Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou rodičovskou nemohou dovolit. Nikdo se jim o dítě nepostará.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2008 15:40

Zdravím Františku,
bavíme se tu kolem a kolem o jakési fiktivní ženě, ale těch samoživitelek jsou přece tisíce. Chcete říci, že všechny takové ženy jsou nezodpovědné a vždy si za svou situaci mohou samotné? To byste snad nemohl myslet vážně? K dítěti mají přece zodpovědnost vždy DVA lidé... a někdy tu zodpovědnost za dítě muži nechávají jen a jen na ženách. Neříkám pochopitelně, že vždy. Pokud taková situace, kdy veškerá péče je na ní neočekávaně nastane a ženě nic jiného nezbývá než jít do práce, ač by se raději věnovala výchově dítěte, pak takové instituce jako jsou jesle nesmírně ocení. Musejí ale existovat a ne být na červené listině s pandou a spol.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2008 10:38, Arne

Vážený Jezevče,
docela bych ráda věděla, proč jste vůči autorce tak neurvalý a hrubiánský, když se zastáváte výchovy dítěte a podobných ideálů?!
Za jedno mi Váš přístup tedy přijde dosti paradoxní a za druhé - možná vůbec nevíte, že tak dlouhá rodičovská dovolená, co máme v ČR není ve světě běžná, ale že to je luxus...
Například ve Francii na výběr moc nemáte. Ať už si pak myslíte, že je dobré být s dítětem doma do tří let nebo do školního věku či nikoli, musíte po několika málo týdnech nastoupit do práce a buď si na hlídání najmete aupair, tedy chůvu, nebo jej dáte do nějaké varianty jeslí, případně jste doma zadarmo a čekáte, že Vás někdo bude živit... A přitom nejen u nás je stále více matek samoživitelek, protože muži dávají přednost volnosti a nezávaznosti... Co má potom sama žena s dítětem dělat, když musí do práce, aby sebe a své děti uživila, už tací neřeší.... A pak někdo "chytrej" jako jste Vy, chce radit, řešení přitom nenabízí a chová se jako hulvát.
Na závěr chci ovšem dodat, že podle mne dětem prospívá být s mámou doma minimálně do tří let, ne vždy to je ale možné. A pak jsou jesle alespoň nějakou variantou, pokud ovšem jsou...

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

31. 7. 2013 21:13 | Aniette

Ve čtvrtek 1. srpna 2013 vás zveme na den otevřených dveří v Tadeáškových jesličkách v Jablonci nad Nisou. Rodiče našich nejmenších dětiček jsou zváni na den otevřených dveří do Tadeáškových jesliček v Jindřichově ulici. Mohou si prohlédnout veškeré prostory, dozvědět se podrobnosti o organizaci dne a programech, které jsou pro děti připravovány během roku. A samozřejmě seznámit se i s personálem. VZP je součástí této milé akce. Budeme vás informovat o preventivních programech, které jsme v roce 2013 připravili pro rodiny s dětmi. Více se dozvíte na www.tadeaskovyjeslicky.cz. Nebo na stránkách www.trijednicky.cz či www.komunita111.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2008 20:19 | jezevec

Ano tak to by se mi mohlo stát. Proto mám jako živitel rodiny nahamtáno něco pod strožokem v rezervních fondech, a mám kvalitní pojištění. Takže kdybych přišel o práci, jakože se to už několikrát stalo - rodina má zhruba tak rok co jíst, a já si během půl roku najdu novou a lepší práci a začnu opět živt rodinu a dotovat rezervní fondy. A máma se bude starat o jezevčata. A kdybych se stal trvale práce neschopným nebo dokonce mrtvým - finančně by na tom rodina byla skoro líp, než když přežiju. Ale máma rodiny by furt měla dost času a peněz starat se o jezevčata. Neboli s manželkou nepočítám jako s alterativním zdrojem financování rodiny, když bych já měl nějaký dočasný či trvalý výpadek - s manželkou počítám jako se svým životním partnerem (v psychické a psychologické rovině), a s mámou pro sovej potomstvo (ve všech smyslech těchto slov) - ale nikdy, opravdu nikd,y dokonce ani kdybych chcípnul, s ní nepočítám jako s živitelem rodiny. Jsem zodpovědný za obživu a finance včetně tvorby rezervních a alternativních zdrojů.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2008 3:36 | HonzaV

nemusí být zrovna z Filipín :-) - stačí poladit politiku zaměstnávání; jednak se za pár korun nikomu makat nechce, protože sociální záchranná síť je nastavena dost luxusně (zdůrazňuji: relativně vzhledem k poměrům v některých jiných zemích), jednak kdybych chlěl legálně zaměstnat chůvu, nedoplatím se na odvodech, pojištění atd. Myswlím že leckterá matka na mateřské by si ráda přivydělala - jestli má do parku vodit jedno nebo dvě děti, v tom bych (jako otec, který s dětmi byl sám maximálně půl dne ;-) ) neviděl problém.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 6. 2008 2:24 | Mikitis

Tak až donedávna mi Vaše názory přišly zajímavé a rád jsem si je přečetl. V poslední době se mi zdá, že Vám ale spíš přeskočilo a že jste pane zblbnul a jste chytrej jako radio! Navíc nicmoc neříkáte, jen házíte urážky po všech okolo. Já ženu i s dětma uživím, ale kdybych onemocněl nebo přišel nečekaně o práci kvůli rušení oddělení u nás ve firmě, jako mnoho jiných tady u nás, byl bych opravdu docela rád, kdyby mne žena třeba na čas vystřídala ač je momentálně na mateřské a rozhodně bych to nebral jako hamtání prachů nebo kariéristické choutky. Vy si myslíte, že se Vám nic podobného nikdy stát nemůže nebo nemohlo stát?
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 22:47 | jezevec

Hovoříte fšichni jakoby matka neměla jinou možnost než chodit do práce a nebo najímat chůvu. A že by třeba tatínek živil rodinu, a máma byla doma s dětma, to vám normální nepřipadá? My jezevci to tak děláme už celá staletí a nic nám na tom nechybí. TAKŽE. V jistém životním bdobí se žena rozdhoduje, zda bude budovat kariéru a hamtat prachy, a nebo zda bude matkou. Tyto role jsou inkompatibilní, bez ohledu na to jak o tom budou genderové ježibaby kvílet. Neboli žádná chůva, žádné jestle - máma má bejt doma s dětma, a nebo o mateřství vůbec neuvažovat. Kolik peněz a jak dlouho na to dostane z našeho by nemělo mít vliv. Souhlasím s názorem že matky samoživitelky se prostě rozhodly špatně a stát by je neměl podporovat.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 21:24 | Nox

HonzaV: A kde chces vzit filipinskou chuvu u nas?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 17:13 | HonzaV

jen pro informaci, jak je tomu jinde: teď sedím v hotelu na Taiwanu. Není to tu žádná prdel, místní makají od 8.30 klidně i do 9..10 do večera, jeden z chlapíků, s nímž jsme mluvili, tak má mrňouse a oba rodiče chodí do práce. Mateřská dovolená je tu 60 DNŮ, tedy dva měsíce, sám jsem tomu nevěřil, pak nastupuje filipínská chůva. Školka od dvou nebo tří let, večer zase chůva, s rodiči je dítě prakticky jen o víkendech. Matka odsaje mléko a odveze ho k aupairce, která dítě nakrmí. (Neříkám že to je ideální řešení, chci jen dát do nějakého rámce tyhle diskuze o tom jestli příspěvek by měl být jedenáct nebo dvacet nebo kolik tisíc měsíčně.) Děti mi zde nepřipadají nijak zanedbané nebo citově strádající, kriminalita na celém ostrově mizivá, všichni relativně v pohodě, takže jádro pudla bude asi někde jinde. - Pro Jezevce ("Nejnormálnější místo pro dítě je doma s mámou"): nejnormálnější místo pro mne je doma s pivem. Bohužel život jde jinak.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2008 16:26 | Jahoda František

Ale jistěže i otec má zodpovědnost - dokonce i právní. Nemůžu si však pomoct, pokud ženu dostane do problémů partner, pak si prostě vybrala partnera špatně a žádný sociální či školský systém s tím nic nenadělá. Fakt, že žena nejprve chtěla dítě, a když se (po devíti měsících) dítě narodí, tak náhle zjistí, že ho ze státních příspěvků neuživí a když pracuje, tak nemá komu dítě přes celý den svěřit, je prostě zvláštní.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 15:40

Zdravím Františku, bavíme se tu kolem a kolem o jakési fiktivní ženě, ale těch samoživitelek jsou přece tisíce. Chcete říci, že všechny takové ženy jsou nezodpovědné a vždy si za svou situaci mohou samotné? To byste snad nemohl myslet vážně? K dítěti mají přece zodpovědnost vždy DVA lidé... a někdy tu zodpovědnost za dítě muži nechávají jen a jen na ženách. Neříkám pochopitelně, že vždy. Pokud taková situace, kdy veškerá péče je na ní neočekávaně nastane a ženě nic jiného nezbývá než jít do práce, ač by se raději věnovala výchově dítěte, pak takové instituce jako jsou jesle nesmírně ocení. Musejí ale existovat a ne být na červené listině s pandou a spol.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 13:46 | bredy.jinak.cz

Tohle je špatný argument. Obecně víme, že většina žen tohle prostě nedomýšlí a nechce domýšlet. Znám jich spoustu, jejichž jedinou životní náplní je mít dítě, je jedno s kým a je jedno kdo ji bude živit. Ty pak budou chodit a nadávat na stát, že mají málo a že to neuživí. Kdyby tady stát nebyl... v první vlně by pošly hladem, o děti přišli (ať už sociálka nebo jinak), v druhé vlně ty poučenější začly raději myslet. Dnes je bohužel doba, kdy každá samoživtelka, pokud se vůběc zamýšlí nad budoucností, dopředu počítá s podporou státu a to je špatně.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 11:43 | Jahoda František

Arne, nechci se Vám plést do zajímavé debaty s panem Jezevcem. Pokud má osamocená žena problém své dítě uživit, není chyba ani v sociálním ani v školském systému. Obávám se, že chybu udělala ona žena. Prostě si za daných podmínek neměla dítě pořizovat. A pokud si ho pořídila, i když věděla, že budou problémy - proč se diví, že jsou problémy?
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 10:43 | Marci

No já si myslím, že jesle nejsou až taková nemravnost. Lepší dát dítě do jeslí a pak se mu zbytek dne plně věnovat, než s ním být celý den doma a nehnout pro něj prstem. Znám pár dětí, kterým by bylo v jeslích líp ...................
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 10:38 | Arne

Vážený Jezevče, docela bych ráda věděla, proč jste vůči autorce tak neurvalý a hrubiánský, když se zastáváte výchovy dítěte a podobných ideálů?! Za jedno mi Váš přístup tedy přijde dosti paradoxní a za druhé - možná vůbec nevíte, že tak dlouhá rodičovská dovolená, co máme v ČR není ve světě běžná, ale že to je luxus... Například ve Francii na výběr moc nemáte. Ať už si pak myslíte, že je dobré být s dítětem doma do tří let nebo do školního věku či nikoli, musíte po několika málo týdnech nastoupit do práce a buď si na hlídání najmete aupair, tedy chůvu, nebo jej dáte do nějaké varianty jeslí, případně jste doma zadarmo a čekáte, že Vás někdo bude živit... A přitom nejen u nás je stále více matek samoživitelek, protože muži dávají přednost volnosti a nezávaznosti... Co má potom sama žena s dítětem dělat, když musí do práce, aby sebe a své děti uživila, už tací neřeší.... A pak někdo "chytrej" jako jste Vy, chce radit, řešení přitom nenabízí a chová se jako hulvát. Na závěr chci ovšem dodat, že podle mne dětem prospívá být s mámou doma minimálně do tří let, ne vždy to je ale možné. A pak jsou jesle alespoň nějakou variantou, pokud ovšem jsou...
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2008 9:38 | Andy

Nějak nerozumím těm invektivám na adresu autorky. Jenom se snažila ukázat, že dvouletá rodičovská dovolená má svá úskalí a jedním z nich je, že když by ji ženy chtěly využít, tak budou jenom těžko hledat, kdo se jim postará o dítě. Rozhodně jsem z toho článku neměl pocit, že by někomu vnucovala jesle nebo dvouletou rodičovskou. Myslím, že je to docela zajímavý pohled na věc, který nějak v těch reformních řečech na začátku roku zapadl.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2008 9:19 | Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitost

Jo, ono by asi nejlepsi bylo decko hned soupnout nekam bokem do jestli, prece neprerusim karieru, ze? A k tomu brat 11 litru. ... Nektere "zeny" by fakt radeji o detech ani nemely uvazovat. Pani Jachanová a pani Doleželová, nikdo Vam tu dvouletou materskou nenuti. Klidne tuto moznost muzete ignorovat a pak nebudete muset resit tyto problemy.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2008 8:51 | XXL

Ony dva roky jsou určeny hlavně pro ty rodiny které plánují další děti je mnohem ekonomicky výhodnější když má rodina děti rychle po sobě. Je to výhodné jak pro rodinu (nižší náklady na výchovu) tak pro stát (dřív se vrátí do práce). Proto ta ještě věčí motivace pořídit si do dvou let další dítě.
tzn. při dvou dětech jsou 2roky za 11400kč. při třech dětech již 4roky atd.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2008 7:49 | I. Šmídová

Zprávu OECD lze vyložit několika způsoby - ostatně jako vše. Autorka představuje v článku jeden z názorů, ale především vyzdvihuje fakt, že jesle u nás opravdu chybí, pokud se rodič rozhodne, že jeho potomek bude jesle navštěvovat, měl by mít možnost těchto zařízení využít. Ve srovnání se zahraničím vidím spíš podstatnější problém, ve srovnání se situací u nás, tam dokáže jeden z rodičů plně finančně zabezpečit rodinu, když je druhý rodič na mateřské dovolené. Ale to už trochu odbíhám od základního tématu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2008 3:45 | hujer

"Například poslední zpráva OECD, hodnotící českou ekonomiku, doporučuje na základě psychologických studií, aby děti ve věku dvou let navštěvovaly institucionální zařízení péče o děti."
Coze??? To bych chtel tu zpravu OECD videt. Jinak si budu myslet, ze si to autorka vymyslela. Navstevy materskych center s mamou a podobne aktivity, kde si dite muze zacit hrat s ostatnimi, jsou samozrejme pro dite dobre, kdyz se to neprehani, ale dat dvoulete dite na rok kazdy den na pracovni dobu pryc? Neblaznete, zivot nejsou jen penize.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2008 1:26 | jezevec

Pokud autorka tvrdí, že dítě do tří let NEMÁ být doma s mámou - pak zřejmě utrpěla podobnou výchovu sama, a vyrostl z ní psychopatologický jedinec. Budiž tedy poodejde se svými bizarními názory někam do brusele, a pokud možno nechť nemá děti. Jesle jsou nemravnost a komunistická zhůvěřilost. Nejnormálnější místo pro dítě je doma s mámou
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Bohuslav Sobotka

politik

Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services