Posílali byste část výplaty rodičům jako přilepšení k důchodu?

V české diskusi o penzijní reformě se objevuje i návrh, aby část sociálního pojištění placeného ze mzdy, mohli lidé přímo posílat jako přilepšení k důchodu svým rodičům. Využili byste takové možnosti? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2010 15:30, coverlet

Mám děti,vnoučata,mám ještě stále i svou maminku. Vyrůstali jsme v rodině, kde jsme ke svým prarodičům vzhlíželi s úctou a láskou a viděli jsme, jak jejich děti, jím poskytovaly péči a zahrnovaly je láskou až do posledního okamžiku. Stejně jsem se staral a starám o své rodičů i já, představa, vytrhnout je z domova a odložit do domova důchodců je nepředstavitelná, moje děti a moje vnoučátka vidí kolem sebe jen samé kladné věci ve vztahu k prarodičům a praprarodičům. Péče o naše staroušky je samozřejmě fyzicky vyčerpávající , psychicky náročná . Co všechno bychom měli ještě na naše děti navalit. ?! Náš stát živí plno zločinců, věznice máme narvané, ve světě se mluví o tom, že jsou u nás Romové diskriminovaní, jak je to možné, že se něco takového může říkat?, mám dojem, že je to naopak a asi nejsem sám. Když padl komunismus, vyčítalo se bývalé vládě, že si vozili zadky v Tatrách 603, že byla administrativa přebujelá, co se děje teď ?! Platili jsme desátky nevím za co do SSSR, no a co se dělo celá léta teď - porcování medvěda, cesty do zahraničí, penize tekly všemy směry.
Jak to sakra za toho komunismu fungovalo, když se vystavělo tolik fabrik, nejen u nás, ale i v zahranicí,
fungovalo bezplatné zdravotnictví, školství, atd.atd.atd., někdo ´řekne, obchody byly prázdné, nemohli jsme vytáhnout paty za hranice, atd. já si s odstupem času uvědomuji, tak jako tisíce jiných, že jsme se necítili tak
zle, jako teď.
Je fakt, že nás bylo hodně, kteří se o politiku nezajímali, nějaké ksč nám bylo ukradené a protože jsme žili v pohraničí , netušili jsme jaká zvěrstva se napáchala na politických vězních atp.
Nikdo z nás by nechtěl tuto dobu vrátit, většina z nás byla ráda že přišla revoluce, ale byli jsme všichni moc naivní.


Teď se páchají zase jiná zvěrstva na lidech, přicházejí o střechy nad hlavou, o práci, o iluze.

A člověk, když se podívá na tu sebranku do parlamentu, je to jeden hraboš vedle druhého, všem jde jen o vlastní koryta o nic jiného.

Bylo by to o něčem jiném pokud by měli žít a rozhodovat o státu za měsíční ne průměrnou, ale minimální mzdu, bez všech těch benefitů. Možná by pak státní pokladna nezela prázdnotou a neřešilo by se, na čem všem ještě obyčejného člověka odrbat.

Takže ať stát zachází s financemi , jako opravdu dobrý hospodář a ať se o své lidi, umí také postarat, ale ne pouze o VIP, ale i o toho nejobyčejnějšího člověka.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2010 17:11, Šetřílek

Vážený pane důchodce coverlete, myslím, že jste vůbec nepochopil současný systém a už vůbec ne ten navrhovaný. Oba vychází z průběžných plateb zaměstnaných lidí těm, kteří nepracují -důchodcům. Dnes jsou důchodci placeni půběžně z tzv. sociálního pojištění, které tvoří několik desítek procent z hrubé mzdy a je odváděné zaměstnavatelem z každé výplaty. Pokud vezmeme jako měřítko mírně podprůměrnou mzdu (30 tis. Kč superhrubá mzda -to jsou, pro Vaši informaci náklady zaměstnavatele na pracovníka) jedná se o částku kolem 10 tis. měsíčně!! Navrhovaný adresný systém jen část těchto prostředků posílá přímo na účty rodičů, nic víc. Výše čisté mzdy zaměstnance se nijak nemění, pouze část peněz, které šly do státní kasy a tam se přerozdělovaly, posílá přímo na účty svých rodičů (pěstounů).

Zobrazit celé vlákno

-40
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

4. 3. 2010 8:55 | roman

to martin - je vidět, že ses o důchody doposud nezajímal, jinak by z Tebe něco ta¨kového nemohlo vypadnout. Ale pro zajímavost si zkus spočítat, kolik Tví rodiče za celý život na ty důchody poslali. I kdyby jim to šlo na jejich účet, tak by se svým důchodem opravdu nebyli spokojení. Příklad: nástup do zaměstnání v 18 letech, odchod do důchodu v 65 letech, průměrný plat 10.000 (a to jistě přeháním), odovod 34%(zaměstnanec + zaměstnavatel) = 47 let x 12 měsíců x 3400Kč = 1917600 Kč. Pokud budu předpokládat dožití 85ti let, tak je to 7990 měsíčně. Pokud by to ovšem neposílali státu, ale třeba na důchodové připojištění, tak by tam měli cca 2500000 a to už je cca 10400 měsíčně a na hloupém spořícím účtu se 3% úroku by to bylo už cca 3800000 a to je cca 15800 měsíčně. Můžu pokračovat, byť zbytečně. Problém je tedy především v tom, že se peníze posílají státu, který s nimi neumí hospodařit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 8:46

naopak. Dokud deti zivily sve rodice na vejminku, mohlo se mluvit o solidarite. Kdyz rodic nahospodaril majetek a sej na vejminek, tak dite melo vetsi prijem a rodic mel vystarano. Kdyz byl rodic flink, dite zdedilo jen chaloupku a male pole a rodic se nic moc nemel.
Soucasny system vede k tomu, ze hodne lidi se rozhodne nemit deti, protoze by je deti omezovaly. Uzivaji si svych vyssich vydelku (protoze neprerusuji karieru) a nakonec je v duchodu zivi "solidarne" cizi deti.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2010 8:44 | Zdenek

Tady jde ale o princip přerozdělování v rámci důchodového účtu, který by měl být mimo státní rozpočet. Forma je důležitá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2010 8:42

aspon by se snazila
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2010 8:17 | tom

Co to proboha zase vymýšlíte,čím více složitý systém a více položek na přerozdělování tím míň zbude na důchodce. Stát se bude muset naučit hospodařit a je přeci jedno jakou formou rozdělí vybrané peníze ,hlavně tou nejméně nákladnou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 8:14 | Stepan

Zdravim. Dle meho nazoru je to vice nez zajimava myslenka - je to jeden z moznych zpusobu jak alespon trosku rozhybat kladnym smerem tak 'pochromany' duchodovy system. Vztah 'dite - rodic' (D-R), kdy dite je dospele a rodic je v duchodu bych bral 'rovnocenny' (v urcitem slova smylu), jako vztah 'rodic-dite' (do plnoletosti ditete), akorat s tim rozdilem, ze ve vztahu D-R dite muze, ale NEmusi prispivat rodicum. Bude-li prispivat, pak tuto castku bych odecital od socialniho pojisteni (ne vice nez 50%), a zbytek od zdanitelne polozky. Ovsem tato prispivaci castka by nemela byt vetsi predem stanovene, nebo (lepsi pripad) procentualne zavisla na prijmu ditete. P.S. Vsude berte 'dite' = 'deti' :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 8:13 | mirka

vždyt někteří duchodci mají větší duchod než děti výplatu např. minimální mzda
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 7:26 | Anna

Toto je jediné rozumné řešení důch.reformy. Např.takto: Platí se 28% z hrubé mzdy na důchody. Z toho 4% by šly na invaliditu (něco jako pojištění pro plátce), 4% na solidaritu (vybere se X, důchodců je Y, každý dostane X/Y) a zbytek rodičům. Kdo nemá rodiče, platil by stejně, ale peníze by šly na spec.účet (oddělený od rozpočtu), z kterého by se vyplácely důchody těm, kteří děti měli, ale ty zemřely nebo se staly invalidními a nemohou rodiče živit. Nedávno jsem četla, že výchova dítěte do 18 let stojí rodiče 2,5 mil. Je tedy správné, aby bezdětní si tyto peníze šetřili sami a ne je získávali od cizích dětí na úkor jejich rodičů. Při úrovni dnešní výpočetní techniky by to neměl být problém a ani by nebylo třeba více úředníků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 7:11 | luma

to Martin: To je omyl, tví rodiče si neplatili nic, posílali to na důchod svým rodičům. To udělali blbost, tak ať dneska nefňukají. Myšlenka je to zajímavá a zvýšila by odpovědnost rodičů za výchovu děti. Jen procento bych zvýšil na polovinu důchodového pojištění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 7:03

No u Tebe je videt, ze bys potreboval kurz cestiny. Tolik hrubek v tak kratkem textu..... Rodice Te asi k uceni moc nehonili, ze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2010 7:01 | Rosta

Urcite. Moji rodice do me investovali dost penez a ted, v mych 40 se to zacina vracet - mali by na tom prifitovat. Odpoved na namitku u bezdetnych - bezdetni sice nic nedostanou, ale na druhou stranu nemli vydani na vychodvu deti, takze doplacet na to nebudou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 6:45 | Zdenek

Nápad je to jistě zajímavý, někde kdysi bylo, že v naší společnosti 100% rodičů nechce a nepobírá příspěvky od dětí. Něco jinýho je, když se děti o rodiče starají a ti ani neví, že nějakou pomoc dostávají. Jak jistě víme, zatím rodiče podporují potomky. Dopadlo by to tedy tak, že příspěvek by se v rodině opět přerozdělil.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 4:15 | martin

to je blbost moje rodice si plati clly zivot a pak by mneli dostat malo protoze to vlady roskradly to ze ted najsou penize za to by mnel nikdo jit sedet a ten dluch co spusobyly rozkradanim by mnely zaplatit proc polytyci pri nastupu nepodepisuji hmotnou zodpovjednost kdyby byla spravedlivot tak by nemnely takovy majetky seberte nakradeny penize a bude na vsechno dost
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Karpíšek

restauratér a podnikatel, Ambiente

Petr Teplý

ekonom

Tomáš Karpíšek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services