Kolik stojí oslavy příchodu nového roku?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 9. 2022
Oproti Vánocům, suverénně nejdražším svátkům roku, mohou vyjít silvestrovské oslavy a vítání nového roku poměrně levně. Samozřejmě ne v případě, že vyrazíme na hory či za exotikou. Ale i když zůstaneme v teple domova, tak letos kvůli inflaci za jídlo, pití nebo zábavní pyrotechniku nejspíš utratíme zas o něco víc než loni.
Kolik stojí oslavy příchodu nového roku?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Silvestra v Česku slavíme až na výjimky všichni, podle průzkumů asi 85 % z nás. Většinou ale nijak zvlášť velkolepě. Přestože restaurace, kluby a horské chaty na konci prosince pravidelně praskají ve švech, i tak pořád více než polovina z nás zůstává doma. Jen s rodinou, případně partnerem či partnerkou.

Na kolik nás silvestrovské oslavy vyjdou, záleží na tom, kde a jakým způsobem ho trávíme. Pojďme se podívat na položky, které naši útratu ovlivňují nejvíc.

Jídlo: Restaurace vyjde oproti domácím chlebíčkům i pětkrát dráž

Veka, šunka, salám, sýry, olivy, brambůrky… Aniž byste se nějak zvlášť omezovali, v supermarketu se rodinný nákup na silvestrovské občerstvení vejde do tisícovky. A navíc, přípravou, zdobením a ochutnáváním jednohubek si zkrátíte nekonečné čekání na večer.

To silvestrovská nabídka v restauracích je pestřejší a cenově se velmi liší podnik od podniku. Pokud jdete na raut, cena se obvykle pohybuje od 800 do 2500 Kč za osobu. Degustační menu třeba o sedmi chodech pak může stát klidně i 5000 Kč. Jen pozor, ne vždy jsou součástí nabídky i nápoje…

Pití: V obchodě vyjde láhev sektu na 160 Kč, v nápojovém lístku na 350 Kč

Samozřejmě, porovnávat účtenku z obchodu s nápojovým lístkem není fér, protože v restauraci si připlácíte za zážitek, pohodlí a péči. Pokud vám ale náklady na silvestra nejsou fuk, vězte, že připít si sektem doma vyjde minimálně dvakrát levněji oproti většině podniků. Podobně to vychází i se všemi ostatními nápoji, alkoholickými i nealkoholickými.

Spoustu peněz ušetříte, pokud se na silvestra alkoholu úplně vystříháte. Jen se připravte na to, že jako abstinent budete za bílou vránu. Čísla výrobců a prodejců alkoholu ukazují, že na přelomu roku alkohol kupuje 9 z 10 Čechů, a to v mimořádném množství.

Zdroj: Shutterstock

Část Čechů vyráží na silvestra na hory. Právě silvestrovská lyžovačka ale patří k těm nejdražším v roce.

Pyrotechnika: Na pořádnou ohňostrojovou show si připravte tisíce

Odpůrci rachejtlí vám řeknou, že jejich nákupem jen vyhazujete zbytečně tisíce a tisíce, děláte nepořádek a stresujete domácí mazlíčky. Na druhou stranu, tradice je tradice a spousta z nás si silvestr bez pořádného ohňostroje neumí představit.

Pravdou ovšem je, že jde o docela drahou tradici. Hit posledních let mezi amatérskými ohňostroji, kompaktní bedny se sadou raket vypouštěných automaticky v časových intervalech, běžně stojí kolem 2000 Kč. Dost peněz za něco, co vás zabaví nanejvýš na pár minut.

Ubytování: Na silvestra jsou horské hotely vůbec nejdražší

Vrchol sezony, který hoteliérům vydělá klidně i na několik měsíců dopředu. I to je silvestr. Při rezervaci ubytování na novoroční oslavu počítejte s tím, že nabídka už může být dost probraná. A pak také s tím, že ceny mohou být o desítky procenty vyšší než obvykle.

Pokud za ubytování chcete ušetřit, spokojte se s menším luxusem a nižší úrovní servisu. Jinými slovy vyměňte hotel za penzion. Dobrou taktikou je také pronajmout si celou chatu, kam vyrazíte ve větší skupině, a náklady se pak vydělí větším počtem lidí.  

Kde vzít peníze, když máte před silvestrem hluboko do kapsy

Odborníci na finance varují: Zážitky, jako je právě bujará oslava silvestra, rozhodně nestojí za zadlužování. Jak jsme si řekli, dá se strávit i docela levně, trvá jen chvíli a zůstanou vám z něj „jen“ vzpomínky. A pokud to přeženete s alkoholem, tak ani ty.

Slovo půjčka by proto mělo být zapovězené. I když ne vždy. Půjčku si stojí za to vzít jen na věci, které nutně potřebujete, případně které vám nějakou dobu vydrží a v budoucnu se vám vrátí. Na auto, na rekonstrukci bydlení nebo na vzdělání. Takže pokud si jako novoroční předsevzetí dáte třeba zlepšení v angličtině, půjčit si na jazykový kurz nemusí být zas tak špatný nápad…

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services