Náhrada škody při nouzovém stavu: Vláda v tichosti zkomplikovala situaci

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 25. 3. 2020 | 32 komentářů
Místo vlády teď vydává opatření v souvislosti s koronavirem ministerstvo zdravotnictví. Ovlivní to právo na náhradu škody?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2020 7:46, Petr

Podraz jsem čekal, protože tyhle šašci to vše udělali záměrně, to byl cíl likvidace drobných živnostníků!Nejhorší je, že jim to většina lidí žere! Až přikážou, že máme nosit hovno na krku, tak všichni budou nosit hovna...

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2020 19:55, Vladimír

U hospodských bych škodu vyčíslil z dat EET. Alespoň k něčemu to bude.
Ovšem prošlé potraviny bych určitě neproplácel.
Už vidím jak hospodský láduje lednice jídlem z domova i od kámošů.

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

26. 3. 2020 8:52 | Jindra

A co takhle se rozčilovat nad 60% pro rodiče vychovávající budoucí generaci a uvědomit si,že když si vaše osvč služby nebude kdo mít koupit zkrachujete tak či onak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2020 8:43

Seš pako vylízaný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2020 8:41 | Alžběta

Ale tady nejde jen o hostinské, vemte si třeba kadeřnice, pedikérky, kosmetiku, tetovací studia, atd. atd. Ti nemaj žásné příjmy, z čeho mají žít? To, že jim někdo odpustí sociálku a zdravotn je sice dobré,ale nanájema jídlojim to nedá.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2020 8:39 | Jenda

Tak alespoň stát ušetří. A co je komu do firem a živnostníků. Mají si dělat rezervu bylo dost let ekonomické prosperity a nasetrit na rok nebyl problem
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2020 8:12 | Jiří

A jak zaplatí životní náklady rodina s dětmi, když berou 60% příjmu a neříkejte měli mít našetřeno. Vodárny,elektrárny a majitelé jim slevu nedají a těžko po krizi vyrazí do pražských luxusních restaurací na rodinný oběd za tisíce a turisté nemusí dorazit letos vůbec. Stát nemá neomezený přístup k penězům a musí volit kolik komu dá viz.rodice 60%renomovaného průměru a zaměstnanci restarateru 100%.To samé platí pro průmyslovou výrobu na 100% výkonu bude nabihat určitě několik měsíců a stát vypadnou příjmu a těžko bude fungovat pravicové řešení zvedneme dph a snížíme odpočet daní zaměstnanci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2020 7:55 | Miroslav

To není podraz. To je reakce na hloupé řeči principálů a majitelů restauracím kde menu stojí 10tis. My skutečně nechceme platit žabí stehýnka pro "pražskou smetánku"
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2020 7:46 | Petr

Podraz jsem čekal, protože tyhle šašci to vše udělali záměrně, to byl cíl likvidace drobných živnostníků!Nejhorší je, že jim to většina lidí žere! Až přikážou, že máme nosit hovno na krku, tak všichni budou nosit hovna...
+60
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2020 3:58 | Filip

Základní příjem by situaci rozhodně pomohl, to je bez debat, ale nevyřešil. Kolik by mohl být, před koronavirem? Dvanáct, jedenáct tisíc? Třináct? Moc se asi realitě nevzdaluji. To máš ve městě, s nájmem přes deset tisíc, na přežití, a to ZŠ předpokladu, že nejsi sám. "Injekce" k restartu ekonomiky by byla potřeba tak, jako tak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2020 3:51 | Filip

To není tak jednoduché.
Ano, stát neodpovídá za to, że se objeví "přírodní živel", to je as neoddiskutovatelné, a nad jakoukoli pochybnost. A nový virus, pokud se tedy nepodařilo prokázat např. to, že unikl státu z laboratoria, což zde rozhodně nehrozí, přírodním živlem je.
Jenže, pokud se objeví přírodní živel, dejme tomu opravdu velký vichr, postupuje na území státu, stát ví dopředu, že ten vichr tady, řekněme na 90%, bude, je odpovědný za přiměřená opatření k zabránění škod.
Koronavirus nevznikl u nás. Kdyby tomu tak bylo, byla by situace odlišná, poněvadž stát by nemohl jakkoli presumovat, že se nějaká pandemie stane, a tomu by i odpovídala protiopatření - byla by opožděná, a minimálně z počátku frapantně nedostatečná.
Koronavirus vznikl v Čínské lidové republice, a minimálně od začátku února bylo o něm dostatek informací k tomu, aby se stát na skutečnost, že se zde objeví, a jaké škody, nebudou-li protiopatření, bude páchat, přizpůsobil.
Namístě tak bylo uzavřít hranice a všecky navrátivší podrobit karanténě, neboť v té době už koronavirus nebyl záležitostí jenom PLC, leč i Vlašska, či Spojeného Království.
Stát s opatřeními váhal, což vláda, ani premiér, nepopírají, a prvotní opatření byla spíše k smíchu, než k zabránění vzniku pandemie.
Očekávat od naší generace, že se dobrovolně podrobí karanténě doma, bylo hrubě naivní. Většina lidí šla minimálně jedenkrát na nákup (a aby ne, co měli dělat), jakkoli nechráněná proti šíření nákazy. Kontroly na hranicích stylu: jedeš z Itálie? Ne. Tak jeď. Jedeš z Itálie? Jo. Tak ti změříme teplotu!, jsou k smíchu. Připomíná mi to Ukrajinskou "čelní prohlídku", o které jsem kdysi četl: máš nůž? Mám. Velký? Ne, malý. Ukaž! To velký, dáš $20.00, nebo ti ho seberu!
O ouřednících hygienické stanice, kteří byli s to navrátilce z dovolené ve Vlachách poslat normálně do práce jenom na základě telefonického dotazu, jestli má teplotu a kašel, ani nemluvě.
Další věci je, jak by se virus šířil, pokud by každý občan nafasoval na týden sedm respirátorů FFP3. Nebo si je alespoň mohl za regulovanou cenu koupit a byl povinen ho každý nosit v jakékoli uzavřené prostoře mimo domova. V současné době jsou respirátory třídy 3 jenom pro stomatology, benga z Biosonderkommanda, v overalech z tyveku a vybrané zdravotníky, ostatní složky IZS fasují respirátory třídy 2, které jsou na prach a azbest, ale rozhodně nechrání proti virům, a pro všecky ostatní jsou, prý, respirátory třídy 1. Ty jsou, proti virům, úplně k ničemu, a ani ony nejsou! Stát nebyl, za skoro měsíc, opatřit občanům ani pitomé ústenky.
To je stejný přístup, jako kdyby rozdali občanům na yperit ochranné roušky (ty jsou proti radioaktivnímu prachu, ničemu jinému, a to ještě na opravdu krátkou dobu), a pak řekli, že oni nic platit nebudou.
Pak je zde okolnost reálné škody. Protože i kdyby vláda chyby nedělala, přijímala všecka opatření včas, tak minimálně uzavření hranic, ergo značný pokles turismu, plus hrubé omezení veřejných akcí, by bylo nezbytné tak, jako tak. Takže by, logicky, klesaly tržby v celém sektoru služeb, který je na turismu závislý.
Pročež je nesmysl požadovat po státu průměrnou tržbu, jakou kdo měl před nouzovým stavem. Za samotný nouzový stav stát nemůže, jako nemůže za virus, nebo výbuch sopky. Reálnější se vidí opravdu proplacení zkaženého zboží + refundace části mezd zaměstnancům. Protože i kdyby ty provozovny stát nezavřel, já bych třeba teďka do hospody, nebo kavárny, rozhodně neměl potřebu jít. A jistě nejsem sám, takže je otázkou, nakolik poškodil "Pohlreichy" stát, který musel určitá opatření přijmout, většina je opravdu nezbytná a proporcionální, a nakolik za jejich situaci může samotný virus, ergo živel.
Důkazní břemeno leží na žalobci, pročež oni budou muset prokazovat nejen výši škody, ale rovněž příčinou souvislost mezi jejím vznikem a konkrétním opatřením v rámci nouzového stavu. I co do výše.
A soudy se budou muset vypořádat se vším, a vlastně je toho ještě mnohem víc, co jsem nastínil výše. To moc nejde presumovat, jak to dopadne.
Ale protože podobná opatření jsou, nebo budou, skoro všude, tím pomyslným černým Petrem bude až ESLP.
Očekával bych, že vyjde z obecných kriterionů, jako např. při posuzování přiměřenosti délky řízení. Ano, virus stát nemohl čekat, ano, zdravotní systém nemohl být - tam a tam - připraven na takové množství pacientů, kteří potřebovali plicní ventilátor (ergo, vysoká strana nenese odpovědnost za to, že Vlachově babičce nebyla s to dát ventilátor) etc. etc.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2020 3:20 | bufaloo

solidní podraz...!!! jsem zvědav, jak se to vše vystříbří...!!! co takový malý podnikatel bude teď dělat, když ho nařízení vlády cíleně zlikviduje...???
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2020 22:21 | eďa

Nejde přece jen o hostinskou činnost.. Postižena je celá společnost. Systém by měl umožnit řešit otázky běžných občanů - otevřít diskuzi o tzv. nepodmíněném příjmu, který by sanoval základní lidské potřeby po dobu nouzového stavu ČR.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2020 19:55 | Vladimír

U hospodských bych škodu vyčíslil z dat EET. Alespoň k něčemu to bude. Ovšem prošlé potraviny bych určitě neproplácel. Už vidím jak hospodský láduje lednice jídlem z domova i od kámošů.
-21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Jaroslav Havel

advokát

Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Havel
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services