Kolik stojí oslavy příchodu nového roku?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 9. 2022
Oproti Vánocům, suverénně nejdražším svátkům roku, mohou vyjít silvestrovské oslavy a vítání nového roku poměrně levně. Samozřejmě ne v případě, že vyrazíme na hory či za exotikou. Ale i když zůstaneme v teple domova, tak letos kvůli inflaci za jídlo, pití nebo zábavní pyrotechniku nejspíš utratíme zas o něco víc než loni.
Kolik stojí oslavy příchodu nového roku?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Silvestra v Česku slavíme až na výjimky všichni, podle průzkumů asi 85 % z nás. Většinou ale nijak zvlášť velkolepě. Přestože restaurace, kluby a horské chaty na konci prosince pravidelně praskají ve švech, i tak pořád více než polovina z nás zůstává doma. Jen s rodinou, případně partnerem či partnerkou.

Na kolik nás silvestrovské oslavy vyjdou, záleží na tom, kde a jakým způsobem ho trávíme. Pojďme se podívat na položky, které naši útratu ovlivňují nejvíc.

Jídlo: Restaurace vyjde oproti domácím chlebíčkům i pětkrát dráž

Veka, šunka, salám, sýry, olivy, brambůrky… Aniž byste se nějak zvlášť omezovali, v supermarketu se rodinný nákup na silvestrovské občerstvení vejde do tisícovky. A navíc, přípravou, zdobením a ochutnáváním jednohubek si zkrátíte nekonečné čekání na večer.

To silvestrovská nabídka v restauracích je pestřejší a cenově se velmi liší podnik od podniku. Pokud jdete na raut, cena se obvykle pohybuje od 800 do 2500 Kč za osobu. Degustační menu třeba o sedmi chodech pak může stát klidně i 5000 Kč. Jen pozor, ne vždy jsou součástí nabídky i nápoje…

Pití: V obchodě vyjde láhev sektu na 160 Kč, v nápojovém lístku na 350 Kč

Samozřejmě, porovnávat účtenku z obchodu s nápojovým lístkem není fér, protože v restauraci si připlácíte za zážitek, pohodlí a péči. Pokud vám ale náklady na silvestra nejsou fuk, vězte, že připít si sektem doma vyjde minimálně dvakrát levněji oproti většině podniků. Podobně to vychází i se všemi ostatními nápoji, alkoholickými i nealkoholickými.

Spoustu peněz ušetříte, pokud se na silvestra alkoholu úplně vystříháte. Jen se připravte na to, že jako abstinent budete za bílou vránu. Čísla výrobců a prodejců alkoholu ukazují, že na přelomu roku alkohol kupuje 9 z 10 Čechů, a to v mimořádném množství.

Zdroj: Shutterstock

Část Čechů vyráží na silvestra na hory. Právě silvestrovská lyžovačka ale patří k těm nejdražším v roce.

Pyrotechnika: Na pořádnou ohňostrojovou show si připravte tisíce

Odpůrci rachejtlí vám řeknou, že jejich nákupem jen vyhazujete zbytečně tisíce a tisíce, děláte nepořádek a stresujete domácí mazlíčky. Na druhou stranu, tradice je tradice a spousta z nás si silvestr bez pořádného ohňostroje neumí představit.

Pravdou ovšem je, že jde o docela drahou tradici. Hit posledních let mezi amatérskými ohňostroji, kompaktní bedny se sadou raket vypouštěných automaticky v časových intervalech, běžně stojí kolem 2000 Kč. Dost peněz za něco, co vás zabaví nanejvýš na pár minut.

Ubytování: Na silvestra jsou horské hotely vůbec nejdražší

Vrchol sezony, který hoteliérům vydělá klidně i na několik měsíců dopředu. I to je silvestr. Při rezervaci ubytování na novoroční oslavu počítejte s tím, že nabídka už může být dost probraná. A pak také s tím, že ceny mohou být o desítky procenty vyšší než obvykle.

Pokud za ubytování chcete ušetřit, spokojte se s menším luxusem a nižší úrovní servisu. Jinými slovy vyměňte hotel za penzion. Dobrou taktikou je také pronajmout si celou chatu, kam vyrazíte ve větší skupině, a náklady se pak vydělí větším počtem lidí.  

Kde vzít peníze, když máte před silvestrem hluboko do kapsy

Odborníci na finance varují: Zážitky, jako je právě bujará oslava silvestra, rozhodně nestojí za zadlužování. Jak jsme si řekli, dá se strávit i docela levně, trvá jen chvíli a zůstanou vám z něj „jen“ vzpomínky. A pokud to přeženete s alkoholem, tak ani ty.

Slovo půjčka by proto mělo být zapovězené. I když ne vždy. Půjčku si stojí za to vzít jen na věci, které nutně potřebujete, případně které vám nějakou dobu vydrží a v budoucnu se vám vrátí. Na auto, na rekonstrukci bydlení nebo na vzdělání. Takže pokud si jako novoroční předsevzetí dáte třeba zlepšení v angličtině, půjčit si na jazykový kurz nemusí být zas tak špatný nápad…

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

24. 7. 2024 | Petr Kučera

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli využít jen v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

23. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely z trhu stáhnout celou řadu výrobků včetně hraček nebo jídla. Podívejte se, jestli je nemáte ve... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Víc než BMW nebo Apple. Vyznáte se v nejslavnějších značkách?

20. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Víc než BMW nebo Apple. Vyznáte se v nejslavnějších značkách?

Jsou všední značky. Jsou značky slavné a prestižní – jako Apple, BMW nebo Louis Vuitton. A pak jsou superznačky. Značky, co byly tak silné, že po nich pojmenováváme celou třídu výrobků.... celý článek

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Partners Financial Services