Posílali byste část výplaty rodičům jako přilepšení k důchodu?

V české diskusi o penzijní reformě se objevuje i návrh, aby část sociálního pojištění placeného ze mzdy, mohli lidé přímo posílat jako přilepšení k důchodu svým rodičům. Využili byste takové možnosti? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2010 15:30, coverlet

Mám děti,vnoučata,mám ještě stále i svou maminku. Vyrůstali jsme v rodině, kde jsme ke svým prarodičům vzhlíželi s úctou a láskou a viděli jsme, jak jejich děti, jím poskytovaly péči a zahrnovaly je láskou až do posledního okamžiku. Stejně jsem se staral a starám o své rodičů i já, představa, vytrhnout je z domova a odložit do domova důchodců je nepředstavitelná, moje děti a moje vnoučátka vidí kolem sebe jen samé kladné věci ve vztahu k prarodičům a praprarodičům. Péče o naše staroušky je samozřejmě fyzicky vyčerpávající , psychicky náročná . Co všechno bychom měli ještě na naše děti navalit. ?! Náš stát živí plno zločinců, věznice máme narvané, ve světě se mluví o tom, že jsou u nás Romové diskriminovaní, jak je to možné, že se něco takového může říkat?, mám dojem, že je to naopak a asi nejsem sám. Když padl komunismus, vyčítalo se bývalé vládě, že si vozili zadky v Tatrách 603, že byla administrativa přebujelá, co se děje teď ?! Platili jsme desátky nevím za co do SSSR, no a co se dělo celá léta teď - porcování medvěda, cesty do zahraničí, penize tekly všemy směry.
Jak to sakra za toho komunismu fungovalo, když se vystavělo tolik fabrik, nejen u nás, ale i v zahranicí,
fungovalo bezplatné zdravotnictví, školství, atd.atd.atd., někdo ´řekne, obchody byly prázdné, nemohli jsme vytáhnout paty za hranice, atd. já si s odstupem času uvědomuji, tak jako tisíce jiných, že jsme se necítili tak
zle, jako teď.
Je fakt, že nás bylo hodně, kteří se o politiku nezajímali, nějaké ksč nám bylo ukradené a protože jsme žili v pohraničí , netušili jsme jaká zvěrstva se napáchala na politických vězních atp.
Nikdo z nás by nechtěl tuto dobu vrátit, většina z nás byla ráda že přišla revoluce, ale byli jsme všichni moc naivní.


Teď se páchají zase jiná zvěrstva na lidech, přicházejí o střechy nad hlavou, o práci, o iluze.

A člověk, když se podívá na tu sebranku do parlamentu, je to jeden hraboš vedle druhého, všem jde jen o vlastní koryta o nic jiného.

Bylo by to o něčem jiném pokud by měli žít a rozhodovat o státu za měsíční ne průměrnou, ale minimální mzdu, bez všech těch benefitů. Možná by pak státní pokladna nezela prázdnotou a neřešilo by se, na čem všem ještě obyčejného člověka odrbat.

Takže ať stát zachází s financemi , jako opravdu dobrý hospodář a ať se o své lidi, umí také postarat, ale ne pouze o VIP, ale i o toho nejobyčejnějšího člověka.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2010 17:11, Šetřílek

Vážený pane důchodce coverlete, myslím, že jste vůbec nepochopil současný systém a už vůbec ne ten navrhovaný. Oba vychází z průběžných plateb zaměstnaných lidí těm, kteří nepracují -důchodcům. Dnes jsou důchodci placeni půběžně z tzv. sociálního pojištění, které tvoří několik desítek procent z hrubé mzdy a je odváděné zaměstnavatelem z každé výplaty. Pokud vezmeme jako měřítko mírně podprůměrnou mzdu (30 tis. Kč superhrubá mzda -to jsou, pro Vaši informaci náklady zaměstnavatele na pracovníka) jedná se o částku kolem 10 tis. měsíčně!! Navrhovaný adresný systém jen část těchto prostředků posílá přímo na účty rodičů, nic víc. Výše čisté mzdy zaměstnance se nijak nemění, pouze část peněz, které šly do státní kasy a tam se přerozdělovaly, posílá přímo na účty svých rodičů (pěstounů).

Zobrazit celé vlákno

-40
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

14. 9. 2010 10:46 | Světluška

Částečně dobrý nápad, spíše bych přidala lidem nebo ubrala výši důchodu (zvýhodnila), pokud mají děti (nechci se dotknout bezdětných) a jejich děti jsou pracující lidé. Je k vzteku, že my, kteří vytváříme hodnoty musíme živit už teď některé nejmenované skupiny a tak to bude i v důchodě. Prý si máme šetřit, tak už teď se obíráme, a budeme mít i malý důchod, malý plat, prostě pořád máme šetřit jen my. To je opravdu "vyhlídka na důstojné stáří". Vkládám svoje naděje a výchovu do mých dětí, které nás snad až nebudeme moci být soběstační nenechají v nemocnici nebo v ústavu a neuzákoní si eutanazii, abychom jim náhodou neubírali denní chleba. A ti, kteří nemají děti, protože je to "v dnešní době nezodpovědné přivést děti na svět" uvědomí, že právě oni, kteří si spoří vysoké částky, budou živit určité skupiny obyvätelstva a teprve chytnou amok, když zjistí, že to co si spořili se rozdělí mezi VŠECHNY bez ohledu na to, jestli se snažili najít si práci a co pro to dělali....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2010 15:47 | Kamil

Rozhodne jsem pro. Snizit, nebo zrusit socialni a o tuto castku pak navysit (resp. ji nestrhavat z) cistou mzdu. Rad budu primo podporovat lidi (rodinu), u kterych vidim, ze to ma nejaky smysl, nez prostrednictvim transferu podporovat nejake "socialne neprizpusobive" vyzirky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2010 8:01 | Daniel Leuda

Je to pro mě samozřejmost a pevně věřím, že v budoucnu se to stane standardem i pro širokou veřejnost.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2010 9:38 | EVA

ZA TOTÁČE SE DĚTI VYCHOVÁVALI PRO STÁT,A PROTOŽE CHTĚL MÍT ZDRAVOU A DOBROU GENERACI TAK NASTAVIL PROFIL.DNES STÁT O DĚTI NESTOJÍ,JINAK BY LŮZE CO NEJVÍC RODÍ NEBRAL I TO MÁLO CO TU TOTÁČI NECHALI.V TOMTO STÁTĚ SE BUDOU RODIČE STARAT O DĚTI A DĚTI O RODIČE.V TOM PŘÍPADĚ NEPTŘEBUJEME REFORMU ANI STÁT KTERÝ NÁM BUDE URČOVAT KAM A KOLIK NÁM BUDOU BRÁT NA DANĚ DO SVÉ KASY,KTERÁ NEBUDE VYČLENĚNA JEN PRO TUHLE TKZ.REFORMU ALE BUDOU SE NA NÍ HOJIT I JINÉ REZORTY.MYSLÍM ŽE RODIT DĚTI ABY SE MĚL O MĚ KDO STARAT JE VYPOČÍTAVOST,ONY PŘECI BUDOU ZASE ŽIVIT A VYCHOVÁVAT SVOJE DĚTI.TENTO NÁVRH JE ZE SOCIÁLNÍHO MYŠLENÍ,KTERÝ SE PRAVICI TAKY NĚKDY HODÍ.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2010 20:48 | pepina

MAJÍ TO PĚKNĚ VYMYŠLENÉ,ONI MOHOU PŘISPÍVAT URČITĚ VÍC NEŽ JEN BLBOU PĚTISTOVKOU.PAN NEČAS BERE CIRKA 80 000, JÁ 11 000 A KDYŽ SE TO STATISTICKY SEČTE TAK VLASTNĚ KAŽDÝ BEREM 45 000 TAK PROČ NEPODPOŘIT RODIČE,500KČ PŘI TOMTO VÝDĚLKU JE VLASTNĚ HANBATÉ.MŮJ NÁVRH JE:CHUDÍ NERODIT,NECHTE TO BOHATÝM AT DĚLAJÍ SAMI NA SEBE.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2010 20:04 | pepina

slušné děti má slušný stát,jaký pán takový krám.máme kapitalistický stát a pokud je mi známo tak v takovém státě není sociální cítění,takže pěkně tvrdě každý za svý.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2010 13:08 | monika

ano
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2010 13:32 | Dědek

PAVOL KOREC VY STĚ ALE OZAJSTNÝ OSÉÉÉÉÉÉL !!!!!!!!!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2010 14:24 | xl

Ale v tom Vám přeci nikdo nebrání. Pokud chcete může pomáhat i bez zákonů. Takové nápady nepotřebuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2010 14:23 | xl

No a z čeho? Jedině pokud bude sníženo sociální pojištění. Vždyť střední generace musí živit děti, spořit si na svůj důchod a také sama z něčeho žít. Nabízíte možnost: starej se o sebe, o ty za tebou i o ty před sebou. Trošku mnoho naloženo na jednu generaci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2010 9:02 | Dopisovatelka

Myslím si, že je to dobrá myšlenka. Ten kdo vychovává děti, má s výchovou a zajištěním dětí vyšší výdaje, než ten kdo děti nemá. Kdo děti nemá si může tvořit rezervu na stáří, protože své finance používá převážně pro sebe.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2010 11:41 | PavolKorec

Ne nedal bych ani korunu, co za sfetovaného kravatáka vymyslel tuhle pitomost. Když bude minimální mzda větší alespoň o 100 procent vůči důchodu tak se mužem začít klidně bavit o starosti dětí o rodiče. A mimochodem to že důchodci nadávají na své děti že nemají zájem se o rodiče starat je asi jejich chyba jak si je vychovali a co vybojovaly a jak se postavily k věcem v 89 a po něm a jak vlastně ovlivnily vývoj společnosti v době demokracie tak tak se teď mají. Člověk se má o svůj život starat sám a dělat věci tak aby toho nemusel extra litovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2010 10:00 | Líba

Konečně dobrý nápad!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2010 15:30 | coverlet

Mám děti,vnoučata,mám ještě stále i svou maminku. Vyrůstali jsme v rodině, kde jsme ke svým prarodičům vzhlíželi s úctou a láskou a viděli jsme, jak jejich děti, jím poskytovaly péči a zahrnovaly je láskou až do posledního okamžiku. Stejně jsem se staral a starám o své rodičů i já, představa, vytrhnout je z domova a odložit do domova důchodců je nepředstavitelná, moje děti a moje vnoučátka vidí kolem sebe jen samé kladné věci ve vztahu k prarodičům a praprarodičům. Péče o naše staroušky je samozřejmě fyzicky vyčerpávající , psychicky náročná . Co všechno bychom měli ještě na naše děti navalit. ?! Náš stát živí plno zločinců, věznice máme narvané, ve světě se mluví o tom, že jsou u nás Romové diskriminovaní, jak je to možné, že se něco takového může říkat?, mám dojem, že je to naopak a asi nejsem sám. Když padl komunismus, vyčítalo se bývalé vládě, že si vozili zadky v Tatrách 603, že byla administrativa přebujelá, co se děje teď ?! Platili jsme desátky nevím za co do SSSR, no a co se dělo celá léta teď - porcování medvěda, cesty do zahraničí, penize tekly všemy směry. Jak to sakra za toho komunismu fungovalo, když se vystavělo tolik fabrik, nejen u nás, ale i v zahranicí, fungovalo bezplatné zdravotnictví, školství, atd.atd.atd., někdo ´řekne, obchody byly prázdné, nemohli jsme vytáhnout paty za hranice, atd. já si s odstupem času uvědomuji, tak jako tisíce jiných, že jsme se necítili tak zle, jako teď. Je fakt, že nás bylo hodně, kteří se o politiku nezajímali, nějaké ksč nám bylo ukradené a protože jsme žili v pohraničí , netušili jsme jaká zvěrstva se napáchala na politických vězních atp. Nikdo z nás by nechtěl tuto dobu vrátit, většina z nás byla ráda že přišla revoluce, ale byli jsme všichni moc naivní.

Teď se páchají zase jiná zvěrstva na lidech, přicházejí o střechy nad hlavou, o práci, o iluze.
A člověk, když se podívá na tu sebranku do parlamentu, je to jeden hraboš vedle druhého, všem jde jen o vlastní koryta o nic jiného.
Bylo by to o něčem jiném pokud by měli žít a rozhodovat o státu za měsíční ne průměrnou, ale minimální mzdu, bez všech těch benefitů. Možná by pak státní pokladna nezela prázdnotou a neřešilo by se, na čem všem ještě obyčejného člověka odrbat.
Takže ať stát zachází s financemi , jako opravdu dobrý hospodář a ať se o své lidi, umí také postarat, ale ne pouze o VIP, ale i o toho nejobyčejnějšího člověka.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2010 7:43 | Radmila

Je fakt, že nyní je to naprosto sebezničující funkce státu - systém - čím více si vyděláš - často na úkor výchovy potomstva - tím lepší máš důchod. Mělo by to být přesně naruby. Po celá tisíciletí děti na stáří živily své rodiče, tak to bylo přirozené. Nyní stát přerozděluje směrem od těch, kteří děti mají, k těm, kteří je nemají: kdo nemá děti a je zdravý, snadno si na důchod našetří sám. A nejde jenom o peníze, rodiče, kteří vědí, že na jejich výchově bude jednou záviset jejich existence, budou častěji klást ve výchově důraz na správné lidské hodnoty.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2010 19:58 | TomasK

No bylo by to dobre preci je lespi kdyz to da primo nekomu komu muzu vdecit za svuj zivot, ALE je spousta rodin co jsou rozvedeni pohadani a ja nevim co jeste. Spis bych preferoval vetsi slevy rodicum kteri maji deti a staraji se ne!!! Je to nase budoucnost kdo na nas bude vydelavat??? Sam mam zatim jednoho potomka a druheho na ceste a je to citelne poznat na penezence plenky obleceni jidlo pak konicky no co vam budu povidat urcitte to sami znate.... nebo se chcete osamostatnit kupit byt domek ale jak nato vydelat kdyz date vse detem!!!
Jeste by mohli pridat nejake dotace na dopravu, at si treba firmy snizi dane at se o5 zaplni vlaky a autobusy a ne jak ted kraje dotuji neco co nikdo nevyuziva!!! a pak rusi spoje....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2010 13:45 | starik

Proč vymýšlet vymyšlené. Vraťme se v dani z mezd (příjmu) o 20 let zpět. V tomto starém, osvědčeném zdanění byl zahrnut princip počtu vychovávaných dětí i zásluhovosti, i když ti nejvíce vydělávající na tom byli poněkud biti. Pořád někdo chce dělat něčeho reformy a není schopen se poučit ze zkušeností svých předků, nebo sousedů. Mám pocit, že se dělají jen reformy pro reformy.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2010 11:08 | pastušková+

ta sebranka nahoře fakt už má chaos v hlavě a míchá se jí rozum ze stolicí. Lidé živoří, nemají ani na základní věci, jsem žena ve starobním důchodu a od dětí bych peníze nepřijala, vždyť jsem dělala 42 let, to jsem snad do kasy peníze státu dávala, takže proč bych měla být závislá na dětech. Vždy za drahého socialismu bylo, že rodiče pomáhali dětem, a nyní, jak je rozkradená komplet republika, tak naši vládci nevědí, kde už brát. Ať sami zkusí žít za 8000 Kč. Jeden, jak druhý má břicho pod nosem, neví jaké rauty by pořádali, samozřejmě děvky a chlast to je jejich vize. Já bych celou garnituru pozavírala. Je mi z tohoto zřízení na blití. Fuj pakáž zaprodala republiku a rozkradla a teď neví, na čem by trhli pacholci.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2010 8:01 | comment

V takové situaci si volič musí uvědomit, že problém není v konkrétních zvolených politicích, ale v samotném systému. Uvědomit si, že už nechce být voličem a že nutně potřebujeme změnu tohoto systému, který už je obtížné vůbec nazývat demokracií. Takže klíče, na náměstí, a zvonit.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2010 18:52 | Nox

A uz jste si nekdy vsiml, ze volby neco zmenily? Doporucuji vzdy porovnat volebni program s realitou, ktera po danych volbach nastala. Volic nema realnou moznost politika vyhodit, pokud si odmyslim ruzne nasilne trestne ciny, ke kterym tady nebudu nikoho navadet.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Švejnar

ekonom

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Jan Švejnar
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services