Stát dotoval přímotopy, teď chce platit jejich výměnu

Pavel Baroch | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 10. 2012 | 10 komentářů
Začátkem 90. let stát dotoval nakupování a instalaci přímotopů jako ekologického způsobu vytápění. Teď chce dotační metodu použít znovu, jenže obráceně. Plánuje, že bude podporovat výměnu přímotopů, které se postupně staly vůbec nejdražším typem vytápění. Vyplývá to z návrhu Státní energetické koncepce, kterou by brzy měla schválit vláda.
Stát dotoval přímotopy, teď chce platit jejich výměnu

Ministerstvo průmyslu, autor koncepce, má už jasno, čím by se měly přímotopy, které jsou ve stovkách tisíců domácností, nahradit především - tepelnými čerpadly. „Zajistit vyšší účinnost užití elektřiny pro vytápění v konečné spotřebě (náhrada přímotopných a akumulačních systémů za tepelná čerpadla),“ uvádí se mezi hlavními cíli Státní energetické koncepce v kapitole C, která pojednává o výrobě a dodávce tepla. Náhrada přímotopů za tepelná čerpadla se pak zmiňuje také nejméně na dalších šesti místech dokumentu. „Pro tepelná čerpadla je třeba třikrát méně energie než pro přímotopy,“ vysvětlil Aktuálně.cz Jan Hamrník z tiskového oddělení ministerstva průmyslu, proč jsou preferována právě tepelná čerpadla. 

Ve hře jsou i dotace

Jak toho chce stát dosáhnout? „Základem bude zvýhodnění tarifů pro tepelná čerpadla a současně snižování zvýhodněných tarifů pro přímotopy,“ sdělil Hamrník, podle něhož se plánuje i určitá forma finanční podpory. Tepelná čerpadla obvykle vyjdou na stovky tisíc korun. Jakou sumou by případně přispěl stát, Kubův úřad zatím nesdělil. „Konkrétními částkami bychom nyní velmi předbíhali,“ řekl Aktuálně.cz Hamrník, podle něhož budou případné dotace předmětem následných analýz.

Kolik stojí vytápění za rok?


  • Přímotop: 53 064 Kč
  • Akumulace: 45 319 Kč
  • Zemní plyn: 38 210 Kč
  • Koks: 32 405 Kč
  • Centrální vytápění: 26 531 Kč
  • Dřevěné pelety: 23 391 Kč
  • Hnědé uhlí: 23 308 Kč
  • Tepelné čerpadlo: 19 871 Kč
  • Dřevo: 17 808 Kč
  • Štěpka: 16 250 Kč

Vypočítáno při spotřebě 65 gigajoulů. 

Zdroj: tzb-info.cz

Pomáhá stát svému ČEZ?

Nevládní sdružení včetně nově založené Komory obnovitelných zdrojů energie ovšem v tomto plánu vidí především snahu úřadu Martina Kuby zachovat společnosti ČEZ odbyt elektřiny. Mnohé domácnosti si totiž přímotopy samy odmontovávají právě proto, že topení s ním je kvůli neustálému zdražování proudu neúměrně drahé.

A aby tito lidé „neutekli“ ke zcela neelektrickému vytápění, chce je podle sdružení udržet ministerstvo aspoň u tepelných čerpadel, které ke svému pohonu také potřebuje proud, byť výrazně méně než u přímotopů.

Biomasa bývá výhodnější

Komora obnovitelných zdrojů, v jejímž čele stojí bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, oceňuje, že státní energetická koncepce "počítá s potřebou nahradit neefektivní, drahé a neekologické přímotopné vytápění". Ale kritizuje, že ministerstvo počítá víceméně jen s čerpadly.

Pokračování najdete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2012 11:23, Jarka

Když už má stát zase nutkavou potřebu něco dotovat, nebylo by jednodušší, logičtější a "systémovější" prostě dotovat tu státem zavedenou a všemožně podporovanou ale spotřebiteli hrazenou "zelenou energii" ?? Ta má beztak na soustavném zdražování elektřiny největší podíl. Takhle půjde opět zase o nesmyslné "nesystémové" prosazování a vnucování pouze jedenoho typu produktu (výrobku)- tepelných čerpadel.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2012 21:04, Johny

Vážení diskutující, všem jsem dal PLUS. Je to velmi výjimečné, ale se všemi předchozími příspěvky do puntíku souhlasím. Napadá mě jen otázka, proč na penize.cz je článek, který je na aktualne.cz? To v neděli došla témata (nebo autoři?).

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

10. 10. 2008 | Petr Čermák | 34 komentářů

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných... celý článek

Partners Financial Services