Vevey - Jídlo zdražuje kvůli tomu, že se stále více plodin spotřebovává na výrobu biopaliv, kritizuje předseda představenstva skupiny Nestlé. Potravinová krize podle něj není hrozba, která by se mohla naplnit třeba za sto let, ale něco, k čemu již došlo.
"Doba nízkých cen je pryč," uvedl podle BBC Peter Brabeck-Letmathe, který stojí v čele největší potravinářské společnosti světa.
Na to, aby šly ceny zpátky dolů, existuje podle zástupce Nestlé jednoduchý recept. Přestat využívat plodiny pro jiné účely, než pro jaké mají primárně sloužit - což je typické pro USA a Evropskou unii.
Kromě dražších potravin má využívání zemědělské produkce na výrobu paliv i další důsledek. Zásadně se zvyšuje spotřeba vody. Výroba pohonných hmot, které pocházejí z cukru nebo kukuřice, si jich totiž vyžádá daleko více.
"Pokud získáte litr čistého etanolu z cukru, spotřebujete 4 600 litrů vody. Jestliže
…
Sdílejte článek, než ho smažem