Konkurence pro operátory v ohrožení. Šéf ČTÚ odstoupil kvůli aukci

jih | rubrika: Aktuality | 27. 1. 2020 10:59 aktualizováno 27. 1. 2020 12:00
Konkurence pro operátory v ohrožení. Šéf ČTÚ odstoupil kvůli aukci

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák dnes rezignoval na svou funkci. Rozhodl se tak kvůli sporům o podmínkách chystané aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Ta by v ideálním případě měla do Česka přivést čtvrtého velkého operátora. Novou šéfkou úřadu vláda jmenovala členku rady ČTÚ Hanu Továrkovou.

Úřad pod Novákovým vedením připravoval podmínky v předchozích měsících, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se je ale teď snaží změnit. Ministerstvo dnes vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo.

„Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu,“ uvedl Novák v rezignačním dopise.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Podle Havlíčka se podmínky aukce musí změnit, aby se zabezpečilo kvalitní konkurenční prostředí. „Abychom věděli, že se zapojí pokud možno více společností, které s trhem trochu hnou, aby se zvýšila konkurence a snížily se ceny za datové služby a současně se vytvořilo prostředí pro rozvoj 5G sítí," uvedl ministr. Podle něj o aukci za úřadem stanovených podmínek není zájem. Kmitočty se měly dražit už v lednu, ale ministr na podzim termín odložil. Aukce by podle Havlíčka měla být do června.

Web E15 o víkendu napsal, že Havlíček v pondělí kvůli údajnému střetu zájmů navrhne Novákovo odvolání. Podmínky aukce jsou podle nejmenovaného zdroje E15 podle ministerstva průmyslu vypsány na míru jednomu možnému zájemci, a to operátorovi Nordic Telecom. Tyto úvahy má podporovat osoba někdejšího radního ČTÚ a bývalého náměstka ministerstva Ondřeje Malého, který dnes jako konzultant externě spolupracuje s PR agenturou pracující pro Nordic.

Nová šéfka ČTÚ

Hana Továrková je členkou rady ČTÚ od listopadu 2019. Vystudovala studijní obor Právo a právní věda na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a studijní obor Podnikové finance na Podnikatelské fakultě Vysokého učení technického v Brně. Od roku 2009 působila jako advokát ve společnosti Továrek, Horký a partneři. Také byla členkou představenstva a předsedkyní Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory České republiky. Předsedá Platformě pro rozvoj vysokorychlostního internetu.

Už ráno uvedl komentátor David Klimeš, že by Nováka měla ve funkci šéfa úřadu nahradit nedávno jmenovaná radní ČTÚ Hana Továrková. To se dopoledne potvrdilo, když ministr Havlíček oznámil, že Továrkovou do funkce na svém dnešním jednání jmenovala vláda.

„Podstata sporu je o podmínky aukce. Továrkovou prosazované rozvolnění podmínek je právně složité, ale přilákalo by jistě nějaké virtuály na přístup do národního roamingu,“ uvedl Klimeš.

Web Lupa.cz pak shrnuje, že ministerstvo průmyslu přišlo s požadavky na změnu podmínek až na podzim, poté co byla uzavřena veřejná konzultace. V té mělo ministerstvo jen několik připomínek, které se většinou shodovaly s podněty jednoho z možných zájemců o frekvence, společnosti Sazka. Nyní ministerstvo tlačí na zavedení národního roamingu v pásmu 700 MHz i pro hráče, kteří by získali kmitočty v pásmu 3,5 GHz. To by mělo znamenat, že by atraktivita pásma 700 MHz, na kterém lze postavit celoplošnou síť, mezi tuzemskými zájemci klesla. Nemuseli by stavět nové základnové stanice pro celoplošné pokrytí, ale stačilo by jim získat frekvence v pásmu 3,5 GHz a celoplošnou síť by provozovali v rámci roamingu v sítích stávajících operátorů.

Podle ČTÚ by v takovém případě noví hráči byli závislí na současných operátorech a neměli by dostatečnou sílu, aby mohli tlačit na změnu situace na trhu. ČTÚ se také obává, že by tuto novou podmínku současní hráči napadli u soudů a mohli by být úspěšní.

„S ohledem na svou profesionální a osobní integritu bych se nedokázal podepsat pod takové podmínky aukce, které dle mého hlubokého přesvědčení nepovedou ke zlepšení konkurenčního prostředí na českém trhu, ohrozí cíl rychlého zavádění 5G sítí v Česku a pravděpodobně povedou k řadě soudních sporů mezi úřadem a některými poskytovateli služeb elektronických komunikací,“ vysvětlil Novák své úvahy v rezignačním dopise.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services