Očima expertů: Komu zvýšit rodičovskou? Chce to výraznější změnu

Zástupci vládní koalice se dohadují o tom, kdo by měl mít nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Jaká z navrhovaných variant je dnes nejpravděpodobnější? A neměla by se rodičovská pravidelně valorizovat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2019 11:51, Petra

Navýšení příspěvku by se mělo ROZHODNĚ týkat všech rodičů, kteří mají děti do čtyř let. Právě ti, kteří finančně nezvládají a musejí odejít od dítěte do práce dříve než v jeho 4 letech, ty peníze nejvíce potřebují!
Sama bych ráda s dítětem do čtyř let doma zůstala a třeba měla i nějakou práci z domu (což je ovšem nemožné sehnat), ale tolik už našetřeno z doby před mateřskou bohužel nemáme.
Sice jsem 15 let byla zamestnaná a odvedla do systému spoustu peněz, ale protože jsem před první mateřskou změnila práci a jako učitelka dostala smlouvu pouze na dobu určitou, tak na druhé dítě jsem vůbec neměla nárok na mateřskou! Nepochopitelné a absurdní, naprosto nespravedlivý systém!
Rodičák máme tudíž už rok vybraný a rok žijeme se 2 dětmi z jednoho jediného manželova platu, příšerné!
Školku pro dvouleté dítě neseženete.
Žít v takovýchto finančních podmínkách je pro matku a děti nedůstojné.
Zvyšování rodičáku by rozhodně mělo probíhat každý rok a na mateřskou by měli mít nárok všechny MATKY, nebo ať se to nejmenuje mateřská, ale třeba "zaměstnanecká".

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2019 9:06, Omasta

Komu zvýšit rodičovský příspěvek? To je přece jasné.
1) Lidem co čekají druhé dítě. Jedno dítě chce každý. Ale 2 nebo 3 děti lidi odkládají, až už je nemohou mít. Proto zvýšit příspěvek na 2. a další dítě.
2) Ale zároveň protože daňoví poplatníci nemají peněz na zbyt, snížit rodičovský příspěvek, pro matky, co ony nebo jejich manžel neodváděli 2 roky zpátky daně ve (stranovené výši).
3) Snížit rodičovský příspěvek matkám nad 37 let. Čím dřív porodí první dítě, tím spíš bude mít více dětí. Negativní motivace působí dokonce silněji.

-80
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

12. 4. 2019 12:34

Proč snižovat rodičovskou matkám nad 37 let, Když ze zdravotních důvodů mít dítě dřív nemůžou Chce to trochu přemýšlet, proč matky mají děti v pozdním věku.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 4. 2019 12:20 | Petra

Důchodců se zvýšení týkalo plošně, nejen těch nových nebo nějak odstupňovaně, tak proč by se plošně nemělo zvýšení týkat také všech rodičů s dětmi do čtyř let?! Rodičák se na rozdíl od důchodů nezvyšoval 12 let a i tak je ta částka na měsíc výrazně nižší než důchod, a to pro více než pouze jednu osobu! Naprosto nepochopitelně tu důchodci cestují za čtvrtinu ceny (mně jako matce "na mateřské" bez mateřské by to bylo až trapné). Důchodci si mohou vybrat, jestli pojedou na výlet, nebo ne, ale matka s dětmi rozhodně volbu, zda bude děti živit a šatit, nemá! Proboha co je tu víc potřeba?! Zrušte nesmyslné plýtvání na jízdném a dejte to dětem do čtyř let věku, opravdu to není mrhání. Děkuji!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 11:52 | Katka

Proč u sousedů v PL se dají nakoupit věci pro mimi a batole minimálně o 20 % levněji...a pleny dokonce o 50% a vztahuje se to i na léky...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 11:51 | Petra

Navýšení příspěvku by se mělo ROZHODNĚ týkat všech rodičů, kteří mají děti do čtyř let. Právě ti, kteří finančně nezvládají a musejí odejít od dítěte do práce dříve než v jeho 4 letech, ty peníze nejvíce potřebují! Sama bych ráda s dítětem do čtyř let doma zůstala a třeba měla i nějakou práci z domu (což je ovšem nemožné sehnat), ale tolik už našetřeno z doby před mateřskou bohužel nemáme. Sice jsem 15 let byla zamestnaná a odvedla do systému spoustu peněz, ale protože jsem před první mateřskou změnila práci a jako učitelka dostala smlouvu pouze na dobu určitou, tak na druhé dítě jsem vůbec neměla nárok na mateřskou! Nepochopitelné a absurdní, naprosto nespravedlivý systém! Rodičák máme tudíž už rok vybraný a rok žijeme se 2 dětmi z jednoho jediného manželova platu, příšerné! Školku pro dvouleté dítě neseženete. Žít v takovýchto finančních podmínkách je pro matku a děti nedůstojné. Zvyšování rodičáku by rozhodně mělo probíhat každý rok a na mateřskou by měli mít nárok všechny MATKY, nebo ať se to nejmenuje mateřská, ale třeba "zaměstnanecká".
+75
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 11:50 | Klarkamart

Zvyšujte jen těm rodičům, kteří pracovali před nástupem na mateřskou. Nikomu, kdo před otěhotněním nepracoval, bych to nezvýšila, nechala bych jim stejnou částku 220000,-. Pobírají tolik soc.davek, že jim ty peníze nechybí. Ale pokud jsou manželé, oba pracuji a rozhodnou se pro dítě mají to těžké. Ve chvíli, kdy jako my s manželem platí hypotéku, je to těžké. Musela jsem alespoň na částečný úvazek, přinesu domu cca 4.000,- protože jinak by jsme nemohli naším dětem dopřát slušný život. A naše děti budou taky jednou pracovat!!!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 11:15 | ANTI Omasta

Omasto, ty jsi toho asi v životě moc nevyprodukoval, a asi ani potenciálně nezdědil. Jinak bys nemohl psát takové hlouposti. Jediné, co pomůže zvýšení porodnosti, je snížení daňové zátěže, vůbec bych se nebála vyplácet pracujícím matkám další bonus na každé dítě. Vyplácet bonusy pro oba pracující rodiče, žijící s dítětem ve společné domácnosti. Snížení nájmů může pomoci jedině kompletní změna vyplácených sociálních dávek. Omezit je časově u zdravých a práceschopných osob. Pro ty celoživotně pobírající zdravé a práceschopné jedince zajistit státní azylové domy. Pokud nebude stát vynakládat dávky ve výši celého nájmu, pak se budou muset trochu zasloužit, aby měli střechu nad hlavou.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 11:09 | Katerina

Zvysujete penize vsem tak nam taky.proc mi rodice bysme na tom mely byt byti?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 9:34 | Omasta

Zvýšená daň z nemovitostí povede k vyššímu plození dětí. Teď je to tak, že kšeftaři s byty zaplatí jednorázovou daň z prodeje. Po 5 ti letech držení nemovitosti už nemusejí nemusejí odvádět žádnou daň z příjmu. Takže kalkulují, jak kdyby s nemovitostí žádné výdaje neměli. Lepší je ztrojnásobit daň z rozměrů nemovitosti. Jak z obytné plochy, tak ze zastavěné plochy. 1) To nejde ošidit a změření rozměrů nic nestojí, oproti EET. 2) Majitele chátrajících nemovitostí by to donutilo uvolnit je buď k rekonstrukci nebo zbourání. - To taky povede k dostatku bytů. 3) Vedlo by to k vyšší oblibě patrových domů, které nezabírají tolik zeleně a neohřívají tolik městskou aglomeraci. Klidně by se mohla daň ze zastavěné plochy vztahovat nejen na garáže, ale i na parkovací stání (včetně těch před domem). Osvobozeny by byly garáže pod zemí s 30 cm půdy nad ní. 4) Donutilo by to platit daně i lidi, co nepřiznávají příjmy.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 9:18 | omasta.

Když chceme více dětí a chceme na to vynakládat státní peníze, co nejvíc přispěje? Pro 2-3 děti potřebujete 3-4 pokojový byt. To je asi hlavní překážka. Předražené byty znamená méně dětí, nesnadné financování pro střední třídu. Zýšená rodičovaká možná zvýší počet dětí (sociálně slabých). Ale levnější byty zvýší počet dětí u soběstačných pracovitých lidí.
A jak zlevnit byty? No přece donutit majitele bytů, aby je prodali. To nemusí stát vůbec žádné peníze. Není k tomu potřeba zvyšovat úroky v bankách. Stačí, aby povinnost platit daně z příjmu z navýšení ceny nemovitosti nekončila za 5 let, ale trvala až do 15 (20) let od nabytí nemovitosti. To znamená žádné úlevy ze zisku při nákupu a prodeji nemovitostí. A když by zavedli 50% slevu na dani z příjmu před určitým termínem, tak by bylo volných bytů habaděj a stát by na tom ještě vydělal.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2019 9:06 | Omasta

Komu zvýšit rodičovský příspěvek? To je přece jasné. 1) Lidem co čekají druhé dítě. Jedno dítě chce každý. Ale 2 nebo 3 děti lidi odkládají, až už je nemohou mít. Proto zvýšit příspěvek na 2. a další dítě. 2) Ale zároveň protože daňoví poplatníci nemají peněz na zbyt, snížit rodičovský příspěvek, pro matky, co ony nebo jejich manžel neodváděli 2 roky zpátky daně ve (stranovené výši). 3) Snížit rodičovský příspěvek matkám nad 37 let. Čím dřív porodí první dítě, tím spíš bude mít více dětí. Negativní motivace působí dokonce silněji.
-80
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Jančík

politik a podnikatel

Václav Klaus

politik

Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Václav Klaus
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services