Třetina domácností nevystačí se svým příjmem, zjistil průzkum

pk | rubrika: Aktuality | 9. 10. 2019 | 12 komentářů

Každá třetí domácnost v Česku má problém vyjít s měsíčním příjmem. Často si musí půjčovat nebo sahat do rezerv, aby uhradily i pravidelné výdaje. Vyplynulo to z výzkumu, který pro Equa bank uskutečnila společnost Kantar.

Největší položku ve výdajích domácnosti tvoří bydlení (28 %) a jídlo (27 %). Téměř pětina Čechů přitom nemá žádnou finanční rezervu. Nejhůř na tom jsou rodiny s malými dětmi nebo s příjmem domácnosti do 20 tisíc korun.

„Nejvíce finančně ohroženy jsou přitom ženy v domácnosti s dětmi mladšími 14 let. Čtvrtina Čechů má přitom rezervu pouze ve výši jednoho platu, pětina pak ve výši dvou až tří měsíčních příjmů,“ říká Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

„Ač vypadají tyto statistiky hrozivě, lze se na ně podívat i z druhé stránky. Dvě třetiny domácností se svým příjmem bez větších problémů hospodaří a umí si nejen vytvářet rezervy, ale také pravidelně spořit,“ dodává. Jenom v Equa bank stoupl objem peněz na spořicích produktech za poslední rok o pětinu, roste také zájem o online investice.

Osm z deseti domácností podle průzkumu pravidelně sleduje a vyhodnocuje své příjmy. Devět z deseti má jasnou představu o tom, kolik peněz mají k dispozici a co si mohou dovolit pořídit. Jenom dvě procenta domácností uvedla, že rozhodně nemají žádnou představu o tom, jaké jsou jejich příjmy a kolik peněz mají aktuálně k dispozici.

Na příjmu domácnosti se víc podílejí muži než ženy, ukázal průzkum. Muži v průměru přinesou do domácnosti 62 procent příjmů, nicméně ženy bývají mnohem častěji hlavním správcem financí.

Kromě zmíněného bydlení a potravin míří největší výdaje domácností na děti, kulturu či dovolenou. Muži více než ženy utrácejí peníze za sport a za alkohol.

Každá druhá domácnost má nějaký úvěr, čtvrtina domácností má dokonce dva. Nejčastěji si půjčují na financování vlastního bydlení, druhým nejčastějším důvodem je půjčka na smazání dluhů a na koupi auta.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2019 19:17, Barča Hrbáčková

No jo, znám lidi, kteří nemají na to, aby jeli na dovolenou. A co dovolenou! Nemají na to, aby šli na výstavu nebo do muzea. Já mám také základní plat + 300 Kč. Když řeknu šéfovi, aby mi přidal, protože celý den lítám jako hadr na holi, tak se diví, na co potřebuju peníze. Teď každou chvíli čekám, že mi hodí na krk další práci, ale tu už nevezmu. Proč neodejdu? Je mi šedesát. Napsala jsem už několik nabídek, posla životopisy a nic. A to jsem předtím vedla provozovnu, mám maturitu, pracovala jsem v kanceláři. Umím všechno, co umí ostatní a stejně mi posílají takové to bla, bla, bla, pokud mi vůbec odpovědí. Jak jsem se do téhle situace dostala? Jednoduše! Šla jsem pečovat o rodiče. Když zemřeli, už mě nikdo nechtěl a dělám teď uklízečku. Koho zajímá, že jsem byla hodná holka? Také bych se někam podívala, někam jela, něco si koupila. Ale kde na to vzít. No hlavně že máme ty banány, že máme svobodu a demokracii a pravda a láska zvítězila.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2019 13:19, anna

Otravujete normalni lidi , oni dobre vedi na co maji , bez vasi diagrafu ! Najdete jsi normalni co snad bude zajimave , zivite se tema kecma no kazdy na to nema zaludek vas cist !

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services