Nejlepší podpora exportu? Ruce pryč!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 23. 7. 2012
Nejvyšší kontrolní úřad našel nesrovnalosti v České exportní bance: zvýhodňovala některé vybrané firmy. Není to ale přesně to, kvůli čemu všechny podobné instituce vznikají?
Nejlepší podpora exportu? Ruce pryč!

Státem vlastněná Česká exportní banka má podporovat export. Některé firmy podporovala až moc – podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu neoprávněně poskytla úvěry za víc než 8,2 miliardy korun. Část dlužníků už má problémy se splácením.

Podivná je i výše úvěrů pro pouhé dva příjemce. Mezi lety 2005 až 2011 Česká exportní banka poskytla více než stovce žadatelů 143 miliard korun, skoro 14 procent připadlo na pouhé dva (nejmenované) žadatele.

Přerozděl a panuj

Ministr financí už loni vyměnil šéfa České exportní banky. Ale i kdyby do ní dosadil samé anděly z nebes, nevyřeší tím základní problém: státní agentury na podporu čehoholiv, mezi něž patří například Czechinvest, berou z jedné kapsy a dávají do druhé.

Jeden podnikatel je zdaněn a jiný, vyvolený dostane dotaci, úvěr, investiční pobídku, daňovou úlevu. Nic na tom nezmění vzletná slova o podpoře podnikání a tiskové zprávy plné čísel, kolik už podpoření exportéři exportovali a investoři proinvestovali.

Je to klasický případ Bastiatovy iluze rozbitého okna. Co je vidět, to jsou ty zmiňované statistiky. Co není vidět, jsou investice, pracovní místa a zisky, které by bývaly vytvořily desítky či stovky firem, které se na šťastlivce musely složit.

Někdy se samozřejmě nezadaří vyrobit ani to pozitivní PR. Vzpomeňme třeba na smutný příběh kolem LG Philips v Hranicích.

... zalijeme chřtány mírovými inovacemi

Ale i když pomineme podobné průšvihy a budeme předpokládat, že případy korupce a klientelismu jsou ojedinělé, pořád platí následující: Ani sebelíp kvalifikovaný a světaznalý úředník jednoduše nemůže vědět, kdo je budoucí exportní šampion. To by se ukázalo na trhu – kdyby ten samý stát, který přiděluje dotace, firmám aktivně neházel klacky pod nohy.

Anketa

Vyvážíme ledacos, co má ve světě nejlepší zvuk?

Stačí se podívat na různé žebříčky srovnání konkurenceschopnosti. V žebříčku Světové banky Doing Business je Česko na celkovém 64. místě, pět příček před totalitním Běloruskem!

Jak snadné je u nás založit novou firmu? Tak snadné, že nám to vyneslo tragické 138. místo. Lichotivá není ani 78. příčka v oblasti vymahatelnosti smluv. Podpořit konkurenceschopnost lze snadno: odstranit byrokracii a nechat podnikatele podnikat. Laissez faire!

Jenže to jsou velmi neuchopitelné záležitosti, politik či vysoký státní úředník má prostě potřebu zanechat po sobě hmatatelný odkaz. Zase tolik se to neliší od socialistických závazků, překonat imperialisty o tolik a tolik milionů tun oceli... Navíc omezování byrokracie a přerozdělování není cestou, jak získat nějaké to všimné či rentu.

Stát tedy raději zakládá miliardový venture kapitálový fond, což zástupce ministerstva průmyslu a obchodu komentuje slovy „my ty peníze musíme vyčerpat“. Také už se těšíte na tu inovační explozi?

Autor je analytik Partners; rozšířená verze textu psaného pro Hospodářské noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

My ty peníze musíme vyčerpat! Stát hledá „nový Apple“

22. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

My ty peníze musíme vyčerpat! Stát hledá „nový Apple“

Začínající podnikatelé prý nemají koho poprosit o investici. Vláda jim tedy dá miliardu a půl. Znovu ale řeší důsledek místo příčiny. Vy byste do „debilů ze Dne D“ svoje peníze vložili?... celý článek

Očima expertů: Jak povzbudit českou ekonomiku?

9. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Jak povzbudit českou ekonomiku?

S českým hospodářstvím to nevypadá růžově. Vláda svými kroky tuzemským firmám navíc vůbec nepomáhá. Co by se mělo změnit, aby začala naše ekonomika opět vzkvétat? Zeptali jsme se ekonomů... celý článek

Státní rozpočet: hra na hospodáře

14. 2. 2012 | Michal Chleboun | 2 komentáře

Státní rozpočet: hra na hospodáře

Zpráva z tisku: „Ministerstvo obrany […] stejně jako v minulých letech ani loni neutratilo celý svůj rozpočet.“ Z uvedeného článku se pozorný čtenář dále dozví, že rezortu obrany zbylo... celý článek

Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

12. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

Během prvních deseti měsíců roku 2010 zažádal o dotace v rámci Operačního programu Podnikání a inovace rekordní počet podniků. Do roku 2013 rozdělí Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím... celý článek

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

3. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

Česká vláda si hýčká velké investory, zejména pak ty zahraniční, a na jejich cestě na naše území zametá i ta nejmenší smítka. Naopak drobným českým podnikatelům hází klacky pod nohy.... celý článek

Partners Financial Services