás. Dáváme ho i proto všanc svým čtenářům, třeba jim dá víc naděje. Pokud ovšem přežijou údery zřevěnělého úředního jazyka...

Zpět na článek Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem?

Ministerstvo spravedlnosti promluvilo, řka:

Postoupení smlouvy rubopisem je nový institut, který reaguje na potřeby praxe. Dle dosavadní právní úpravy mohli účastníci smluv převádět svá práva a povinnosti ze smlouvy jen obtížně. Zvláště chtěl-li je převádět účastník synallagmatické smlouvy (tj. smlouvy, v níž oba účastníci měli nějaká práva, ale současně i povinnosti vůči sobě navzájem), musel tak činit dvěma smlouvami (smlouvou o postoupení pohledávky a smlouvou o převzetí dluhu) či smlouvou smíšenou, která obě smlouvy pojmula do jedné.

Smluvním stranám tak NOZ dává prostor převést práva i povinnosti na jinou osobu (postupníka) jednou smlouvou. K postoupení nemůže nikdy dojít bez souhlasu postoupeného, je však možné, aby udělil souhlas dopředu. Nejde to u každé smlouvy, ale jen u smlouvy, jejíž povaha to umožňuje (tj. není vázána např. na osobní vlastnosti jedné ze stran).

Umožnění postoupit smlouvu rubopisem jen dovádí možnost postoupení smlouvy do té nejjednodušší formy – nemusí se uzavírat další smlouva mezi postupitelem a postupníkem, postačí toliko rubopis na smlouvě původní (mezi postoupenou stranou a postupitelem); rubopis sám je dokladem o uzavření smlouvy mezi postupníkem a postupitelem. Záruku právní jistoty představuje fakt, že je to možné pouze u smlouvy v písemné formě a postupník má jednoznačnou možnost se seznámit se zněním původní smlouvy.

K možnosti postoupení smlouvy blankoindosamentem: Ust. § 1897 odst. 2 NOZ výslovně odkazuje na aplikaci ustanovení, která upravují náležitosti rubopisu a stanoví, kdo je osobou oprávněnou z rubopisu a jak své právo prokazuje. Jestliže zákon směnečný a šekový umožňuje převod blankoindosamentem (§ 13 odst. 2), je z výslovného odkazu v NOZ dovodit, že bude využitelný i pro postoupení smlouvy, neboť se jedná o úpravu náležitostí rubopisu.

Na rozdíl od směnky není možné, aby hned zkraje smluvního vztahu vznikla situace jako u směnky s blankoindosamentem, neboť účastník smlouvy nemůže zůstat „nevyplněn“ (nelze uzavřít smlouvu s „nikým“). Ke dni uzavření smlouvy postoupený ví, kdo je jeho smluvním partnerem a ví, komu má plnit a po kom má plnění požadovat (dokud mu není postoupení smlouvy prokázáno či oznámeno, je takovou osobou postoupené straně poslední známý subjekt – druhá smluvní strana; jakmile je jí postoupení oznámeno či prokázáno, je tímto subjektem nová osoba) tzn. druhá strana je vždy určitelná.

Je-li zkoumána možnost „zneužití“, pak je nutné upřesnit vůči komu. Z povahy věci to může být zejména vůči postoupené straně (tj. té smluvní straně, která zůstává v původní smluvní pozici) … ta má však obranu v rámci ustanovení § 1899 NOZ, které jí umožnuje prohlášením, že osvobození postupitele odmítá. Učiní-li tak, bude moci po postupiteli požadovat, aby namísto postupníka splnil povinnosti, které postupník postoupením smlouvy převzal, ale nesplnil. Dle § 1900 navíc postoupené straně zůstávají zachovány všechny námitky ze smlouvy i proti postupníkovi. Pokud jde o jiné námitky (které neplynou přímo z postupované smlouvy) vůči postupiteli postoupené straně zůstávají zachovány pouze, pokud si to ve smlouvě (resp. v souhlasu s postoupením) vyhradila; na tuto eventualitu musí tudíž pamatovat dopředu.

Obecně je třeba říci, že se jedná o smluvní institut, jehož obsah je převážně závislý na vůli stran. Jestliže některá z nich nechce, aby k postoupení smlouvy v budoucnu došlo, tak má právo svůj souhlas odepřít/neudělit jej, což platí i pro postoupení práv a povinností ze smlouvy rubopisem dle § 1897. Vzhledem k faktu, že právní řád již dnes umožňuje převod cenných papírů tímto způsobem, nevidíme zde žádné důvody proč tuto cestu nezpřístupnit i pro postoupení smlouvy.

Děkujeme pěkně za vysvětlení.

Zpět na článek Novinka v občanském zákoníku: Usnadní korupci a machinace s majetkem?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Partners Financial Services